|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Celiakija lahko prizadene vsakogar

Helena Mlakar, 14.9.2010
Celiakija je resna bolezen, ki lahko prizadene osebe vseh starosti. Kot je povedal dr. Dolinšek, so za bolnike s celiakijo škodljiva nekatera žita, kot so pšenica, ječmen in rž. Znaki za bolezen so različni in zato pogosto neprepoznavni dalj časa.

image
/11


Kaj je celiakija?

Celiakija je zelo zanimiva in resna kronična bolezen, in spada med najpogostejše kronične bolezni nasploh. Pravzaprav jo je zelo težko natančno definirati. Še najboljša definicija, ki poskuša bolezen čim širše opredeliti je: to je doživljenjska sistemska imunsko pogojena bolezen, ki nastane kot posledica uživanja nekaterih žit pri genetsko občutljivih ljudeh. Široka definicija je posledica spoznanja številnih raziskav, ki so pokazale, da ne gre samo za bolezen prebavil, ki se pojavlja le pri otrocih, ampak za resno bolezen, ki lahko prizadene osebe vseh starosti in zajame številne organske sisteme.


Otrok se s celiakijo ne rodi.


Ali se otrok z njo že rodi ali lahko zboli tudi kasneje? Ali lahko zboli najstnik, odrasel človek?

Otrok se s celiakijo ne rodi. Za razvoj bolezni je potrebna kombinacija genetskih in okoljskih dejavnikov. Vemo, da so za bolnike s celiakijo škodljiva žita: pšenica, ječmen in rž, za nekatere pa morda tudi oves, vendar ne zbolijo vsi otroci, ki imajo "prave" gene, in ki ta žita uživajo. Potreben je še nek sprožilni faktor, ki ga za sedaj še ne poznamo. Ta sprožilec pa lahko svojo negativno vlogo odigra kadarkoli v življenju, zato se tudi celiakija lahko pojavi kadarkoli v življenju. To je zelo pomembno dejstvo, saj nas opozarja na to, da moramo na celiakijo pomisliti tudi pri odraslih osebah in tudi, če so nekoč testi morda že bili negativni.


Je bolezen dedna?

Znano je, da se celiakija pogosteje pojavlja pri ožjih družinskih članih bolnikov, vendar dednost te bolezni ni preprosta. Ne zbolijo vsi potomci, katerih starši imajo celiakijo in tudi pri vseh bolnikih s celiakijo ne najdemo prednikov s to boleznijo. Genetika je tudi sicer prepogosto preveč splošno razumljena in celiakija pri tem ni izjema. Znano je, da ima okoli 30 odstotkov prebivalcev v Sloveniji gene, ki se povezujejo s celiakijo pa vendar zboli le odstotek prebivalcev. Torej je za razvoj bolezni potrebno mnogo več kot samo genetska predispozicija.

Je pa napredek genetike omogočil uporabo genetskih preiskav v diagnostiki celiakije. Te preiskave niso več tako drage in jih, na primer na naši kliniki rutinsko izvajamo že nekaj let. Njihova največja vrednost je v tem, da nam omogočajo, da lahko v primeru negativnega rezultata z veliko mero zanesljivosti izključimo možnost razvoja celiakije, kar je še posebej veliko olajšanje za starše majhnih otrok, ki še niso začeli uživati gluten, imajo pa v sorodstvu bolnika s celiakijo.


Kakšni so znaki za celiakijo?

Znaki celiakije so zelo različni in je zato bolezen pogosto neprepoznavna tudi dalj časa. To še posebej velja za odrasle osebe, ki prav tako kakor otroci lahko zbolijo s celiakijo.

