|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Folati pred zanositvijo - potrebujemo jih več!

Uredništvo Ringaraja.net, 9.3.2023
Folat oz. vitamin B9 je dejansko najpomembnejši vitamin za nosečnice, saj razvijajoči se zarodek potrebuje dodatne količine tega vitamina za svoj razvoj. Najbolje pa je za to dodatno količino folata poskrbeti že v času pred zanositvijo.

image
Še pred nosečnostjo uživajte več zelene zelenjave. (Foto: Freepik.com)
/11


Nosečnost je obdobje, ko se zaradi intenzivne rasti in razvoja zarodka potreba po določenih hranilih povečajo, zato ženske v tem obdobju potrebujejo določenih hranil več. Verjetno ste že slišali, da so najbolj pomembna hranila, ki jih potrebuje ženska v obdobju nosečnosti folna kislina in folati.

 

Kaj je folat?

Gre za vodotopni vitamin B, drugače poznan tudi kot vitamin B9 oziroma folna kislina (folati v sintetični obliki). Folat v naravni obliki največ prisoten v zelenih, listnatih rastlinah.


Vloga folata (folne kisline)

Folat (oziroma folna kislina) je koencim, nujno potreben pri sintezi novih celic, DNK in RNK ter pri preprečevanju poškodb DNK oziroma z drugimi besedami, brez folata se celice ne morejo deliti. Telo potrebuje večjo količino folata v času, ko se celična delitev dogaja hitro, posebej v času zanositve oziroma v prvih tednih nosečnosti. Ob pomanjkanju folata je ovirana celična delitev, s tem tudi nastajanje rdečih krvnih celic, zaradi česar je v telesu slabša asobcijo kisika, ki ga prenašajo prav rdeče krvničke.

 

PREBERITE TUDI: POTRJENO: Hrana vpliva na plodnost moškega


Zakaj je folat tako pomemben vitamin?

Glede na opisano pomembno vlogo folata pri celičnih delitvah, bi pomanjkanje tega vitamina pred zanositvijo in še posebej v prvem trimesečju lahko povzročilo napake pri razvoju zarodka. V prvih štirih tednih nosečnosti je folat potreben za pravilen razvoj možganov, lobanje in hrbtenjače. Ob pomanjkanju folne kisline se zarodkova nevralna cev namreč ne zapre pravilno. Posledice tega so okvare v hrbtenici (spina bifida), lobanji in možganih. 

Pri okvari imenovani Spina bifida ostanejo otrokova vretenca, ki se oblikujejo v prvih tedni nosečnosti, nepopolno izoblikovana, se ne zarastejo, in zato ostane hrbtenjača izpostavljena. Ob rojstvu se pri otroku, rojenem s tovrstno obliko okvare, pojavljajo težave pri kontroli delovanja spodnjih udov, mehurja in črevesja, ki so različno velike, najpogosteje pa trajajo celo življenje in jih ni mogoče odpraviti.

Manj pogosta deformacija nevralne cevi je anencefalija. Gee za deformacijo tvorbe, ki je izhodišče za nastanek možganov in mozga v hrbtenjači, ter nastane med 23. in 26. dnem nosečnosti. Cefalni del hrbtenjače se ne zapre, kar se pri novorojenčku zrcali z odsotnostjo velikega dela možganov in lobanje, v večini primerov pa formirani deli možganov ostanejo nezaščiteni, oziroma odprti. Večina nosečnosti, pri kateri gre za to vrsto okvare se konča s splavom, dojenčki rojeni z anencefalijo, ki bolečine ne občutijo, pa živijo nekaj le ur do nekaj dni.


Kdaj je pomembno povečati vnos folata (folne kisline)?

Skozi vse naše življenje je pomembno, da imamo v telesu zadostno količino tega vitamina, za kar lahko poskrbimo s pravilno prehrano, v katero vključimo dovolj listnate zelene zelenjave. Ženske v rodni dobi potrebujejo tega vitamina več, še več pa ga potrebujejo nosečnice.

Pomembno je, da ženska v času načrtovanja zanositve poskrbi za dodaten vnos folatov s prehrano ali jemlje dodatke folne kisline, saj bo telo ta vitamin potrebovalo takoj po spočetju, še preden bo nosečnost potrjena s testom. Povečana potreba po folatu se nadaljuje tudi v času nosečnosti in dojenja, vendar je najpomembnejše prav prvo tromesečje, ko se razvijajo otrokovi možgani. Zato v tem obdobju ginekologi priporočajo dodatno jemanje folne kisline, sintetičnih folatov v obliki tablet, ki so na voljo v lekarni.

