|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dan vseh otrok sveta

Metka Troha, 9.11.2021
20. novembra praznujemo svetovni dan otroka. Zakaj sploh potrebujemo svetovni dan otroka, če imamo že teden otroka? Kako lahko in moramo zaščititi otroka? Bi radi ta dan za vašega malčka naredili nekaj posebnega, pa vam manjka idej?

image
FOTO: Freepik.com
/11


Otrok sam ne more uveljavljati pravic, ki mu kot otroku pripadajo, zato smo za spoštovanje pravic otrok odgovorni odrasli. Na uveljavljanje otrokovih pravic ter njihovo posebno zaščito smo posebej pozorni oktobra, na dan otroka oziroma v t. i. tednu otroka in tudi novembra, saj je 20. november svetovni dan otroka.


20. november - svetovni dan otroka

Svetovni dan otroka obležujemo zato, ker je 20. novembra leta 1959 Generalna skupščina Organizacije združenih narodov sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah in konvencije o otrokovih pravicah. Natanko 30 let kasneje, leta 1989, pa so sprejeli še Konvencijo o otrokovih pravicah.

Konvencija je postala prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok in jo je podpisalo 190 različnih držav sveta (Slovenija jo je ratificirala leta 1991). S temi dokumenti so vsakega otroka na svetu opredelili kot imetnika posebnih pravic, države podpisnice pa so se zavezale k uresničevanju in zaščiti pravic otrok. Na žalost so otrokove pravice v številnih državah kljub temu še vedno na različne načine kršene.


100 milijonov otrok po svetu še vedno živi na ulici, 250 milijonov otrok starih od pet do 14 let je prisiljenih delati za preživetje, več kot 300.000 pa se jih bojuje v različnih oboroženih konfliktih po svetu.


Dan otroka v oktobru

Že leta 1954 je Generalna skupščina Združenih narodov začela s promocijo zahteve, naj si vsaka država izbere svoj dan otroka. Na podlagi priporočil OZN smo tako v Sloveniji za dan otroka določili prvi ponedeljek v oktobru. Ta dan je hkrati uvod v teden otroka, v katerem se zvrstijo številne prireditve – vsako leto z drugo vodilno temo – namenjene otrokom in opozarjanju na njihove pravice.


ZANIMIVOST: Na Portugalskem, v Nemčiji in celi bivši Sovjetski zvezi ter vzhodnem bloku je dan otroka 1. junij. Ponekod so za dan otroka določili 1. oktober, drugje pa zadnji teden v maju.


Pravice otrok

Vsi ljudje – ne glede na starost – imamo enake osnovne potrebe, zato so mnoge pravice otrok in odraslih enake (npr. pravica do preživetja). Vendar se pravice odraslih in otrok tudi razlikujejo, saj so otroci v nekaterih značilnostih drugačni. Otrok se ne more zaščititi sam, zato je za njegovo zaščito odgovoren odrasel oziroma država. Otrok ne more opravljati težkih fizičnih del, ki jih zmorejo odrasli, zato jih nihče ne bi smel siliti, da takšna dela opravljajo. Otrok ima sicer pravico, da lahko lahko sodeluje pri odločitvah, ki se tičejo njegovega življenja. Dejstvo pa je, da je otrokovo razumevanje bistveno bolj omejeno kot razumevanje odraslih, zato v nekaterih stvareh namesto njega odločajo odrasli (npr. na volitvah odrasli odločajo zase in za otroke).


Družina in družba kot kršiteljici otrokovih pravic

Vsak otrok ima pravico, da se igra, da ima pogoje za normalno življenje in možnosti, da se druži s svojimi prijatelji. Na ta način se otrok razvija, spoznava svet, pridobiva izkušnje in počasi postaja del sveta odraslih. V družinah, kjer so medsebojni odnosi zdravi in harmonični, ima otrok vse možnosti, da te pravice uresničuje. Ljubeči starši so tisti, ki mi pomagajo pri tem – vsak dan, ne samo v tednu otroka oziroma na svetovni dan otroka. Vendar, družine niso vedno idilične, v družinah vlada tudi nasilje, strah in druge grozote, ki jih noben otrok ne bi smel doživeti. Na takšne zlorabe, psihične in fizične, bi morali biti pozorni vsi ostali in otroka na primeren način zaščititi. Velikokrat za težko življenje in kršenje pravic niso krive družine, ampak družba oziroma sistem, ki staršem onemogoča, da svojim otrokom omogočijo uresničevanje najosnovnejših pravic oziroma potreb ali pa otroke in starše sili, da za svoje preživetje počnejo stvari, ki so v popolnem neskladju z njihovimi pravicami. Proti temu se bori vse svet, včasih uspešno, spet drugič ne. Verjetno si vsi, ki imamo radi otroke želimo, da bomo enkrat lahko rekli, da je naš svet po meri otrok.


Odrasli in država morata poskrbeti, da otrok ne bo nihče žalil, pretepal, jim preprečil, da se igrajo, ali kako drugače kršil njihovih osnovnih pravic.


Naj bo svetovni dan otroka tudi dan vaših malčkov

Že prej smo povedali, da lahko predvsem odrasli poskrbimo za to, da otrok uživa v svojem otroštvu. Otrok ne rabi veliko za veselje, pogosto je dovolj, da mu omogočimo zabaven dan po njegovem okusu in pri tem tudi sami skupaj z njim uživamo. Svetovni dan otroka je lahko ta dan, zato družno staknite glave in naplanirajte družinski dan, ki bo pisan vašemu malčku na kožo, obenem pa bo v veselje tudi vam. Za izlet na lepše, doma ali na tujem, boste našli ogromno idej TUKAJ. Če bo dan preveč kisel, da bi se odpravili na družinski izlet, boste zagotovo našli kakšno primerno prireditev »na suhem«, kjer boste uživali prav vsi družinski člani. Če pa bi raje dan preživeli doma, samo s svojo družinico, tudi prav. Načinov za zabavo na deževen dan je tudi kar nekaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
11
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
7
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
7
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
7



Downov sindrom: Obujmo pisane nogavice!
Praznovanje letošnjega, že 15. svetovnega dneva Downovega sindroma, lahko podprete tako, da na Facebooku društva Downov ...
Dobrodelna nagradna igra Fala Slonček je z...
photo
V preteklem mesecu ste pridno objavljali fotografije pustnih dobrot in s tem pomagali zbirati donacije za krizni center ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?