|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Domači plastelin – enostavno in hitro

Ema Rotar, 30.11.2023
Težko bi našli otroka, ki ne obožuje gnetenja in ustvarjanja s plastelinom. Za vas imamo odlično novico: plastelina vam ni potrebno kupovati, čisto enostavno ga lahko izdelate kar doma. Ne verjamete? Preverite recept!

image
Igra s plastelinom spodbuja razvoj fine motorike.
/11


Plastelin je zelo vsestranska igrača, ki spodbuja otrokovo domišljijo, ustvarjalnost in razvoj fine motorike ter poskrbi za sprostitev in dobro zabavo. Zato je plastelin skoraj »obvezna oprema« vsake družine z manjšimi otroki, pa tudi večji radi posegajo po njem.

In še ena stvar je super pri plastelinu: čisto enostavno, hitro in poceni ga lahko naredite v domači kuhinji s sestavinami, ki jih imate skoraj vedno pri roki. Prednost takšnega plastelina je tudi v tem, da ni potrebno panično preverjati, če ga je otrok kaj pojedel, saj je narejen izključno iz užitnih živil (moke, vode, olja ...).

 

V nadaljevanju boste naši dva recepta za plastelin, ki ga je potrebno skuhati (recepta se razlikujeta v sestavinah za obarvanje mase in mericah - grami in lončki) in še bonus video recept za pripravo plastelina brez kuhanja.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Igrače za spodbujanje fine motorike

 

Domači plastelin z naravnimi barvami

Recept smo našli na spletni strani www.izaja.si.

 

Sestavine:

125 gramov moke

240 ml vode

4 jedilne žlice soli

1 vrečka pecilnega praška

1 jedilna žlica olivnega olja

mlete začimbe: kurkuma (rumena barva), rdeča paprika (rdeča barva), cimet (rjava barva)

 

Priprava:

Vse sestavine zmešate v posodi s premazom proti prijemanju, in sicer najprej suhe sestavine, ki jim med stalnim mešanjem dodate olje in vodo. Mešate toliko časa dokler ne dobite mehke in gladke zmesi. Če želite barvni plastelin, maso razdelite na več delov in v vsako dodajte začimbo (količinsko kar malo po občutku).

Zmes kuhajte na srednji temperaturi in med kuhanjem ves čas mešajte, dokler se masa ne prične sprijemati v kepo – takrat zmanjšate temperaturo. Večina vode mora izhlapeti, drugače boste dobili zelo lepljivo maso, s katero se ne bo užitek igrati. Pazite, da zmesi ne zažgete. Kuhajte, dokler se zmes ne poveže in začne stikati s sten.

Počakajte, da se ohladi (približno pet minut) in ... zabava se lahko začne. Plastelin, ki vam ostane, lahko shranite za drugič, tako da ga zavijete v plastično folijo.

 

domači plastelin

Plastelin, obarvan z rdečo papriko (FOTO: www.izaja.si)

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

Domači plastelin, obarvan z jedilnimi barvami

Veliko spletnih straneh navaja ta enostaven recept za izdelavo plastelina, pri katerem vam količin ni potrebno tehtati, ampak jih odmerjate kar s skodelico oziroma lončkom.

 

Sestavine:

1 skodelica moke

1/2 skodelice soli

1 skodelica vode

2 žlici olja

1 pecilni prašek

jedilne barve (po želji)

 

Priprava:

Zmes za plastelin pripravite enako kot pri zgornjem receptu. Razlika je le v tem, kdaj dodate barvo, s katero dobite različne barvne tone plastelina. Pri tem receptu namreč barvo dodajate proti koncu kuhanja.

Uporabite lahko barve v prahu, pasti ali gelu. Načeloma se vsako barvo plastelina kuha posebej, da si pa še olajšate postopek, lahko skuhate večjo količino brezbarvnega plastelina ter ga, ko se ohladi, razdelite na manjše dele in v vsakega zamesite z drugo barvo.

 

NAMIG: Po želji lahko v zmes primešate tudi kakšno kapljico naravne arome, da bo plastelin prijetnega vonja. Da bodo ob gnetenju negovane tudi nežne otroške roke, dodajte kakšno žličko orehovega, kokosovega, jojobinega olja.

 

plastelin narejen doma

Za obarvanje plastelina lahko uporabite barve v prahu, pasti ali gelu.

 

Ohlajen domači plastelin morate še malce pregnesti na deski in že je pripravljen za ustvarjanje. Igro s plastelinom lahko obogatite z mini kuhinjskimi pripomočki, modelčki, bleščicami, perlicami, tudi naravnimi materiali, kot so razna semena, listki, vejice, storžki ... in otrokova domišljija bo naredila svoje.


plastelin, igranje

 

PREBERITE TUDI: Ustvarjalne ideje za prosti čas

 

Plastelin brez kuhanja (VIDEO)

Če bi se radi izognili mešanju na štedilniku, potem poskusite domači plastelin narediti po postopku iz videa.


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
17
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
7
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6



Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?