|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenček in zdravila

Helena Mlakar, 22.8.2014
Če dojenček zboli, so starši zaskrbljeni, dojenček jim še ne zna povedati dobro, kaj ga boli in kako se počuti. Majhnemu otroku je včasih tudi zelo težko oddati zdravilo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako to najlažje storiti.

image
Kako dojenčku dati zdravilo?
/11


Če zboli dojenček, ga morate odpeljati do osebnega zdravnika ali pediatra. Ta ga temeljito pregleda in predpiše zdravila. Zelo pomembno je, da se držite zdravnikovih navodil in otroku dajete zdravila redno in po navodilih. A včasih je majhnemu otroku zdravilo težko oddati, sploh, če je grenkega okusa. Prva stvar, ki jo morate narediti je, da se že pri zdravniku pozanimate, kako najlažje oddati otroku zdravilo.

Pozanimati se morate tudi ali je zdravilo potrebno dati otroku na tešče, ali se ga ne sme jemati z določenimi jedmi, z drugimi zdravili, ali se mora zdravilo otroku dati pred ali po jedi in podobno. Vedno preberite zdravilu priložena navodila.

Za majhne otroke so zdravila največkrat v obliki sladkega sirupa in dojenčki jih brez večjih težav pojedo. Največkrat je jok prav zato, ker bi želeli še eno žličko.

 

Kako dati zdravilo?

Majhnemu dojenčku boste sirup najlažje oddali s pomočjo brizgalke. Zanjo vprašajte v lekarni, dobili boste takšno, da bodo na njej odmerki in lahko boste točno odmerili miligrame zdravila, ki ga mora otrok dobiti. Otroku brizgalko dajte v usta in počasi iztiskajte njeno vsebino.

Če je otrok že večji bo dobil sirup po žlički, morda je to antibiotik, ki ga mora jemati na osem ur, bodite pozorni na to, kako boste odmerili ure jemanja. Najlažje je, da zdravilo oddate otroku, npr. pred popoldanskim počitkom, ko je buden, zvečer, ko odhajate spat. Najverjetneje bo potrebno en odmerek dati otroku med nočnim spanjem. Bodite pozorni, otroka prej prebudite, v spečem stanju zna zdravilo pljuniti ven. Najbolje je, da imate pri tem pomoč, sami boste težko odmerjali zdravilo in budili otroka. En odrasel naj odmeri zdravilo na žličko, drugi naj otroka prebudi, ga posede in mu prigovarja, naj odpre usta, ker bo dobil zdravilo.

 

Kaj storiti, če otrok noče zdravila?

Otroku povejte, da zdravilo mora pojesti. Pri tem bodite dosledni in odločni. Nikar pa otroka ne kaznujte. Tudi majhnega otroka lahko z odločnostjo prepričate, da mora vzeti zdravilo. Če se upira, ga posedite v naročje, eno roko stisnite pod svojo pazduho, drugo roko primite in mu dajte zdravilo.

 

Kapljice za ušesa ali nos

Če je le mogoče se s pipeto ne dotikajte nosu ali ušesa, saj s tem lahko bolezenskega povzročitelja prenesete v stekleničko z zdravilom. Kapljice brez recepta so največkrat uporabne le kratek čas. Otroku boste najlažje dali kapljice v uho tako, da ga položite tako, da bo bolno uho zgoraj. Dajte mu kapljice, nato naj še nekaj sekund počaka v istem položaju. Če morate otroku dati kapljice v nos, mu ga najprej očistite s fiziološko raztopino (če je zamašen, poln sekreta). Otroka poležite na hrbet, previdno nagnite njegovo glavo nazaj in mu dajte kapljice. Počaka naj še nekaj sekund v istem položaju.

 

Dajanje svečk v danko

Če morate dojenčku dati svečko v danko, ga položite na hrbet, z roko primite nogi, ju rahlo pokrčite na otrokov trebuh, z drugo roko pa vstavite svečko v danko. Ko je svečka vstavljena, stisnite z roko za nekaj sekund otrokovi ritnici, da svečka ne zleze nazaj ven. Svečko lahko prej tudi namažete z nekaj mastnega mazila, da bo lažje zdrsela v danko in dojenčka ne bo bolelo.

 

Če je vaš otrok zbolel, če potrebujete nasvet pediatra, ga lahko zastavite tudi Ringarajinim strokovnjakom. Najdete jih TUKAJ.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
6
VIDEO: Kako pomagati otroku, če se duši?
Bi znali ukrepati, če bi se vaš otrok začel dušiti, ker se mu je zataknil košček hrane ali je v usta dal majhne predmet?...
4
5 mitov o uvajanju goste hrane
Ali res drži, da moramo dojenčku gosto hrano uvajati s kašicami? In to takrat, ko pokaže zanimanje za hrano? Ter se obve...
4
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...
4



Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...
Zamašen nosek pri dojenčkih
Nos je pomemben del dihalnega sistema in zato ni nenavadno, da nam in še posebej otrokom zamašen nos povzroča precej pre...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?