|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Na področju hormonskih zdravil, ki vsebujejo drospirenon, so v Sloveniji na voljo trije preparati.

image
/11


Strokovna predstavitev

Na področju hormonskih zdravil, ki vsebujejo drospirenon, so v Sloveniji na voljo trije preparati.

Leta 2004 predstavljena nizkodozna kontraceptivna tabletka vsebuje 3mg drospirenona v kombinaciji s 30 mg etinilestradiola. Leta 2006 je bila predstavljena ultraznizkodozna kontraceptivna tabletka z enako kombinacijo obeh hormonov, le da vsebuje samo 20 mg estrogenske komponente in 3 mg drospirenona, zato je uvrščena med sredstva z najnižjo vsebnostjo hormonov, ki zagotavljajo varno zaščito. Visokodozna kontracepcija se vse manj predpisuje in uporablja, tako da večinoma predpisujemo nizko in ultranizkodozno zaščito: prva skupina vsebuje 30 mg etinilestradiola, druga 20 mg, vedno v kombinaciji z različnimi gestageni.


Zdravilo za kontinuirano nadomestno hormonsko zdravljenje z antimineralokortikoidnim delovanjem je sestavljeno iz 1 mg 17 beta estradiola in 2 mg drospirenona. Je kombinirano nizkodozno zdravilo. Drospirenon-progestagen je izpeljanka spironolaktona. Je antagonist mineralokortikoidnega receptorja za aldosteron in v količini 2 mg ima antialdosteronsko aktivnost, enakovredno 16 mg spironolaktona. Zato pravimo, da ima zdravilo PARA efekt: progestogen z antagonizmom za aldosteronski receptor. Estrogeni v jetrih spodbujajo sintezo angiotenzinogena, ki spodbuja aktivnost aldosterona, ki vpliva na kopičenje natrija, zadrževanje vode, višanje krvnega tlaka, občutek napetosti, povečanja telesne teže in zatekanja, poveča se simpatična aktivnost, parasimpatična inhibicija, vpliv na žile in miokard. Progesteron, spironolakton in drospirenon delujejo antagonistično. V postmenopavzi je izločanje progesterona premajhno, zato dodani drospirenon pomembno izboljša počutje s svojo antialdosteronsko aktivnostjo. Učinke zdravila delimo na progesteronske, antimineralokortikoidne in antiandrogene. Z vezavo na aldosteronski receptor ima zdravilo progestagenski učinek in ne zadržuje natrija in vode, zato zmanjšuje občutljivost prsi, občutek zatekanja, uravnava telesno težo. Z inaktivacijo androgenskih receptorjev zmanjšuje akne in seborejo. Progesteronsko ugodno učinkuje na endometrij. Močan vpliv na zmanjšanje znojenja se pojavi že v 4. tednu, ko le še 15% žensk toži o vazomotornih težavah, po 4 mesecih pa je takih bolnic le še 5 %.

Bojana Pinter nam je orisala Biološke učinke drospirenona. Viri spolnih hormonov v hormonskih pripravkih so nativno sintetični ali polsintetični hormoni, naravnih nimamo. Pridobivamo jih iz soje ali mehiške korenine jam, biološka učinkovitost naj bi bila enaka. Sintetični hormoni so etinilestradiol, derivati progesterona in testosterona ( pregnani in non pregnani oziroma estrani on gonani) in derivati spironolaktona.

 

Progestagene razdelimo na naravni progesteron, ki ga v Sloveniji nimamo, retroprogesteron-didrogesteron, derivate progesterona, ki so pregnani( medroksiprogesteron acetat, klormadinon acetat, ciproteron acetat) in nor-pregnani ( vsebovani bodo v nožničem prstanu, ki je trenutno v 3. fazi kliničnih preiskav), derivate testosterona ( estrani: linsterol, noretisteron, levonorgestrel, noretisteron acetat; gonani: norgestrel, dezogestrel, gestoden, norgestimat) in derivate spironolaktona (drospirenon).

Biološki učinki drospirenona so podobni endogenemu progesteronu. Antimineralokortikoidno delovanje je pomembno za zniževanje krvnega tlaka. Ni opaznega glukokortikoidnega vpliva, zato toleranca za glukozo ostaja nespremenjena. Blaži premenstrualni sindrom (PMS), lajša menstrualni sindrom, vendar pri spolnem vedenju poročajo o manjši spolni odzivnosti ženske. Dobro prenosljivost poročajo pri kontinuiranem jemanju kontracepcije, s počutjem, manjšimi težavami zaradi PMS je zadovoljnih kar 70 odstotkov uporabnic.

