|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje – večna vprašanja

Petra Arula, 16.10.2013
Mojca Kurent, dipl. med. sestra, svetovalka mamicam ob in po rojstvu, je odgovorila na nekaj večnih vprašanj o dojenju. Na vaša vprašanja pa bo brezplačno odgovarjala v četrtek, 17. 10. od 18.30 do 19. 30 v igralnici v Cityparku. Vabljeni!

image
/11


Zakaj je dojenje tako pomembno?

Prednosti dojenja so raznolike in številne. Dojenje prinaša veliko telesnega stika med materjo in otrokom, le tako se lahko nadaljuje povezanost iz nosečnosti. Otrok neizmerno uživa ob dotiku s kožo, ob tem pa presnova postaja optimalna in otrokovi čuti se lahko razvijajo.

 

Kakšne so dobrobiti dojenja – telesne, čustvene, duševne?

Materino mleko vsebuje mnoge obrambne snovi, ki preprečujejo, da bi otrok zboleval, zato so dojeni otroci malokdaj bolni. Dojenje varuje tudi pred alergijami, zato je pomembno v družinah, kjer imajo starši tovrstne težave. Dojenje vpliva na razvoj zobovja, govora in seveda dobro prebavo.

Če ženska doji, je njeno krčenje maternice pospešeno, kar vpliva na njeno hitrejše vračanje v prejšnje stanje in na manj težav v poporodnem obdobju. Tudi maščobne celice, ki nastanejo v času nosečnosti kot zaloga, hitreje izginejo.

 

Kaj naj naredim, da mi ne bo zmanjkovalo mleka?

Stres, negotovost in strah vplivajo na uspešno dojenja. Dobro pristavljanje je zagotovljeno, če ženska ni v časovni stiski, zanjo skrbi ljubljena oseba v varnem okolju, kjer ni motečih dejavnikov zanjo, številnih obiskov in prekomernih nasvetov.

 

Kako je z dojenjem ponoči?

Tudi nočno dojenje je zelo potrebno, saj se v tem času raven prolaktina zviša, kar vpliva na nastajanje mleka in pomembno je, da se otrok hrani v prvih treh mesecih 1 do 2 krat na noč.

 

Kako naj vem, ali dojim pravilno?

Dojenja se je treba naučiti, tako kot marsikatere veščine v času materinstva in treba je spoznati določene načine pristavljanja. Zato vabljene na srečanje, kjer bo se boste bodoče mamice naučile malih skrivnosti najlepšega opravila po porodu!

 

Vabljeni v Cityparkovo igralnico ob Slaščičarni pod vodo na brezplačne uricah za dojenčke, otroke, nosečke in mamice. Več o programu TUKAJ in na www.citypark.si v urniku med otroškimi programi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
9
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
5



Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?