Splošno lahko rečemo, da so najpogosteje prizadeta prebavila in so torej prisotni znaki kot so driske, oz. odvajanje mehkejšega, slabo prebavljenega blata, napenjanje, bolečine v trebuhu. Pri majhnih otrocih opažamo zaostanek v napredovanju telesne teže ali rasti nasploh. Pogosto imajo napihnjen trebuh, so razdražljivi. Zaradi slabokrvnosti opažamo bledico in utrujenost. Pri starejših pa so lahko v ospredju samo občasne bolečine v trebuhu, prisotno je lahko celo zaprtje, pojavijo se lahko kožne spremembe, prizadeti pa so lahko tudi drugi organski sistemi. Ker lahko bolezen prizadene praktično katerikoli organski sistem je najpomembnejše, da vemo, da pravil pri celiakiji ni.


Celiakijo zdravimo s strogo doživljenjsko brezglutensko dieto.


Kako se bolezen zdravi?

Celiakijo zdravimo s strogo doživljenjsko brezglutensko dieto. Bolniki morajo iz hrane izključiti tudi najmanjše količine nekaterih prehransko izredno pomembnih žit, ki vsebujejo toksične proteine. Izključiti morajo pšenico, ječmen in rž in tudi vse izdelke iz teh žit. Nekateri bolniki ne prenašajo niti ovsa. Pri tem je zelo pomembno, da se omenjena žita nahajajo v številnih prehranskih proizvodih, za katere bi na prvi pogled lahko mislili, da niso nevarna. Zato so bolniki primorani brati deklaracije na živilih in se morajo izogibati živil, na katerih ni jasno zapisano, da glutena ne vsebujejo.

V kolikor je dieta resnično striktna - vedeti pa moramo, da je za bolnike škodljiva že ekstremno majhna količina glutena (20mg glutena v enem kilogramu živila) - že sorazmerno hitro pride do izboljšanja klinične slike oz. težav, to pa lahko opazimo tudi s preiskavami, ki jih moramo izvajati pri bolnikih s celiakijo ob rednih kontrolah.

Čeprav smo v današnji družbi zelo izpostavljeni materializmu in ideji o instantnemu zdravju brez napora in samo z uživanjem zdravil, je pri celiakiji imunski sistem spremenjen do te mere, da je malo verjetno, da bomo v kratkem času priča "tabletki" za celiakijo. Poseganje v imunski sistem ali pa celo v gene je zelo tvegano in ob dosegljivi brezglutenski dieti, ki je na voljo, je tveganje takšnega zdravljenja preprosto preveliko.


Ali je bolezen ozdravljiva ali spremlja bolnika vse življenje?

Bolezen nikoli ne izzveni popolnoma. Nekateri bolniki lahko morda tolerirajo manjše količine glutena v teku življenja, vendar imunski sistem nenehno nadzira vnos glutena in lahko v primeru kršitev diete navkljub temu, da sprva bolnik tega sploh ne zazna, pride do zapletov bolezni, ki jih s samo dieto ni več možno pozdraviti. Omenim naj samo razvoj drugih resnih avtoimunih bolezni, osteoporozo, nevrološke okvare in navsezadnje tudi razvoj rakavih bolezni.

Ob ustrezni dieti pa lahko bolniki s celiakijo uživajo popolnoma normalno življenje in se ne razlikujejo od svojih vrstnikov.


Pri nas imamo tudi društvo za celiakijo. Kako deluje, kako pomaga bolnikom?

Slovensko društvo za celiakijo s sedežem v Mariboru deluje po regionalnem principu in omogoča vsem bolnikom pridobiti veliko informacij o celiakiji in življenju s to boleznijo. Društvo prireja številne praktične delavnice, izvaja rehabilitacijo za otroke in odrasle bolnike, analizira živila na vsebnost glutena, informira svoje člane o pomembnih novostih, organizira izlete, športne igre, pohode in številne druge aktivnosti. V času svojega delovanja je doseglo izjemne uspehe in veliko pripomoglo k izboljšanju kvalitete življenja bolnikov s celiakijo. Društvo boste našli na spletni povezavi: http://drustvo-celiakija.si/

 

Preberi še:

Celiakija

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
4
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...
4



Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?