|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje starejšega otroka: Otrok se ne more dojiti predolgo

P.L., 27.7.2023
Do katere starosti naj bi se otrok dojil? Kdaj ne potrebuje več materinega mleka? Mnenja so različna, naša sogovornica pa nam je povedala, zakaj ne obstaja "predolgo" dojenje in kakšne pozitivne učinke ima podaljšano dojenje.

image
Dolgo dojeni otrok s tem pridobiva notranjo moč in izgrajuje občutek varnosti. (Pexels.com)
/11


Pogovorili smo se z mamico Martino Judež, ki je starejša dva otroka dojila več kot štiri leta. Pravi, da je zaradi tega večkrat bila deležna posmehovanja okolice. Meni, da se z dojenjem polni otrokovo energetsko telo in zato odsvetuje prenehanje dojenja na silo.

 

Ste zagovornica dojenja tudi starejših otrok. Zakaj? 

Da, menim, da je zelo pomembno, da otroku omogočimo dojenje tudi po prvem rojstnem dnevu. V naši kulturi je v zadnjih letih postalo dojenje do prvega rojstnega dne še sprejemljivo, daljše dojenje pa žal še ne. Mame, ki dojimo otroka, ki je že »prevelik za dojenje«, nismo ravno deležne odobravanja, kvečjemu se ljudem zdi nenavadno, da je možna tako dolga laktacija, a vendar danes lahko na podlagi lastnih izkušenj z gotovostjo trdim, da si dolgo dojen otrok s tem pridobiva notranjo moč in izgrajuje občutek varnosti.

 

PREBERITE TUDI: Nova priporočila strokovnjakov o dojenju

 

Imate morda zaradi dojenja večjega otroka kakšno slabo izkušnjo? So vas kdaj 'grdo' gledali? 

V zadnjem desetletju je bilo za promocijo dojenja veliko narejenega, zato smo začeli z odobravanjem gledati matere, ki dojenčke dojijo na javnih mestih, vendar je kljub temu presenetljivo dojenje večjih otrok v družbi nesprejemljivo. Dojke so v našem svetu spolni objekt in še posebej pri dojenju dečka se okolici zdi nesprejemljivo, da npr. dveletnik še vleče »cizo«. Zanimivo ob tem se mi zdi, da je sesanje plastičnega nadomestka za dojko pri enako velikem otroku popolnoma normalna stvar.

 

Zadnjič sem na enem rojstnem dnevu na vprašanje, kako dolgo dojim, odgovorila, da sta se starejša dva otroka dojila več kot štiri leta, pa sem takoj dobila nekaj posmehljivih odgovorov. Z leti sem skozi lastne izkušnje in iz pripovedovanj drugih mamic spoznala, da praktično nihče ne razume dojenja večjega otroka, zato se tudi ne trudim več razlagati svojega mnenja materam, ki jih to ne zanima, sem le na voljo za podporo tistim mamicam, ki čutijo, da bi otroka rade dojile še naprej, a jih nerazumevajoča okolica pri tem ovira.

 

Pri podaljšanem dojenju, ki temelji na vzajemnem čutenju, povezanosti in komunikaciji, je možno za dojenje izbrati tudi čas in varno okolje brez vsiljivih in zgražajočih pogledov, pa ne zaradi drugih, temveč zato, da imata mati in otrok mir, da se v toplem objemu ljubezni otrok nahrani in naužije varnosti.

 

Nekateri menijo, da je dojenje starejšega otroka le razvajenost, tudi to, da se mati nekako ne more posloviti od dojenčka. Kaj menite? 

Ne gre za to, da bi mati želela podaljševati otrokovo obdobje dojenčka, mama se namreč odziva na njegove potrebe in želje in ga na silo ne trga od prsi. To je pomembno tudi zato, ker se z dojenjem ne polni samo fizično, ampak tudi otrokovo energetsko telo. Prepričana sem, da srčna povezanost z mamo krepi tako otrokovo zdravje kot tudi samozavest. Prehranjevanje je le del pomena dojenja. Ker je mati z otrokom preko dojenja zelo intenzivno povezana, lahko njegova sporočila o npr. slabem počutju bolje in hitreje zaznava.

 

Danes vidim pri svojih starejših dveh otrocih, da je imelo podaljšano dojenje poleg vzgoje, ki sta je bila deležna, ogromno pozitivnih vplivov nanju, od zdrave samozavesti, samostojnosti in predvsem zaupanja vase, namesto slepega podrejanja družbi in iskanja lastne potrditve na napačnih krajih.

 

Pa vendar vse mame ne morejo tako dolgo dojiti. Zakaj menite, da je tako? 

