|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki

Janez Pustoslemšek, 28.3.2024
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična izbira. Pred odhodom je treba poskrbeti za varnost, načrt poti, primerna oblačila in obutev, brezhibnost koles, hrano in pijačo.

image
Skrbno izberite pot kolesarjenja. Pri tem poskrbite, da bo na poti nekaj ravnine, klanci navzgor in navzdol ter primerna mesta za počitek. (Freepik.com)
/11


Prava izbira kolesa

Kolesarjenje je športna dejavnost, pri kateri je lahko aktiven prav vsak član družine. Če še nimate svojega kolesa, naj vam za začetek dam nekaj praktičnih nasvetov, kakšno kolo izbrati zase in kakšno za svojega otroka.

Najprej si morate zastaviti nekaj vprašanj: kako pogosto boste kolesarili, po kakšnem terenu boste kolesarili, koliko denarja ste pripravljeni odšteti za kolo oziroma kakšno kakovost kolesa želite …

- Če boste kolesarili večkrat na teden, vam priporočam, da kupite boljše kolo, ki pa je posledično tudi nekoliko dražje. Zagotovo vam ne bo žal, ko boste ugotovili, da s kolesom nimate večjih težav.

- Če se želite voziti predvsem po asfaltiranih cestah, bo najbolj primerno cestno kolo, ki ima tanke gume, okvir pa je oblikovan tako, da na njem zavzamemo nekoliko bolj aerodinamičen položaj.

- Če so vam ljubša brezpotja, makadamske poti in osvajanje vrhov, katerim sledijo nato adrenalinski spusti, bo za vas primernejše gorsko kolo, ki je po navadi vzmeteno in ima robustnejše gume, ki nudijo boljši oprijem s podlago. Pri nakupu je treba biti pozoren na velikosti okvirja, prodajalec pa naj vam optimalno nastavi tudi višino sedeža.

- Vmesna različica kolesa med cestnim in gorskim kolesom je t.i. treking kolo. Je najbolj vsestransko in primerno za vse terene.

Sami boste odločili, ali želite blatnike, prtljažnik in ostalo dodatno opremo. V Sloveniji je ogromno specializiranih kolesarskih trgovin, v katerih vam bodo strokovnjaki svetovali, kaj je za vas najprimernejše.

 

PREBERITE TUDI: Kako izbrati pravi otroški sedež za kolo?


Otroci in kolesarjenje: pomembna je varnost

Slaba stran pri nakupu kolesa za otroke je, da ga hitro prerastejo. Za najmlajše, ki kolesa še ne vozijo samostojno, je rešitev sedež, ki ga pripnete na zadnjo os odraslega kolesa. Za stabilnost skrbita dve vzporedni kolesi, veter in dež pa zadržuje prevleka, ki prekrije otroka v sedežu. Seveda ne gre pozabiti na varnostni pas, ki otroku onemogoča pretirano gibanje, hkrati pa ga trdno drži v sedežu.

 

Malce starejši otroci, ki že imajo svoje kolo, naj se vozijo eden za drugim med obema staršema. Med vožnjo jih opozarjajte na pravilno vožnjo po prometnih predpisih. Ne pozabite na kakšno manj prometno cesto, kjer lahko preizkusijo svoje meje v vožnji po klancu navzgor. Vožnja navzdol naj bo vedno pod nadzorom in brez nepotrebnega tveganja. Glavno vodilo izleta naj ne bo osvojitev končnega cilja, temveč uživanje v naravi, igranje na vmesnih postajah in nepozabno druženje. Ves čas pa naj bo varnost na prvem mestu.

Čelada je za otroke obvezna, za starše pa zelo priporočljiva, saj smo odrasli zgled otrokom.

 

In še nekaj sodi k varnosti: očkova naloga je, da pred izletom pregleda vsa kolesa in poskrbi, da ne bo prišlo do tehničnih okvar, ki bi podaljšale ali celo prekinile kolesarski izlet. Zračni tlak v zračnicah, naoljena veriga, brezhibno delovanje zavor, zvonec in odsevniki so osnova, za kaj več pa obiščite najbližjega serviserja.

 

PREBERITE TUDI: Napotki za izbiro prave otroške kolesarske čelade

 

Preden se podate na pot, napravite načrt izleta

  • Vreme

Vreme je odločilni dejavnik, ki ga morate upoštevati. Hitre spremembe vremena lahko prekinejo ali otežijo nadaljevanje poti. Poleg tega se je treba zavedati, da večeri niso več tako dolgi kot pred dvema mesecema, zato bodite doma pred sedmo zvečer.


  • Izbira poti

Skrbno izberite pot kolesarjenja. Pri tem poskrbite, da bo na poti nekaj ravnine, klanci navzgor in navzdol ter primerna mesta za počitek, kjer se boste za trenutek usedli in osvežili s pijačo. Če kolesarijo z vami tudi otroci, imejte v mislih, da ne morejo prekolesariti toliko kot vi. Vožnjo po regionalnih cestah odsvetujem. Te so zlasti ob vikendih preveč prometne, zato se avtomobilom raje umaknite. Raje zavijte na stransko, manj prometno cesto, ki nudi več užitkov, ali pa na gozdno pot, kjer izzivov za ravnotežje ne manjka. Počitki naj bodo enakomerno razporejeni skozi celoten čas kolesarjenja.