 

PREBERITE TUDI: Ljubiteljice banan naj bi imele več možnosti za fantka


Katera hrana vsebuje največ vitamina B9 (folata)?

Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Prehrana bogata s folati je boljša kot jemanje dodatka v obliki sintetičnih folatov, folne kisine, saj je takšna hrana bogata tudi z ostalimi vitamini in hranili, kot je železo, kalij, fosfor in kalcij.

Bogat vir folata je zelena zelenjava, na primer zelena solata, špinača, brokoli, brstični ohrovt. S folati bogata živila so:

- leča

- špinača in druga zelena listnata zelenjava

- sončnična semena

- beluši

- morske alge, trava

- brokoli

- avokado

- zelje

- banane

- koruza

- jajca

- borovnice

- cvetača

- brstični ohrovt

- pesa

- fižol

- čičerika

- por

- pomaranče in pomarančni sok

- peteršilj

- kosmiči, pšenični kalčki, polnozrnati kruh

- paradižnikov sok

- arašidi

- pusto rdeče meso, piščanec in ribe.

Folat, ki ga najdemo v hrani, je občutljiv na povišane temperature, svetlobo, oksidacijo in je topen v vodi. Zato je priporočljivo, da živil, ki vsebujejo folat, ne kuhamo predolgo.


Koliko folata potrebujemo?

Priporočeni dnevni odmerki (VIR: Wikipedija)

 Ženske NosečniceDoječe mamiceMoški
RDA400 mcg DFE600 mcg DFE450-500 mcg DFE400 mcg DFE
UL1000 mcg DFE1000 mcg DFE1000 mcg DFE1000 mcg DFE 

RDA (recommended daily amount) – priporočen dnevni odmerek (v mikrogramih)

UL (upper intake level) - zgornja meja vnosa

DFE (dietary folate equivalent) - 1 DFE je enota, ki ustreza 1 mikrogramu folata v hrani oziroma 0,6 mikrograma folne kisline v prehranskem dopolnilu (če je dopolnilo vzeto na prazen želodec, ustreza 1 DFE 0,5 mikrograma folne kisline)

Za odrasle od 18 leta dalje je 320-400 mcg DFE folne kisline dovolj, moški pod 18 letom potrebujejo nekje 400 mcg DFE, ženske mlajše od 18. leta pa 300 mcg DFE. Otroci pod 8. letom starosti potrebujejo 150-200 mcg DFE dnevnega vnosa folata.

 

Dodatki folne kisline, ki so na voljo v lekarnah, trgovinah z zdravo prehrano, supermarketih, vsebujejo v povprečju 400 mcg DFE na tableto. Preden se odločite za nakup dodatka, pa se prepričajte kakšna je dejanska količina folne kisline v njem, saj nekateri dodatki vsebujejo samo 200 mcg DFE.


Kaj se zgodi, če vzamemo preveliko količino folata?

Če pretiravamo s količino naravnih folatov, torej z zelenjavo bogato z vitamonom B9, ne bomo imeli nobenih stranskih učinkov. Previsoka količina sintetičnega folata, folne kisline, pa lahko povzroči nespečnost, razdražljivost in živčnost.

 

PREBERITE TUDI: Je za neplodnost lahko kriv tudi gluten?


Preden se odločate za otroka, poskrbite za svojo prehrano. Uvrstite na jedilnik več zelenjave in sadja, ki vsebuje folat, vitamin B9. Zdrav način življenja bo spodbudil vaše telo, da se pripravi na novo bitje, ob tem pa se boste tudi sami odlično počutili.


VIR: www.bellybelly.com.au


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
5
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Zanositev: Kako ostati pozitivna?
Nikar ne dopustite negativnim mislim, da vas prevzamejo in odpeljejo v tisti najbolj črni scenarij, po katerem nikoli ne...
4
Ko si partner ne želi (več) otrok ...
Dokler boste mrzlično in panično odštevali mesece in leta, ki so vam še ostali na voljo za zanositev, bo ta energija moč...
4



7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?