|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čiščenje kože: Naravna čistila iz domače kuhinje

Helena Primic, 25.5.2023
Preverite tri zelo preproste recepte za domače čistilo za kožo, za pripravo katerih ne potrebujete nobenih eksotičnih sestavin, posebnih pripomočkov in specialnih veščin.

image
Meta ali poprova meta je poživljajoča rastlina, ki se lahko pohvali tudi z antibakterijskimi in antiseptičnimi lastnostmi, zato je idealna za nego mastne in problematične kože, pa tudi takšne, nagnjene k izbruhom ekcemov. (Foto: Freepik)
/11


Se tudi vam zdi domača izdelava kozmetike nekako prezahtevna, da bi se je sami lotili doma?

Izbrskali smo tri zelo preproste recepte za domače čistilo za kožo, za pripravo katerih ne potrebujete nobenih eksotičnih sestavin, posebnih pripomočkov in specialnih veščin.

Potrebujete le nekaj dobre volje in časa, pa se boste tudi vi lahko prijateljici pohvalili, da po novem svojo kožo čistite s popolnoma naravnim čistilom, ki ste ga izdelali kar sami v domači kuhinji.

 

1) Nežno ognjičevo čistilo za občutljivo in alergično kožo 

Če je vaša koža občutljiva in nagnjena k alergijam, vas bo zagotovo navdušil nežni čistilni pripravek iz ognjiča. Oranžni cvetovi Calendule officinalis sodijo med najbolj zdravilne in za kožo blažilne elemente v naravi, zato ni čudno, da jih uporabljajo tudi v negovalnih izdelkih za nego otroške kože.

Potrebujete:

- 20 gramov posušenih cvetov ognjiča,
- 10 gramov kakavovega masla,
- 20 gramov granul čebeljega voska in
- 100 mililitrov sladkega mandljevega olja ali ekstra deviškega olivnega olja.

Priprava: Vse sestavine segrevajte v posodi z dvojnim dnom (ali v manjši posodi, ki jo položite nad večjo, v kateri vre voda, da olje in vosek ne postaneta prevroča) dokler se ne stopijo in jih medtem ves čas nežno mešajte. Stopljeno vsebino segrevajte še približno pet minut, nato pa jo skozi cedilo precedite v drugo posodo in mešajte, tako da se mešanica nekoliko ohladi, vendar še vedno ostane tekoča.

Ko se čistilo popolnoma ohladi, ga prenesite v sterilizirano posodo in dobro zaprite. Ognjičevo čistilo shranite v suh in temen prostor ter ga porabite v šestih mesecih.

 

PREBERITE TUDI: Naravna pomoč pri atopijskem dermatitisu
 

 

2) Kleopatrino čistilo iz aloe vere za vse tipe kože

Po nekaterih zgodovinskih podatkih naj bi tole čistilo iz aloe vere uporabljala tudi Kleopatra. Kar nas ne sme čuditi, saj je bila aloe vera za Egipčane rastlina nesmrtnosti, ki so jo nastavili na vhod piramid – kot kažipot preminulim faraonom v deželo mrtvih.

Aloe vera ima enkraten dar, da razume in izpolni potrebe vseh različnih tipov kože. Za to so zaslužne težavne razmere, v katerih raste in zaradi katerih je prisiljena optimizirati prav vsak naravni vir hranil, da lahko preživi.

Za pripravo Kleopatrinega čistila lahko uporabite liste domače aloe vere ali pa kupite gel iz aloe vere, pri katerem pazite, da bo ekološkega izvora, da boste zares dobili najkakovostnejšo aloe vero.

Potrebujete:

- 30 mililitrov gela iz aloe vere,
- 50 mililitrov olivnega olja,
- 30 mililitrov rožne vodice,
- 4 kapljice eteričnega olja vrtnice in
- 2 kapljici izvlečka semena grenivke.

Priprava: Vse sestavine zmešajte v mešalniku za hrano in mešanico prelijte v majhno stekleničko. Kleopatrino čistilo je tako pripravljeno, idealno pa je, da ga hranite v hladilniku. Pred uporabo ga vsakič pretresite, sicer pa obraz in vrat potem, ko ga natrete s čistilom, obrišite z vodo ali muslinovo krpico.

 

PREBERITE TUDI: Bodite lepe v luninem ritmu

 

3) Čistilni pripravek iz mleka, kumar in mete za mastno ter nečisto kožo

Ta čistilni pripravek je zaradi svojih hladilnih učinkov še posebej blažilen za mastno kožo. Meta ali poprova meta (Mentha piperata) je poživljajoča rastlina, ki se lahko pohvali tudi z antibakterijskimi in antiseptičnimi lastnostmi, zato je idealna za nego mastne in problematične kože, pa tudi takšne, nagnjene k izbruhom ekcemov.

 

V prvem trimesečju stran od mete!

Posebno opozorilo: Meti ali poprovi meti se je treba izogniti v prvih treh mesecih nosečnosti in v času, ko uživate homeopatska zdravila.


Potrebujete:

- približno 10 centimetrov dolgo kumaro,
- 5 metinih listov,
- 50 mililitrov mleka in
- 2 kapljici izvlečka semena grenivke.

Priprava: Najprej olupite in na grobo nasekljajte kumaro, potem pa odstranite stebla in na grobo nasekljajte še liste mete. Oboje skupaj z mlekom mešajte v mešalniku, vse dokler mešanica ne postane enakomerna in gladka. Mešanico nato prelijte v ponev in jo segrevajte na srednjem ognju, vse dokler ne zavre. Pustite jo vreti še kakšni dve minuti, nato jo odložite in pustite, da se ohladi.

Hladno mešanico precedite skozi muslin ali kos kuhinjskega papirja v sterilizirano steklenico, kjer ji dodajte izvleček semena grenivke. Čistilni pripravek hranite v hladilniku in ga uporabite v roku tedna dni.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Gelirani nohti
Gelirani ali naliti nohri so nohti, ki imajo naraven videz. Omislite si jih lahko na rokah ali na nogah. So obstojni, ve...
3
S prehrano do zdrave in sijoče kože
Vaši koži in brbončicam bo všeč prav vse v tej izjemni knjigi, je ob izidu knjige Nadie Neumann Sijaj - S prehrano do na...
3
Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2



FOTO: Žensko telo je lepo ... tudi po porodu
photo
Porod pusti na ženskem telesu sledi: brazgotine, strije in odvečno kožo. To je realnost, ki pa jo ženske, in tudi mediji...
Gelirani nohti
Gelirani ali naliti nohri so nohti, ki imajo naraven videz. Omislite si jih lahko na rokah ali na nogah. So obstojni, ve...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?