|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Hrana, ki zvišuje plodnost

Helena Mlakar, 17.2.2024
Tudi med slovenskimi pari je vse več težav z neplodnostjo. Strokovnjaki opozarjajo, da tudi prehrana lahko vpliva na zanositev, zato preverite, katera živila povečujejo plodnost.

image
Omega-3 v ribah pospešuje aktivnost spermijev.
/11


Špinača

Špinača je polna folne kisline, ki je zelo pomembna v prehrani nosečnice v prvem tromesečju. Prav tako pa folna kislina deluje ugodno na spermije in na delovanje jajčnikov. Ta zelena zelenjava je odličen vir železa in vitamina C, ki povečuje kvaliteto sperme.

 

RECEPT: Narastek s špinačo

Preprosta jed, ki bo popestrila vsak družinski jedilnik in pripomogla k tem, da si povečate možnosti za zanositev. Količine v receptu so za osebe. 

Potrebujete:

- 250 g polente oziroma koruznega zdroba

- 200 g sira (najboljše gavda)

- 2 žlici oljčnega olja

- sol in poper

- 1 strok česna

- 1 dl sladke smetane

- 450 g špinače


Priprava:

Sir naribamo in skuhamo poletno oziroma koruzni zdrob po navodilih. Po nekaj minutah kuhanja polenti dodamo na olju popražen sesekljan česen, 40 g sira in sladko smetano. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še nekaj minut.

Špinačo blanširamo in jo začinimo s soljo in poprom. V kolikor želite mesno različico, lahko uporabite še 200 g puranjih prsi, ki jih narežete na manjše kockice.

V namaščen pekač vlijemo polovico polente in jo zgladimo. Po njej razporedimo špinačo, salamo (v kolikor bomo pripravljali mesno različico) in polovico sira. Čez prelijemo drugo polovico polente in potresemo s preostalim sirom. Pečemo 20 minut pri 200 stopnijah Celzija. 

Jed postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo.

 

Polnozrnate žitarice

Polnozrnate žitarice so polne vitaminov B in E, ki so pomembni za pravilni razvoj jajčec in semenčic. Organizmu dajejo energijo in topijo odvečne maščobe. Za zdrav začetek dneva je dovolj, če za zajtrk pojeste kos kruha iz polnovrednih žitaric.

 

Med

Med vsebuje minerale in aminokisline, ti pa pozitivno vplivajo na delovanje jajčnikov. Med lahko v svojo prehrano dodate tako, da ga zamenjate s sladkorjem. Uporabite ga lahko v doma pripravljeni limonadi, v kavi, čaju …

 

Ribe

Ribe so bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Vsak dvakrat tedensko naj bodo na vašem jedilniku. Priporočljive so tudi sardele ali tune iz konzerve. Omega-3 pospešuje pravilno delovanje jajčnikov in aktivnost spermijev.

 

TRIJE RINGARAJINI NAMIGI ZA RIBJE JEDI:

- Lososova juha s kislo smetano

- File osliča v polentinem ovoju

- Ajdova kaša v solati z lososom

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božične jedi na evropski način
Trije recepti za tri evropske božične kulinarične uspešnice.
3
Regrat – zdravilna rastlina
Regrat je poznana in priljubljena rastlina. Nabirate jo lahko skozi vse leto, največkrat pa se regrat znajde na mizi pra...
3
Preveč soje lahko zavira zanositev
Če bi radi zanosili in redno uživate sojo in sojine izdelke, bodite pozorni, da ne zaužijete več kot 60 gramov soje na d...
3
Enostavni novoletni piškoti s sladkornimi ...
Čeprav zaradi manj spretnih ročic, ki vam bodo pomagale pri peki teh novoletnih piškotov, ti morda ne bodo idealnih obli...
3



Recept: Sredozemski svaljki brez glutena
Preverite te nežne brezglutenske svaljke iz krompirja in koruznega zdroba, ki ne bodo obremenili črevesja in so primerni...
Moška plodnost: 8 živil za več spermijev
Zdrava hrana in zdrav način življenja sta ključna za povečanje plodnosti, tako pri ženskah kot pri moških. Da bi spodbud...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?