Veliko mater je danes v dobi hitrih sprememb in neznansko hitrega tempa življenja žal izgubilo svoj notranji glas. Nadomestila so ga zunanja sporočila, ki narekujejo, da je otroka potrebno čim prej navaditi na samostojnost, čim hitreje se mora namreč začeti plaziti, hoditi, sam jesti itd., misleč, da bo tako lažje kljuboval izzivom sodobnega časa, vendar pa je moje mnenje, da si ob prehitrem osamosvajanju otrok ne bo uspel zgraditi dovolj trdne notranje opore.

 

PREBERITE TUDI: Dojenje je OK, dokler je obema OK

 

Do katere starosti je dojenje še sprejemljivo? Kdaj naj bi se otrok, po vašem, prenehal dojiti? 

V Evropi dojimo v povprečju šest mesecev, a povprečna dolžina dojenja na svetu je kar štiri leta. Na našem planetu torej ni malo otrok, ki imajo možnost uživati materino mleko dlje kot štiri leta. Otrok se ne more dojiti predolgo, dejstvo je, da se vsi sami odstavijo, vendar ne že pri enem letu kot je večinsko mnenje v zahodni Evropi. Če jim pustimo, da so pri prsih dokler želijo, se to spontano zgodi v obdobju med tretjim in petim letom. Materino mleko je živa hrana in vsebuje energijo, ki je za otroka najboljša in to ne le v obdobju dojenčka, ampak dlje, v skladu z otrokovimi potrebami.

 

Krasen občutek je, ko z dojenčkom preko dojenja vzpostavljaš kontakt, vendar pa ima dojenje otroka, ki že komunicira s teboj, tudi prav poseben čar. Škoda, da to izkusi tako malo mamic. Dojenje 3 ali 4-letnega otroka je največkrat zelo kratko, včasih ga otrok tudi nekaj dni ne omeni. Kadar pa ga je strah, ob večjih spremembah ali, ko se slabo počuti, pa si želi več sesanja in materine bele energije.

 

Odstavljanje se dogaja spontano, brez našega prepričevanja ali prepovedovanja dojenja in sicer tako, da se malček na dojko spomni samo še vsakih nekaj dni, potem pa se zgodi, da dojenja več ne potrebuje. Nekatere mamice v tem obdobju pazijo, da dojenja ne omenjajo, ker se bojijo, da bi se otrok potem želel znova dojiti, vendar je moja izkušnja drugačna, saj četudi sem otroka v tistem obdobju vprašala, če bi se rad dojil, je odvrnil, da ne. Na dojenje torej ni pozabil, ampak ga je prerasel.

 

PREBERITE TUDI: Otroci in starši: Skupno spanje - da ali ne?

 

Ste prenehali dojiti v času naslednje nosečnosti?

Ne, pri obeh nadaljnjih nosečnostih sem dojenje normalno nadaljevala, kljub temu da je bila nosečnost s hčerko označena za rizično. Velikokrat slišimo, da bo »doječi otrok« odtegnil hrano otročku v maternici, vendar so moji trije živorojeni otroci imeli porodno težo skoraj 4 kg. Menim, da narava zna poskrbeti za prehrano otročka v maternici, zatorej če se mamica zdravo prehranjuje, dojenje ne more biti vzrok za morebitne težave v nosečnosti.

 

Moj starejši sin se je dojil 4 leta. Ko se je rodila hči, je prišel v porodnišnico in jo videl priklopljeno name. Rekla sem mu, da se tudi on še lahko doji, če želi, pa je rekel, da to pa ne, ker je sestrica že vse poslinila. In tako je zaključil z dojenjem, ljubosumja na sestro ni kazal, ima pa lepe spomine, saj se ni odstavil premajhen, da se ne bi spominjal. Če se otrok odstavi, ko je za to zrel, mu pogled na doječega bratca ali sestrico zbudi prijeten, topel spomin.

 

Kakšno pa je vaše mnenje o dudi? 

Duda je ob polnem dojenju in prisotnosti matere ob otroku nepotrebna. S tem seveda ne mislim, da mama ne sme skočiti niti v trgovino. Nobenega problema torej ni, če mati za kakšno uro dojenčka prepusti očetu ali drugi osebi, ki ji zaupa, večurna ali večdnevna odsotnost pa je pri majhnem otroku že prevelik stres in se ji je bolje izogniti. Res je, da materi duda zna olajšati delo, a moji otroci so zrasli popolnoma brez dud, saj sem jih pristavljala po njihovi želji, za hranjenje, tolažbo ali kar tako.

 

PREBERITE TUDI: Ali lahko dojenček zavrne dojko, če poskusi dudo?

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Meningokokna okužba najbolj ogroža otroke ...
Invazivne meningokokne okužbe so med najpogostejšimi vzroki za gnojno vnetje možganskih ovojnic ali meningokokni meningi...
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5



VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?