Na področju že znanega je tako novo znanje o drospirenonu: na področju srca in ožilja je pomembno njegovo zaščitno delovanje.

Martina Bučar nam je predstavila izsledke primerjalnih in opazovalnih študij Euras in Ingenix. Proučevali so tveganje za trombembolične zaplete pri jemanju kontracepcijskih tabletk (KT). Arterijska trombembolija (ATE) povzroča ishemične atake, ishemično ali hemoragično kap predvsem zaradi oviranega pretoka krvi, kar vodi v ishemijo. Vzroki so starost, ateroskleroza, povišana vsebnost lipidov v krvi, povečana teža in nekativnost, kajenje, diabetes. Venska tromboembolija (VTE) nastane zaradi podobnih vzrokov ter nosečnosti, poroda, genetskih mutacij in uporabe estrogenov/pregesteronov. Nastane strdek, najpogosteje kot globoka venska tromboza nog, ki postane ogrožujoč, če pripotuje do pljuč. Večkrat je ne uspemo diagnosticirati, saj lahko poteka blago. VTE je pri uporabnicah kontracepcije redka.

Študiji sta primerjali skupini žensk na tabletki z drospirenonom in na ostalih tabletkah.

Euras je vsebovala 60.000 žensk iz 7 evropskih držav in predstavlja največjo doslej izvedeno aktivno opazovalno študijo varnosti. Ženske so bila stare povprečno 25 let z normalno telesno težo. Pogostnost pojavljanja VTE je bila v obeh skupinah podobna, približno med 7do 13 primerov/10.000 ženskih let. Uporabnice tabletk z drospirenonom nimajo večjega tveganja za VTE glede na ženske, ki jemljejo tabletke z levonorgestrelom in tudi z ostalimi kontraceptivi. Enako velja tudi za ATE. Kardiovaskulatoren profil žensk, ki jemljejo drospirenon, je tako varen in se ne razlikuje od ostalih uporabnic drugih kontraceptivov.

Ingenix študija je ocenjevala varnost KT z drospirenonom. Izvedena je bila v ZDA, vključili so 22.000 žensk na KT z drospirenonom in 45.000 žensk na ostalih KT. Povprečna starost je bila 28 let, ITM 26. Uporabnice prve skupine niso imele večjega tveganja za razvoj hiperkaliemije in z njo povezanih kliničnih zapletov. Pojavnosti VTE in ATE med obema skupinama je bila podobna, večjega tveganja ni. Glavni zaključek obeh študij je pomemben: KT z drospirenonom je enako varna kot vse ostale KT.

Mišo Šabovič nam je predstavil predavanje Kardiovaskularne bolezni in menopavza. Najpogostejši vzrok umrljivosti žensk so bolezni ožilja, ki so pred menopavzo zelo redke.

Klinično epidemiološki vidik menopavze in ateroskleroze razloži razlike med spoloma. Dejavnik tveganja za srčno ali možgansko kap pri moških je hiperholesterolemija, pri ženskah debelost, metabolični sindrom hipertenzija. Žal je izid srčnega infarkta pri ženskah znatno slabši. Pri vsaki kronični terapiji ženske v menopavzi naj bi preučili učinek zdravil na srce in ožilje. Epidemiološke študije so dokazale učinkovitost nadomestnega hormonskega zdravljenja (NHT) na zmanjševanje bolezni srca, randomizirani študiji HERS in WHI tega nista potrdili. Četudi imata slednji višjo stopnjo zaupanja vrednotenja izsledkov, vemo, da je bila že starost žensk ob začetku jemanja kritična in neprimerna, da bi pri 65. eltih vplival na stopnjo zaviranja pojava ateroskleroze. Vaskularno biološki vidik nam odstira nastajanje ateroskleroze. Na arterijski živlni steni so receptorji za estrogene, progesterone in adrogene. Dejavniki tveganja za razvoj so enaki kot za razvoj kapi. Drospirenon inhibira aldosteronske receptorje v arterijski steni (RAAS), ki sicer pripomorejo k protrombogenem stanju v žili. Tako ima zaščitno vlogo in ohranja žilje dlje časa nepoškodovane.

Anti – ageing vidik trdi, da je žile žensk starajo počasneje kot pri moških. Običajno vrednotimo karotidno in femoralno arterijo. Estrogen ovira staranje ženskih žil pred menopavzo, v meni pa se le te hitro starajo. Ko je stopnja ateroskleroze prevelika, nobena NHT nima zaščitnega ali dobrohotnega delovanja.

