|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideja za vikend: Družinsko povezovanje z naravnimi elementi

Helena Primic, 8.5.2020
Ko začutite, da v sebi nosite veliko skrbi, stresa in strahov, kar se seveda takoj odraža tudi na vedenju otrok, se z družino odpravite kam k vodi - k potočku, reki, jezeru ali morju.

image
Voda deluje pomirjevalno in očiščevalno tudi na otroke.
/11


Če želimo zares dobro poskrbeti za zdravje svojih otrok in družine, je bolj kot izogibanje vsem možnim nevarnostim iz okolja (ki se jim itak ne moremo nikoli povsem izogniti!) in življenje v nenehnem strahu pomembno to, da krepimo imunski sistem in vsak dan skrbimo za čim bolj zdrav način družinskega življenja.

Ker je eno izmed osnovnih pravil zdravja vsakodnevni stik z neokrnjeno in čisto naravo, smo za tokratno petkovo idejo za vikend zbrali nekaj nasvetov, kako se lotiti družinskih izletov v naravo tudi v času karantene oziroma družinske samoizolacije, ki nam družinam marsikatero aktivnost na prostem onemogoča.

 

Vsak dan v gozd

Ekološko in energijsko najbolj čist del planeta Zemlje so gozdovi. Za odlično zdravje se je zato v gozd potrebno odpraviti čisto vsak dan in ob vsakem vremenu. Ja, tudi ko dežuje. Ste z otroki že opazovali, kako se zvok dežja v gozdu utiša in kako dežne kapljice polzijo po listih? 

Tako kot ste otroke navadili, da si vsako jutro in zvečer umijejo zobe, naj tudi obisk gozda postane vaša družinska vsakodnevna navada.

Saj veste, da se v gozdu pomirijo tudi tisti najbolj nemirni otroci? In da je zrak najbolj čist ter zdravilen za pljuča in celotno telo prav v gozdu? Učinki "kopanja v gozdu" so tako številni, da jih je v trenutni situaciji še toliko bolj potrebno izkoristiti.

Za obisk gozda ne potrebujete ne denarja, ne posebne opreme, le čas, ki se vam bo tisočkratno povrnil. In ko se s svojo družino sprehajate po gozdu (seveda brez maske in uporabe razkužil!), ne ogrožate prav nikogar. Le otroke opozorite, da ne bodo preglasni, saj tako motijo življenje gozdnih prebivalcev. Vendarle smo v gozdu le gostje. 

 

PREBERITE TUDI: Družinski izlet v neznano

 

Čistilna energija potočkov, rek in vodnih izvirov

Ljudje so si že od nekdaj svoja prebivališča gradili ob vodnih izvirih. Pa ne le zato, ker smo tudi ljudje tako kot Zemlja okrog 70 odstotkov sestavljeni iz vode in jo torej nujno potrebujemo za preživetje. Voda ima namreč na človeka in vse prebivalce Zemlje poseben, čistilni učinek. 

Ko torej začutite, da v sebi nosite veliko skrbi, stresa in strahov, kar se seveda takoj odraža tudi na vedenju otrok, se z družino odpravite kam k vodi. Pa četudi je to samo bližnji potoček, v katerem si boste skupaj z otroki namočili stopala in raziskovali bogato življenje v potoku.

Tiho sedenje ob reki, poslušanje žuborenja potočka, opazovanje vodnega toka, kako odnaša listje, kamenčke in veje ... prav nič vam ni treba otrokom pojasnjevati in razlagati, čudovite lekcije notranjega čiščenja jih bo naučila narava sama. In to tudi medtem, ko bodo čofotali po vodi in se ji igrivo predajali.

 

PREBERITE TUDI: Kopanje v reki ali jezeru

 

Družinsko druženje ob ognju

Sodobne družine smo druženje ob ognju zamenjale za posedanje na kavču pred teelvizorjem. In tako izgubile tiste pomembne in svete družinske trenutke, ki jih zna priklicati le moč ognja. 

Za sodobnega človeka je pogosto zelo težko samo zreti v plamen od ognja in nič govoriti, kaj pa šele misliti. Načrtovati, reševati, razčlenjevati, pojasnjevati, vzgajati.

