|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinam prijazne planinske koče

Metka Troha, 22.7.2016
Številne naše planinske koče so otrokom in družinam prijazne, kar staršem omogoča lažje načrtovanje izletov z malčki v hribe in otrokom lepše doživetje ob obisku naših gora, da bodo hribe vzljubili od ranih nog.

image
Z otroki gore doživimo drugače. (F: Osebni arhiv, Drago Dretnik)
/41


Izleti v gore so odlična aktivnost, ki jo lahko izvajate skupaj s svojim malčkom. Ne samo, da bo vaš otrok na svežem zraku, že od malih nog mu boste približali naravo, ga podučili o lepotah narave in skrbi zanjo, mu predstavili bogastvo živalskega sveta in ga naučili, kako pomembno je gibanje za zdravo življenje.


Večdnevni izlet po hribih - čudovita družinska izkušnja

Številne družinice lahko srečamo na lažjih planinskih poteh, kar kaže na to, da krajši planinski izleti za starše z manjšimi in nekoliko večjimi otroki ne predstavljajo težav. Tisti starši, ki so že pred rojstvom otroka, več obiskovali gore, se tudi z otrokom radi odpravijo malce višje, kjer so razgledi še lepši. Posebej priljubljene planinske točke so hribčki in gore, kjer je na vrhu planinska koča. Veliko manj pa je staršev, ki se odločijo za večdnevni družinski potep po hribih. Težko si je namreč predstavljati, da z manjšim otrokom pridemo v planinsko kočo, kjer se moramo stiskati na skupnih ležiščih, otroka držati v naročju, da ga lahko nahranimo in ga na različne načine sami zabavati, ker v planinskih kočah pač ni nič primernega za otroke. Pa je res tako? Ne, veliko planinskih koč je svojo ponudbo prilagodilo družinam z otroki. 

 

Družinam prijazne koče

Na Planinski zvezi Slovenije izvajajo številne zanimive projekte, z namenom, da bi planinarjenje približati družinam. Eden takšnih je nagrajevanje koč z nazivom Družinam prijazne koče. Več o tem, kaj ponujajo takšne koče in kako lahko staršem olajšajo odločitev, da se z otrokom odpravijo na nekajdnevni izlet po naši prelepih vrhovih, smo se pogovarjali z Manco Čujež, predstavnico PZS za odnose z javnostmi, in Dušanom Prašnikarjem, strokovnim sodelavcem PZS. 

 

Po čem se družinam prijazne koče razlikujejo od običajnih planinskih koč? Se te nahajajo predvsem na lažje dostopnih hribih? 

Za pridobitev certifikata družinam prijazna planinska koče se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

 

kocaKaj običajno ponujajo takšne koče svojim gostom, staršem in malčkom?

V prvi vrsti osebje planinske koče (in tudi društvo, ki upravlja kočo) skrbi, da so otroci na kočah zaželeni gostje, in se nenehno trudi, da je bivanje na koči prijetno in nepozabno doživetje za starše in najmlajše planince. To pomeni, da je v času njihovega bivanja pripravljeno ugoditi nekaterim specifičnim potrebam družin in jim nuditi popuste pri oskrbi in prenočevanju (možnost otroških porcij, ponudba pijač za otroke, brezplačno prenočevanje do 3. leta starosti oz. do 6. leta starosti na skupnih ležiščih). Poleg tega mora imeti koča družinam primeren dostop ter okolico, ki omogoča igranje in druge dejavnosti. Na voljo so igrala z varnostnimi certifikati in igrače za različne starosti otrok. Zaželeno je, da so družinam na razpolago tudi zanimivi izleti v okolico, informacije o njih pa so dostopne pri osebju koče. Ne nazadnje naj bi se na koči trudili pripraviti tudi lastne programe za najmlajše.

Poleg usposobljenosti in motiviranosti osebja je potrebna tudi ustrezna opremljenost koče, ki je predpisana s kriteriji za tri starostne skupine (do 3. leta, med 3. in 8. letom, od 8. do 14. leta). Njihov skupek vsebuje naslednje tehnične pogoje:

- za prenočevanje so na voljo manjše sobe ali ločeni oddelki na skupnih ležiščih, po možnosti blizu sanitarij;

- na razpolago so umivalniki za otroke in stranišče za otroke;

- na posteljicah za otroke so nameščena varovala za zaščito pred padcem;

- na razpolago je ogrevan prostor za previjanje otrok;

- omogočeno je sušenje obleke;

- poskrbljeno je za ločeno zbiranje in odstranjevanje plenic;

- v gostinski sobi so na voljo otroški sedeži;

- omogočeno je gretje svoje hrane za otroke.

 

Ali so te koče cenovno dostopnejše družinam z otroki? 

V osnovi se koče s certifikati cenovno ne razlikujejo od koč, ki certifikatov nimajo. Višina cen v planinskih kočah ni pogojena s certifikati, delno pa na cene vpliva kategorija koče. Za koče I. kategorije (visokogorske koče) in koče II. kategorije (v večini primerov sredogorje in dolinski deli visokogorja) Planinska zveza Slovenije priporoča najvišje cene prenočitve in osnovne oskrbe in praviloma za koče I. kategorije veljajo višje cene kot za koče II. kategorije. Koče III. kategorije (večinoma so to dolinske koče oz. koče, dostopne z avtomobili tudi v zimskem času) prosto postavljajo cene, edina zahteva je, da je popust za člane PZS in partnerskih planinskih organizacij 50 odstotkov.