V skladu s strokovnimi priporočili uporabe NHT je potrebno misliti tudi na vidik ožilja in začeti zdraviti takoj ob začetku nastopa mene. Prednost moramo dati tistim zdravilom, ki lahko vplivajo na dejavnike tveganja srčnih in možganskih zapletov in na mehanizme ateroskleroze.

Tomi S. Mikkola, ki prihaja iz bolnice Helsinki Univesity Central Hospital nam je predaval o vplivu drospirenona na krvni tlak. Osnovni namen zdravljenja v meni je izboljšanje kvalitete življenja. NHT je v uporabi že 40 let.

Znanih je več kot 20 opazovalnih študij, ki nakazujejo, da je tveganje uporabnic NHT za srčne zaplete manjše. Znova se pojavljajo nasprotujoči si dokazi študij HERS, ERA in WHI, kjer niso ugotovili zaščitnega delovanja na žile. Stopnja ateroskleroze pri slednjih je bila že v fazi napredovalih plakov, znakov menopavze pa manj, saj je od nastopa mene minilo kar 14 do 18 let. V reviji Jama 2007;297:1465-77 je objavljen članek, ki opazuje zmanjšano tveganje za razvoj srčno-žilnih zapletov pri ženskah, ki so začele z jemanjem NHT in bile v meni manj kot 10 let.

Skupna umrljivost pri ženskah v starosti 50-59 let je bila manjša kar za 30 odstotkov v primerjavi s placebom. Znano je, da le zgodnja zaščita žil pomeni tudi manjšo obolevnosti. Proces ateroskleroze se začne intenzivneje razvijati od 35. leta dalje in v starosti do 55 let je NHT zaščitna. Glavna tveganja za aterosklerozo zdrave ženske, ki vstopa v meno, so starost, dedni vzroki in način življenja( BMI, kajenje, neaktivnost), povišane maščobe v krvi in t.i. prehipertenzija. Ravno povišan krvni tlak je največje tveganje za razvoj žilnih obolenj, povzroča 62% vseh kapi in 49% ishemičnih srčnih zapletov. Povišanje sistoličnega pritiska za 20 mm Hg in diastoličnega za 10 mm Hg poveča tveganje za srčne zaplete za 2 krat, začenši od tlaka 115/75. Pri definiciji arterijske hipetenzije so včasih opredelili stanje pod 120/80 za optimalno, stanje med 140-159/90-99 za hipertenzijo I, stopnje. Sedaj veljajo nove smernice: stanje med 120-129/80-84 in 130 –139/85-89 velja za prehipertenzijo. Ženske so epidemiološko hipertenzivne manj pogosto od moških v obdobju rodnosti, v meni pa postane hipertenzija pogostejša pri ženskah. Zato je treba poleg menopavznih težav izbrati optimalno NHT, ki poleg vazomotornih težav zaščitno deluje tudi na tlak. NHT, ki vsebuje 1mg E2 in 2mg drospirenona, učinkovito odpravi menopavzne težave. V študiji, ki je zajela 213 pomenopavznih žensk z blago obliko hipertenzije so proučevali skupini na omenjenem zdravilu z drospirenonom in placebom. Že po 4 tednih je bilo moč zaslediti zmanjšanje tako sistoličnega kot diastoličnega krvnega tlaka v primerjavi s placebom. Hiperkaliemije ni bilo. Učinek na sistolični tlak je odvisen od doze. Razskovali so vpliv 1, 2 in 3 mg koncentracije zdravila in ugotovili da dvomiligramski preparat statistično značilno vpliva na nižanje krvnega tlaka. V zaključku je bilo podano, da je zdravilo z 2 mg drospirenona učinkovito za blaženje menopavznih težav in predstavlja prednost pri zaščiti pred žilno srčnimi obolenji, zato predstavlja optimalno nadomestno hormonsko zdravljenje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
16
Ko partnerju ni do seksa: 5 najpogostejših...
Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo priv...
15
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
4
Kateri del dneva je najboljši za zanositev?
V katerih mesecih in urah dneva so najbolj na višku koncentracija sperme, skupno število spermijev in normalna morfologi...
4



Kaj je jutranja tabletka?
Kako deluje jutranja tabletka, kdaj jo je treba vzeti in ali je 100 % učinkovita, smo se pogovarjali z dr. med. Darijo S...
Ultrazvočni pregled pri plodu s povečano n...
Pri ultrazvočnem pregledu v 18. do 23. tednu nosečnosti z natančno, usmerjeno preiskavo poskušamo odkriti, do katere mer...