|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

COVID-19: Cepljenje v nosečnosti - DA ali NE?

Uredništvo Ringaraja.net, 13.9.2021
Združenje za perinatalno medicino Slovenije je izdalo dokument, v katerem pišejo, da podatki, zbrani z opazovanjem nosečnic do sedaj, kažejo, da je cepljenje proti COVID-19 z mRNA cepivi učinkovito in varno.

image
Cepljenje nosečnic je priporočljivo, če so koristi večje od tveganj (FOTO: Freepik.com)
/11


Nosečnice imajo dva do štirikrat večje tveganje za hujši potek bolezni kot enako stare ženske, ki niso noseče. Večkrat imajo hujši potek bolezni, večkrat so sprejete v enoto intenzivne terapije, pogosteje potrebujejo mehansko ventilacijo in imajo povečano tveganje za smrt. Na to vpliva več dejavnikov, kot razlaga dr. Mary Jane Minkin iz Yale Medical School pa je glavni vpliv ogrožen pljučni prostor, saj otrok potiska diafragmo navzgor. Hkrati nosečnost predstavlja napor za srčno-žilni sistem.

Okužba s COVID-19 v nosečnosti poveča tveganje za prezgodnji porod in carski rez. Tveganje za zaplete je povečano predvsem po 28. tednu nosečnosti.

 

Raziskave so omejene

Običajno je, da se pri testiranju novih cepiv nosečnic ne vključuje v študijske skupine. Nosečnice tako v času testiranja cepiv niso bile vključene v klinične preiskave tretje faze in priporočila o cepljenju so bila izdana na podlagi opazovanj in posameznih opisanih primerov. Navadno je bilo svetovano, da se nosečnica cepi, če so koristi večje od tveganja.

Primer, ko se cepljenje priporoča, je, ko ima nosečnica večje tveganje za okužbo (npr. zdravstvene delavke) ali večje tveganje za hujši potek bolezni (višji ITM, starejše od 35 let, s pridruženimi obolenji kot so sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, astma…).

 

PREBERITE TUDI: Jesen: cepljenje otrok proti COVID-19

 

CDC priporočil cepljenje

Sredi avgusta je CDC (Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni) cepljenje priporočil nosečnicam, doječim materam in ženskam, ki si želijo zanositi. Objavljena je bila nova študija na 2500 nosečnicah, kjer so ugotovili, da cepljenje s cepivi družb Pfizer in Moderna pred zanositvijo ali v prvih 20 tednih nosečnosti ne vodi v večjo ogroženost in možnost splava.

 

Od začetka spremljanje in zbiranje podatkov

Od pričetka cepljenja se zbirajo podatki o cepljenju nosečnic. Spremlja se tako učinkovitost cepiv proti COVID-19 v nosečnosti, kot tudi stranske učinke cepljenja pri materi in plodu/novorojenčku. 21.aprila 2021 so bili v NEJM objavljeni trenutni podatki o varnosti cepljenja z mRNA cepivi v nosečnosti na ameriški populaciji. Podatki so bili zbrani od 14. decembra 2020 do 28. februarja 2021 in vključujejo 35 691 nosečnic, starih 16 do 54 let. Nosečnice so pogosteje poročale o bolečini na mestu injiciranja cepiva, medtem ko so imele redkeje glavobol, bolečino v mišicah, vročino in mrzlico kot enako stare nenoseče ženske. V tem času se je zaključilo 827 nosečnosti; do splava je prišlo pri 115 (13,9%), rodilo je 712 (86,1%) žensk. Pojavnost zapletov v nosečnosti in pri novorojencu je bila pri cepljenih nosečnicah, ki so rodile, primerljiva s splošno populacijo in historičnimi podatki izpred pandemije COVID-19 . Med 221 z nosečnostjo povezanih stranskih učinkih cepljenja je bil najpogosteje poročan spontan splav (46 primerov). Zaključek raziskave je, da je po trenutnih podatkih cepljenje z mRNA cepivi v nosečnosti učinkovito in varno.

Pri vektorskih cepivih (AstraZeneca, Johnson & Johnson) se je poročalo o pogostejših trombozah v kombinaciji s trombocitopenijo po cepljenju. Tako evropska kot ameriška agencija za zdravila (EMA, FDA) sta natančno preučili opisane primere in ugotovili, da koristi pri preprečevanju COVID-19 in povezana tveganja za hospitalizacijo in smrt pretehtajo morebitna tveganja. Povezavo cepljenja s trombozo v kombinaciji s trombocitopenijo so ocenili kot možno, čeprav zelo redko. EMA po pregledu poročil o trombotičnih trombocitopeničnih zapletih po cepljenju z vektorskimi cepivi proti COVID-19 ni ugotovila povečanega tveganja v določenih populacijah (npr. mlajše ženske, nosečnice…). Vendar se je večina primerov, ki so bili do danes opisani v literaturi, zgodila pri mlajših ženskah. Raziskovalci iz Avstrije in Nemčije so opisali 11 primerov trombotičnih trombocitopeničnih zapletov po cepljenju s cepivom Astra Zenece. Med temi je bilo 9 žensk starih od 22 do 49 let. Tudi v norveški seriji so bile štiri od petih opisanih bolnikov ženske, med njimi tri mlajše od 45 let. Tudi edini tovrstni v literaturi opisani zaplet po cepljenju s cepivom Johnson & Johnson se je zgodil pri 48 letni ženski.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnost in Covid-19: Vse, kar morate vedeti 

 

Raziskave na živalih

»Pri mRNA COVID-19 cepivih so podatki o vplivu na nosečnost predvsem podatki o raziskavah na živalih, kjer niso zaznali škodljivih učinkov cepljenja. Spremljali so vpliv na razmnoževanje, razvoj ploda v maternici in poporodni razvoj. Glede na mehanizem delovanja mRNA cepiv in podatkov o varnosti in učinkovitosti se pričakuje, da bo varnost in učinkovitost pri nosečnicah enaka kot pri nenosečih ženskah. Glede na način delovanja mRNA cepiv in njihovo sestavo ni pričakovati negativnih učinkov na plod po cepljenju nosečnic. Ker cepivo ne vsebuje živega virusa, se ne pričakuje povečanjega tveganja za splave, mrtvorojenost ali prirojene nepravilnosti. Prav tako tega ni zaznati po okužbi COVID-19 v nosečnosti,« pišejo pri Združenju za perinatalno medicino Slovenije.

 

Cepljenje: DA ali NE?

O cepljenju nosečnic in doječih mater z mRNA cepivi je zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo cepivo kakorkoli škodljivo za nosečnice, plod in novorojenčka. Svetovano je torej, da se nosečnica cepi, če so koristi večje od tveganja, o katerih se nosečnica posvetuje s svojim zdravnikom in ginekologom.

 

Združljivost z drugimi cepivi

V primeru, da se nosečnica cepi proti COVID-19 se svetuje cepljenje proti gripi ali oslovskem kašlju z vsaj 2-tedenskim zamikom.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje za nosečnice in doječe matere: DA ali NE?

 

Viri:

Združenje za perinatalno medicino Slovenije - dokument 1

kclj.si

Združenje za perinatalno medicino Slovenije - dokument 2

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
13
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
5



Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...
Boleča sramna kost v nosečnosti
Boleča sramna kost naj bi se pojavila pri četrtini nosečnic, kažejo raziskave. Zakaj pride do tega in kako si pomagati?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?