Prav zato, ker nam je tudi staršem težko samo biti, so tudi sodobni otroci vse bolj nemirni (Tukaj preverite, kako lahko nemirnemu otroku pomagate z naturopatijo!), lačni pozornosti in zahtevni. Ker jih starši nismo uspeli z zgledom naučiti, kako se povezati tako s svojo notranjostjo kot silami narave.

Zato v sredo svoje družine ponovno povabite element ognja. Na prostem varno zakurite družinski ogenj in se zvečer zberite okrog njega. Če imate v hiši peč, jo lahko zakurite tudi ob hladnejšem poletnem večeru in skupaj opazujete ognjene plamene.

Ogenj je res nevaren, vendar tudi močno zdravilen, zato si zasluži pravo spoštovanje in odnos, ki se ga moramo na novo naučiti tudi odrasli, da ga bomo lahko predali svojim otrokom.   

 

PREBERITE TUDI: Družinski izlet po Pokljuški soteski

 

Pot v hribe in gore kot simbol za življenje

Če ste se z otroki že odpravili na bližnji hrib ali v gore, potem ste verjetno že doživeli vse tiste tipične, a povsem normalne družinske zaplete.

Ko se šele začenjate vzpenjati, pa se otrok že pritožuje, da je utrujen in hoče domov. Ko se je treba milijonkrat ustaviti, ker je žejen, lačen, ga tišči nogavica, mu je vroče ali ga zebe. Ko se sredi poti vrže na tla in protestira, zakaj ste ga odpeljali na ta butast izlet.

Z vsem tem nam otroka sporoča le to, da mu je težko in bi najraje odnehal. Večinoma starši vendarle ne popustimo in z družinskim izletom nadaljujemo. Otroka spodbujamo in mu pomagamo, ga tolažimo in mu prigovarjamo, kdaj tudi podkupujemo in izsiljujemo. 

In ko pridemo na vrh, so vse te težave seveda v hipu pozabljene. Na poti navzdol so tako otroci kot starši največkrat tako navdušeni, da jim je vendarle uspelo, da je energija povsem nasprotna - otroci veselo tekajo, starši pa se jim veselo pridružimo. Skupaj nam je uspelo!

V resnici je vsaka takšna naporna pot na nek način tudi simbol za življenje, ki ni vedno le prijetno in udobno, temveč se moramo pogosto tudi pošteno potruditi in kaj žrtvovati, da dosežemo svoj cilj. In tako tudi lekcija za nas starše, da preverimo, kako se vedemo, ko imamo težave v odnosu z otrokom.   

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

Radovedno in spoštljivo raziskujte vse, kar vas obkroža

Ne glede na to, kam se boste odpravili v naravo in kaj boste počeli z otroki v naravi, pa nikar ne pozabite osnovnega naravnega načela: Vse, kar nas obkroža, vedno raziskujemo z radovednostjo in spoštljivostjo. Tudi majhne žuželke in polomljena drevesa. 

Čeprav se sodobna znanost posmehuje starim in "primitivnim" verovanjem, da je v vsakem živem bitju in kamnu "duh", s katerim moramo ravnati spoštljivo (in ki ga lahko tudi zaprosimo za pomoč), je človeštvo ravno zaradi takšnega "znanstvenega" pogleda na svet izgubilo stik z naravo in srčno človeškostjo.

V resnici vam otrokom ni treba nič razlagati in pojasnjevati z besedami, če so vam pojmi kot je Mati Narava, višje sile, bog in podobno tuje. Dovolj bo to, da boste otrokom na izletih v naravo (pa tudi, ko ste doma ali v trgovini!) z zgledom pokazali, da spoštujete vsa bitja in reči, ki vas obkrožajo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Popotovanje od Portoroža do Pirana
Piran je staro mediteransko in pristaniško mesto in je pravzaprav en sam velik muzej, saj ima ohranjeno srednjeveško zas...
4
11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
4
IDEJA ZA VIKEND: Jezero Kreda
V tokratnem namigu za vikend družinski izlet do jezera Kreda v Zgornji Radovni, kjer se lahko spočijete in tudi ohladite...
3
Družinski izlet na Kras
Kras nam je tako pri srcu, da se tja odpravimo kar pogosto. Včasih le na sprehod in kosilo, včasih za cel vikend ali cel...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Kam na družinski izlet?
Bi radi konec tedna oziroma prost dan izkoristili za družinsko potepanje, pa ste brez ideje, kam bi šli? Zbrali smo neka...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?