|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Junija in julija o domači uporabi zelišč

Uredništvo Ringaraja.net, 2.6.2020
Spet se bomo lahko družili z izkušeno zeliščarko Jožico Bajc Pivec, ki nas bo naučila, kako izdelati domače mazilo in tinkturo ter zeliščni namaz.

image
9. junija bomo izdelali domače mazilo in deodorant.
/11


Izredni koronaukrepi so prekinili cikel predavanj in praktičnih delavnic o zeliščarstvu na Ljubljanskem gradu, ki pa se bo nadaljeval junija in julija.

Praktične delavnice in zadnje tematsko predavanje o zeliščarstvu, s pomočjo katerega se lahko lotimo marsikatere družinske zdravstvene težave, bo vodila izkušena zeliščarka Jožica Bajc Pivec z zeliščarske domačije Pivec z Vrata pri Šmartnem ob Litiji.

Bajčeva živi v naravi in za naravo, kjer nabira zelišča in rastline, ki jih raziskuje že od leta 1979. Na njenih predavanjih in delavnicah bomo to poletje spoznavali, kje in kako nabirati divje rastoča zelišča, kakšna je njihova zdravilna moč ter kako pripraviti različne tinkture in mazila v domači kuhinji.

 

PREBERITE TUDI: Družinska uporaba zdravilnih zelišč

 

Mazilo iz domače kuhinje

Naše babice so znale v svoji kuhinji pripraviti zelo preprosta, a učinkovita zdravilna mazila iz zelišč. Žal je danes njihovo znanje v večini slovenskih družin pozabljeno. Pa čeprav bi nam tista "babičina maža" velikokrat prišla zelo prav - ko otroka boli trebušček ali ima drisko (Tukaj preverite, katere jedi ustavljajo drisko!), pri odrgninah in pikih komarjev.

Zato se nam pridružite v torek, 9. junija 2020, med 17.30 in 19.30 v Zmajevem brlogu na Ljubljanskem gradu, ko nam bo Bajčeva na praktični delavnici Mazilo iz domače kuhinje zaupala, kako in za kaj se uporabljajo mazila, nato pa bomo ob praktičnem prikazu izdelave mazil pridobili znanje, kako si lahko mazilo, deodorant in mazilo za ustnice izdelamo sami v domači kuhinji.

Vzorčke izdelkov si bodo udeleženci lahko odnesli domov, organizatorji pa priporočajo, da imajo s sabo pribor za dragocene zapiske.

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost!

 

Program ostalih treh praktičnih delavnic in tematskih predavanj

1) v torek, 23. junija 2020, ob 17.30 - praktična delavnica Spoznavanje zdravilnih rastlin in priprava zeliščnega namaza.

2) V torek, 7. julija 2020, ob 17.30 - praktična delavnica Naredi si svojo tinkturo.

3) V torek, 21. julija 2020, ob 17.30 - tematsko predavanje Zelišča v službi zdravja.

 

PREBERITE TUDI: Krehalko - domač sirup za lajšanje kašlja

 

Ko greste nabirat zelišča, vzemite otroke s seboj

"Z zelišči si lahko zelo dobro pomagamo na preventivnem področju in tako ohranimo zdravje celotne družine.

Ko se odpravite nabirat zdravilna zelišča, vzemite otroke s seboj. Naj spoznajo, kako je videti posamezno zelišče, kje raste, kako ga pravilno utrgati in čemu je namenjeno. Pri tem seveda velja, da vse druge okoliške rastline čuvamo in jih ne uničujemo. In vedno naberemo samo toliko zelišč, kot jih bomo porabili zase, pri tem pa vendarle pustimo dovolj rastlin, da se bodo lahko še naprej razmnoževale. Tako bomo otroke tudi z zgledom (na)učili odgovornega in spoštljivega odnosa do narave.

In ne pozabite - nabiranje zdravilnih rastlin ni le zelo dragocena šola za zdravo življenje, temveč je lahko tudi prijetna in koristna družinska rekreacija," nam je v Ringarajinem klepetu zaupala Jožica Bajc Pivec. 

 

Več o zeliščarskih delavnicah in predavanjih z Jožico Bajc Pivec najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5



Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...