|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Za dokazovanje neizplačane preživnine dovolj bančni izpisek

Uredništvo Ringaraja.net, 15.11.2022
Ministrstvo je na seznam dokazil za neprejemanje preživnine dodalo tudi bančne izpiske, kar bo še olajšalo dokazovanje, da preživnina ni bila izplačana.

image
Starš, ki preživnine ni dobil izplačane, lahko uveljavlja svoje pravice iz javnih sredstev. Freepik.com
/11


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v preteklem tednu vsem centrom za socialno delo poslalo obvestilo obvestilo glede dokazovanja neprejemanja preživnine pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Po novem velja, da lahko p ri uveljavljanju denarne socialne pomoči centri lahko upoštevajo tudi bančni izpisek. »Ključni cilj ministrstva je poenotiti prakse in doseči čimbolj poenostavljeno odločanje o pravicah,« so zapisali.

 

Katera dokazila so ustrezna?

Starš, ki preživnine ni dobil izplačane, lahko uveljavlja svoje pravice iz javnih sredstev. Trenutno je v zakonu zapisano, da so primeri dokazil, s katerimi se dokazuje neprejemanje preživnine naslednji:

 - predlog za izvršbo,

 - potrdilo sodišča o njegovi vložitvi,

 - sklep o izvršbi,

 - dokazilom o neuspeli izvršbi ali s potrdilom pristojnega ministrstva, da je začel teči postopek za izterjavo iz tujine.

Ker zakon zgolj primeroma našteva dokazila, pomeni, da je glede na konkretni primer mogoče upoštevati tudi druga dokazila, ki dokazujejo neprejemanje preživnine.

 

Uveljavljanje denarne socialne pomoči

Pri uveljavljanju denarne socialne pomoči, ki je namenjena preživetju in se dodeljuje za krajše obdobje, se glede na konkretni primer kot dokazilo v primeru prenehanja prejemanja preživnine lahko upoštevajo tudi bančni izpiski.

Iz bančnih izpiskov je denimo lahko razvidno, da je bila preživnina redno izplačevana, iz izpiskov zadnjih 3 mesecev pa izhaja, da preživnina ni bila izplačana. Ker gre pri pravici do denarne socialne pomoči za sredstva, s katerimi se zagotavlja preživljanje, se navedeno dokazilo lahko v konkretnem primeru upošteva.

 

PREBERITE TUDI: Carski rez: ima oče pravico do dopusta?

 

Ni potrebno sprožiti izvršilnega postopka

Nova ureditev, ki je začela veljati prvega septembra, otroku v primeru neplačevanja preživnine s strani preživninskega zavezanca pred vložitvijo zahteve za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine ni več potrebno sprožiti izvršilnega postopka pred pristojnim sodiščem. Enako velja, če preživninski zavezanec biva v tujini.

Z novo zakonodajo je terjanje neizplačanih preživnin namesto zamudnih postopkov s strani upravičenca nase prevzel Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

 

Vsi potrebni obrazci in navodila za izpolnjevanje zahteve na enem mestu

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na podlagi zakona izdal novo navodilo o postopku za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine, ki ga sestavljata tudi nova obrazca. Obrazca vsebujeta tudi navodilo za izpolnjevanje zahteve.

 

- Za mladoletnega otroka vloži zahtevo zakoniti zastopnik otroka na spodnjem obrazcu, in sicer izpolni zahtevo skupaj za vse otroke, ki imajo istega preživninskega zavezanca.

OBRAZEC "ZAHTEVA ZA UVELJAVITEV PRAVICE DO NADOMESTILA PREŽIVNINE za mladoletne osebe" >>


- Otrok, starejši od 18 let, vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine na naslednjem obrazcu

OBRAZEC "ZAHTEVA ZA UVELJAVITEV PRAVICE DO NADOMESTILA PREŽIVNINE za polnoletne osebe" >>

 

V kolikor nimate možnosti sami natisniti obrazca, se lahko obrnete na sklad in zaprosite, da vam sklad obrazec pošlje po pošti.

Otrok ali njegov zakoniti zastopnik vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije, Dunajska cesta 20, 1000 Ljubljana.

 

Vir: gov.si

 

PREBERITE TUDI: Očetovstvo in preživnine

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...
3
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
3
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
3
Tveganje, a z zajamčenim donosom
Dodatno pokojninsko zavarovanje je dolgoročno in namensko varčevanje na osebnih računih, zato od posameznika terja tudi ...
3



V Sloveniji moški največ časa gospodinijo
photo
Do zanimivih rezultatov o enakopravnosti med spoloma pri posameznih narodih so prišli v Organizaciji za gospodarsko sode...
Letni dopust
Zaposleni za polni ali krajši delovni čas imajo pravico do minimalnega letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?