Glede na to, da spadajo družinam prijazne planinske koče v II. in III. kategorijo, potem cene niso visoke. Pakete za družine ne ponujajo avtomatsko vse (družinam prijazne) planinske koče, nekatere pa vseeno imajo posebne ponudbe. Družinam prijazne planinske koče ponujajo brezplačno prenočevanje otrok do 3. leta starosti, za otroke do starosti 7 let pa ponujajo brezplačno prenočevanje na skupnih ležiščih. V vsakem primeru pa ugodnost za družine ponujajo vse planinske koče, in sicer imajo pri prenočevanju dveh odraslih oseb potem otroci do 7. leta starosti prenočevanje na skupnih ležiščih brezplačno.

 

Kakšen je odziv staršev, otrok na ponudbo teh koč?

Do sedaj imamo največ pozitivnih odzivov s strani organiziranih skupin (vrtci, osnovne šole, planinska društva, ostala društva), ki hvalijo ponudbo in cenovno dostopnost letovanja otrok v (družinam prijaznih) planinskih kočah. Družine z otroki sicer že zdaj dokaj množično obiskujejo planinske koče, a v smislu večdnevnih obiskov še vedno le redko. Odzivi teh družin so praviloma zelo navdušujoči in z vso ponudbo, ki jo družinam prijazne planinske koče ponujajo, bi želeli, da se poveča število družin, predvsem z mlajšimi otroki, ki bi izkusili posebno doživetje prenočevanja v planinski koči.

 

Kje lahko izvemo, ali je določena koča uvrščena na seznam koč, ki so prijazne družini, otrokom?

Seznam družinam prijaznih planinskih koč najdete tukajPrav tako je pri vsaki posamezni planinski koči navedeno, če ima certifikat družinam prijazna planinska koča. Seznam vseh 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov je objavljen na spletni strani PZSSicer pa imajo na teh kočah dobro viden znak in certifikat z napisom Družinam prijazna planinska koča, ki sporoča obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše.

 

Planinski nasvet za starše 

Naša sogovornika sta za konec dodala še nasvet za starše, ki zbirate pogum za planinski izlet z otrokom in se sprašujete, kako otroka navdušiti za planinarjenje. "Planinski izlet mora biti družinsko doživetje, ki je prilagojeno otrokom, nadebudnim raziskovalcem, ki sta jim pot in doživetje veliko pomembnejša od končnega cilja, a s pravo motivacijo, doživljajsko noto izletov in primerno izbiro tur, bodo otroci mimogrede vzljubili planinstvo. Obisk gora z otroki je za odrasle odlična priložnost, da svoj pogled na planinarjenje oblikujejo na novo – da gredo starši v gore z otroki in ne otroci s starši. Otroci nimajo visokih in zahtevnih ciljev, vrhovi in stene zanje niso izzivi, ki jih je treba osvojiti, ampak sta gorska pokrajina in narava poligon njihove domišljije. S skupno planinsko dejavnostjo starši prav tako poskrbijo za varnejše uvajanje najmlajših planincev v gorski svet," pravita Manca in Dušan ter dodajata: "Tudi družinam prijazne planinske koče, ki jih je v Sloveniji že 33, so idealno izhodišče za to, da planinstvo in gorski svet doživimo popolnoma drugače. Otrokom veliko pomeni, da si lahko na cilju požigosajo planinski dnevnik – pa naj bo to Cici dnevnik ali dnevnik Mladi planinec 1 ali 2 (odvisno od starosti). Priljubljena spodbuda za obisk in spoznavanje planinskega sveta je tudi Planinski zabavnik."

 

Pot pod noge in le pogumno z otrokom v hribe

Izziv starševstva je tudi v tem, da včasih prestopimo mejo udobnega in se podamo novi izkušnji naproti z namenom, da z otroki doživimo nekaj posebnega. In planine prav gotovo so nekaj posebnega v vseh pogledih. Zato, nahrbtnik na rame, opremite se z dobro voljo in pozitivno energijo, vse ostalo prepustite otroški domišljiji. Presenečeni boste, kako neizmerno široka je, ko se boste znašli med ruševjem, skalami, gorskim cvetjem in posedali pred planinsko kočo s čudovitim razgledom. V koči bodo nedvomno znali dobro poskrbeti za vas in želje vaših otrok, prenočevanje v planinski koči pa bo za najmlajše planince zagotovo nepozabna izkušnja.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
7
Spoznajte kite v naravni velikosti!
Dinozavrom so se v Arboretumu pridružili še kiti v naravni velikosti. Največji med njimi merijo v dolžino skoraj 25 metr...
3
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...
3
Ustvarjalnice, sladoled, kino pod zvezdami...
Avgusta bo v Arboretumu ne samo zeleno, cvetoče in v senci dreves prijetno osvežujoče, temveč so za otroke in družine pr...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Družinski izlet na Kras
photo
Kras nam je tako pri srcu, da se tja odpravimo kar pogosto. Včasih le na sprehod in kosilo, včasih za cel vikend ali cel...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?