|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Hormonska kontracepcija - maternični vložek

Darija Strah, dr.med., specialistka ginekologije in porodništva, 7.1.2024
Maternični vložek je izjemno primerna oblika zaščite za ženske, ki so že rodile in so starejše od 35. leta, tiste, ki imajo premočne menstruacije, z endometriozo in ženske, ki jim je ljubše življenje z zelo blagimi krvavitvami ali celo brez njih.
Ključne besede:

image
/11


Hormonski vložek, ki ga v Sloveniji uporabljamo od leta 2000, zaradi hormona levonorgestrela, ki deluje neposredno na maternično sluznico, povzroča zelo blage in šibke menstruacije ali celo popolno prenehanje krvavitev, kar pa ni nič nenaravnega in zdravju škodljivega. S svojim delovanjem tanjša sluznico v maternici, zaradi katere krvavimo, ko se ta proti koncu naravnega ciklusa začne luščiti in povzroča menstruacijo.

Vložek vstavimo ginekologi ob rednem pregledu, po splavu, v prvih petih dnevih po nezaščitenem spolnem odnosu, pri prvem pregledu po porodu ali med dojenjem. Dojenje ni ovira, saj se v mleko izloča hormon le v sledovih in na novorojenčka nima nobenega škodljivega učinka.

Kontraceptivna zaščita je odlična, primerljiva celo s sterilizacijo. Učinek traja 5 let, nato je obroček potrebno zamenjati.

Zmožnost ponovne zanositve je popolna, saj se sluznica maternice obnovi že v prvem mesecu po odstranitvi.

Hormonski obroček ima poleg kontraceptivega tudi zdravilno delovanje. Ženske po 35. letu imajo več nepravilnih krvavitev tako količinsko kot številčno in uravnavanje perimenopavznih težav z obročkom pomeni zaščito in zdravljenje.

Od 26.6.2007 je maternični vložek z levonorgestrelom uvrščen na pozitivno listo zdravil, to pomeni, da jo lahko uporabnice dobijo na recept. Predpiše vam ga lahko izbrani ginekolog ali osebni zdravnik.

 

 PREBERITE ŠE: Kontracepcija po porodu


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Cepljenje proti noricam
Norice ali vodene koze je bolezen, ki je razširjena po vsem svetu. Bolezen je običajno mila in mine brez posledic. Če o...
9
VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
5
Družina v samoizolaciji
Ta domača karantena niti približno niso romantične počitnice, na katerih večinoma lenarimo, se sproščamo in zabavamo. Pr...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
Kontracepcija po porodu – kaj izbrati?
Kljub temu da velja miselnost, da je ženska, dokler doji, zaščitena pred novo nosečnostjo, je veliko bolj zanesljivo, da...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?