|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čemaž in podlesek

Uredništvo Ringaraja.net, 22.4.2011
S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih rastiščih namreč najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek.

image
/51


 

S prihodom pomladi so začeli ljudje bolj intenzivno obiskovati naravo in nekateri zelo radi nabirajo rastline, med katerimi je tudi divji česen ali čemaž. S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih rastiščih namreč najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek. Zamenjave so lahko usodne zaradi močnega strupa - kolhicina, ki ga vsebuje jesenski podlesek in je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. Letos spomladi so v Centru za zastrupitve že zdravili štiri bolnike, zastrupljene z jesenskim podleskom, ena bolnica pa je žal umrla.

 

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med. s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana zato poziva ljudi k izjemni previdnosti: »Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po 4 do 5 dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata števili belih krvnih celic in ploščic, zato se povečata nevarnosti za okužbe in krvavitve. Po 2 do 3 tednih pa bolnikom izpadejo še lasje.«

 

V Centru za zastrupitve zato želimo opozoriti nabiralce divjih rastlin, da zamenjave nestrupenega čemaža s podobnimi strupenimi rastlinami, kot so jesenski podlesek, šmarnica in bela čmerika, niso redke. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana tako vsako leto zdravimo nekaj bolnikov, ki se pomotoma zastrupijo z jesenskim podleskom. Letos spomladi smo zdravili že štiri bolnike, zastrupljene z jesenskim podleskom in ena bolnica je žal umrla. Lani pa smo na primer zdravili tudi dve družini, ki sta se zastrupili z belo čmeriko. Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim vidom, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

 

V primeru suma na zastrupitev s strupeno rastlino priporočamo čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke VEDNO vzamemo s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali. Slike strupenih rastlin so predstavljene tudi na naši spletni strani www.zastrupitve.net.

 

Divji česen ali čemaž (Allium ursinum) je cenjen kot začimba ali kot samostojna jed. V naravi se čemaževi zeleni listi pojavijo zgodaj spomladi na sončnih in vlažnih travnikih. Na istih rastiščih najdemo tudi močno strupen jesenski podlesek (Colchicum autumnale), katerega ovalni listi lahko spominjajo na čemaž. Zamenjave so pogoste predvsem preden vzcvetijo značilni čemaževi beli cvetovi. Zamenjave rastlin so lahko usodne zaradi močnega strupa - kolhicina, ki ga vsebuje jesenski podlesek in je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

 

Dodatne informacije:

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med.,

Center za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana

Tel.: 522 51 33, 522 52 83

miran.brvar@kclj.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Antimon v embalirani vodi
Pitje vode je bilo še do nedavnega omejeno na uživanje vode iz vodovoda, ki je v večini Slovenije odlične kakovosti. Sku...
4
Nakup akvarijskih in terarijskih živali
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...
4
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
3
Fotovoltaika - najsodobnejši elektroenerge...
Sončna fotovoltaična energija bo do leta 2020 postala električne energije, ugotavlja Združenje evropske fotovoltaične in...
3



PI – zadnji polarni medvedek
Pa je izšla! Druga v zbirki Sad Earth Collection z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek! Tudi ta eko knjiga, ki je izšl...
Mednarodni dan biotske ranolikosti
Ohranitev biodiverzitete - t. j. bogastva flore in favne ter kompleksnosti ekosistemov - je bistvenega pomena za obstoj ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?