  • Kolesarska oblačila in obutev

Med kolesarjenjem se znojimo, čeprav morda nimamo tega občutka, saj nas veter sproti suši. Na trgu je ogromna ponudba kolesarskih dresov tako za odrasle kot tudi za otroke. Prvo pravilo, kako se obleči, ko sedete na kolo, je večplastnost. Začnite raje bolj oblečeni, v dolgih rokavih, pod katerimi imejte majico s kratkimi rokavi in t.i. aktivno spodnjo majico. Materiali, iz katerih so kolesarska oblačila, imajo lastnost, da odlično »dihajo«, kljub temu pa hladnemu zraku iz okolja zapirajo pot. Ko ste ogreti, se lahko slečete, a še vedno ne pretiravajte, saj je v senčnih delih poti lahko zelo mrzlo. Ravno tako so v tem letnem času bolj priporočljive dolge kolesarske hlače, ki varujejo kolena pred mrazom. Te naj bodo oprijete, da vas ne bodo ovirale med vrtenjem pedal.

Med kolesarjenjem velja tudi pravilo, da smo na klancu navzgor manj oblečeni, ko pa se spustimo nazaj v dolino, se zopet oblečemo. Skrb za primerno obutev bo prav tako pripomogla k varnejši vožnji.

Če imate na kolesu navadna pedala, bodo najprimernejši običajni športni copati. Poskrbite, da vas vezalke ne bodo ovirale med poganjanjem. Na kolesih višjega cenovnega razreda pa so t.i. SPD-pedala, ki so zelo majhna in zahtevajo kolesarske čevlje, ki imajo na podplatu posebno ploščico, ki jo pritrdimo na pedal. Primerne so za bolj izkušene kolesarje, saj neveščim povzročajo težave pri ravnotežju.


  • Hrana in pijača

Ker se med kolesarjenjem znojimo in pri tem izgubljamo za telo hranljive snovi, moramo to izgubo nadomestiti z vnosom primerne hrane in pijače. Najbolj priporočljiva za na pot je izotonična pijača, ki ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Približno vsakih deset minut naj bi zaužili en deciliter te pijače. Staro pravilo pravi, da je pitje, ko začutimo žejo, že prepozno. Zato se nevšečnostim dehidracije izognite in pijte tudi, ko niste žejni. Na to opozarjajte predvsem otroke, ki še nimajo toliko izkušenj, da bi to upoštevali.

V nahrbtniku ali žepku na zadnji strani kolesarske majice imejte kakšno energijsko ploščico, ki vam bo vrnila izgubljeno energijo. Če ste na kolesu dlje časa, poskrbite tudi za konkretnejši obrok hrane, po katerem pa nikar ne hitite naprej. Neprijetnim želodčnim težavam se izognete z vsaj polurnim počitkom. Medtem se lahko zaposlite s skokom v gozd, kjer morda zagledate kakšno gobo, na težke noge pa boste hitro pozabili z metanjem balinčkov ali s podobnimi igricami.

 

PREBERI ŠE: Nevarnosti na kolesu

 

Za konec vam ponujamo kratek opis ene izmed kolesarskih poti v okolici Ljubljane

Preko Šiške se odpeljete proti Podutiškemu klancu, kjer po petstotih metrih zavijete desno in z vožnjo nadaljujete proti čudoviti razgledni točki – Toškemu čelu. Do sem je cesta asfaltirana in precej strma, tako da boste na vrhu precej utrujeni. Po kratkem oddihu vas makadamska cesta vodi skozi gozd, kjer se na razgibani poti nadihate svežega zraka. Prispete do Katarine nad Ljubljano, priljubljene turistične točke. Tisti bolj zagrizeni se lahko odpravijo še do cerkve sv. Jakob, manj vešči vožnje po strmem terenu pa lahko posedite na klopcah v gostinskem lokalu. Nadaljevanje dopušča spust proti Hrastenicam in levo nazaj proti Ljubljani ali pa se spustite proti Medvodam, od koder nadaljujte po stranski cesti mimo Mednega proti Ljubljani. Pot je primerna za odrasle in otroke nad 15 let, traja pa približno 2–3 ure. Za več informacij se pozanimajte na turističnih informacijskih točkah ali na kolesarskih spletnih straneh.


Veliko kolesarskih užitkov in nepozabnih trenutkov vam želi ekipa ABC športa.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.
3
Ringarajin izbor: TOP počitnice 2021
Preverite atraktivne in ugodne počitniške ponudbe za družine, da bo letošnji poletni oddih zares čim bolj sproščen, nego...
3
Savnanje v nosečnosti: da ali ne?
Ali lahko nosečnica obiskuje savno? Ali je savnanje nevarno zanjo ali za plod? Odgovoril nam je mag. Stanko Pušenjak, dr...
3
Oglejte si, kako smo se imeli na Brionih
V soboto, 24. aprila, smo se Ringarajevci že drugič odpravili na družinski izlet z ladjo Dora. Tokrat na čarobne otočke ...
2



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
V NARAVI: Z vozičkom okoli Gradiškega jezera
photo
Okoli Gradiškega jezera je speljana široka in udobna sprehajalna pot, kjer bomo ob sončnih dnevih srečali številne mlade...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?