|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Drugačna zgodba o hrastu

Uredništvo Ringaraja.net, 22.12.2010
Drugačna zgodba o hrastu. Zgodbica govori o zelo drugačnem hrastu Stanislavu, kateremu človekov poseg "vzame" starše, nato pa se človek loti tudi njega.

image
/41




Mesec dni po tem, ko je ugledala luč sveta in zažarela v svojem reciklirnem sijaju – in to tako v slovenskem kot v angleškem jeziku – je prva eko knjiga v zbirki "Sad Earth Collection" doživela še en preboj.

V petek, 17. decembra 2010, je mecenka Drugačne zgodbe o hrastu evropska poslanka Tanja Fajon svoje poslansko leto sklenila s poučnim, kulturnim in družabnim dogodkom, v ospredje pa je postavila prav slikanico o hrastu Stanislavu.


Tanji Fajon in približno šestdesetim gostom, med katerimi je bilo tudi precej novinarjev, sta se pridružila tudi avtorica knjige Alenka Ž. Klopčič in evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik, ki je v svojem nagovoru nanizal kopico izjemno zanimivih pa tudi šokantnih podatkov o tem, kako človek s svojimi potrebami vpliva na Zemljo.

Dejal je tudi, da niso najresnejši okoljski problem sodobnega časa samo podnebne spremembe, pač pa tudi biotska raznovrstnost, ki je čedalje bolj ogrožena. Zato je po njegovem Drugačna zgodba o hrastu okoljska knjiga na mestu, saj povezuje ta pomembna okoljska problema.

 

»Kot navajava s Tomažem v sklepnih mislih knjige, gozdovi pomagajo pri ohranjanju primernega podnebja, saj lahko drevesa vsrkajo in shranijo ogromne količine ogljikovega dioksida, tako da njihovo sekanje in požiganje siceršnjo harmonijo zmotita. Za to seveda ni kriv gozdar, za to je kriv način življenja, ki ga ubiramo.Kar me izjemno veseli, pa je, da Drugačno zgodbo o hrastu naročajo tudi podjetja za božična darila otrokom svojih zaposlenih, kar kaže na ozaveščenost odločevalcev v podjetjih in na njihovo pripravljenost plasirati pomembna okoljska sporočila najmlajšim. Navsezadnje ti držijo nevidno žezlo »planetarne vladavine« v rokah, le zavedajo se še ne tega« je povedala avtorica knjige Alenka Ž. Klopčič.

 

Po napovedih Združenih narodov bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 naraslo predvidoma na devet milijard, kar pomeni, da moramo z danimi viri že danes ravnati zelo preudarno. Po opozorilih organizacije WWF so se denimo že populacije številnih živalskih vrst, od rib do sesalcev, od leta 1970 do leta 2003 zmanjšale za tretjino, največ zaradi človekovih posegov v okolje. Gozdarstvo in ribištvo sta zaradi sekanja gozdov in prevelikega ribolova že zelo ogrožena. Največje obremenitve za okolje pa sicer predstavljajo posledice uporabe fosilnih goriv oziroma izpust toplogrednih plinov, ki so glavni razlog za globalno segrevanje. Kot še opozarjajo pri WWF je človek že leta 2003 porabil 25 odstotkov več naravnih virov kot bi jih Zemlja lahko obnovila.

 

Za mecensko podporo Drugačni zgodbi o hrastu se Alenka iskreno zahvaljuje Tanji Fajon, vam, dragi bralci, pa sporoča, da sredi januarja izide že naslednja v zbirki "Sad Earth Collection" z naslovom Pi – zadnji polarni medvedek.



Sredi novembra je izšla Drugačna zgodba o hrastu Alenke in Tomaža Klopčiča – prva knjigica v zbirki »Sad Earth Collection«, ki sta jo zasnovala mlada avtorja iz Lukovice. Izdajo sta sprva predvidela le v angleškem jeziku, da je knjigica izšla tudi v slovenščini, pa je zasluga njune mecenke, evropske poslanke Tanje Fajon.

 

Alenka, ki ljubi rekreacijo – sploh v naravi –, knjige in živali, vse to pa skuša tudi učinkovito združevati, je do sedaj izdala že štiri knjigice z živalskimi junaki, sredstva od prodaje pa namenja tudi živalskim zavetiščem. Drugačna zgodba o hrastu (v angl. A Different Oak Story) je njena peta in Tomaževa prva knjiga, okoljsko tematiko pa sta avtorja poudarila tudi z reciklirnim papirjem. Uvodno besedo je napisala evroposlanka Tanja Fajon, spremne besede objavljene na platnici knjige pa so pripravili Dejan Savić iz slovenskega Greenpeacea, urednica revije National Geographic Junior Irena Cerar in evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik.

Drugačna zgodba o hrastu govori o mladem hrastu Stanislavu, ki zaradi neustavljive sečnje izgubi starše, v njem pa se tako začne kopičiti jeza celotnega gozda. Sicer resna zgodba pa ima tudi komičen vložek v obliki debelega albinskega netopirja Bojana. Gre za zgodbico, ki jo enostavno morate prebrati in povedati naprej!

Otroške knjige za živali in naravo!

Alenka in Tomaž bosta vsako leto izdala najmanj eno knjigico v zbirki »Sad Earth Collection«, pod okriljem bosta odpirala problematične okoljske teme, kot so taljenje ledenikov, krčenje gozdov, proizvodnja gensko spremenjenih rastlin …, vselej pa bosta vanje vključevala tudi spremne besede kompetentnih ljudi.

V pripravi imata že naslednjo zgodbico z naslovom Pi – zadnji polarni medvedek, s katero nameravata prav tako opozoriti mlado bralstvo pa tudi starše na nujnost spremembe človekovega odnosa in ravnanja s planetom. Da je namen zbirke »Sad Earth Collection« resnično primeren v današnjem času, potrjuje tudi dejstvo, da je že prva knjiga dobila mecensko podporo.

 

Kontakt: Alenka Žumbar Klopčič, alenka.klopcic@ekoknjiga.si, 031 673 236

VEČ: www.ekoknjiga.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mušja zajtrkovalnica
V soboto, 12.11.2011, vas med 12.30 in 14.00 vljudno vabimo v trgovino 3MUHE v Ljubljani, kjer bo pravično trgovinska pr...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Čemaž in podlesek
photo
S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih r...
Čiščenje stanovanja ali hiše z eko čistili
Eko vila je otroke povabila na izlet z vlakom. Zbrali so se na železniški postaji in se veselo podali novim dogodivščina...