|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj lahko naredite sami za boljšo kakovost zraka

Ana Kotar, 16.12.2011
Pozimi se pogosto povišajo koncentracije trdnih delcev v zraku. Trdni delci (prah) niso tako nedolžni, kot bi si mislili, predvsem tisti najmanjši, ki potujejo neposredno v pljuča. Predstavljamo nekaj nasvetov, kaj lahko storite sami.

image
/11


Glavni vira trdnih delcev sta predvsem promet in individualna kurišča in ne toliko industrija. Zato je pomembno, da se zavedamo, da lahko za kakovost zraka v zimskem obdobju največ naredimo posamezniki sami.

Do povišane koncentracije trdnih delcev prihaja zlasti v zimskih mesecih, kar gre pripisati slabšim vremenskim razmeram v tem času (šibki vetrovi in temperaturne inverzije) in večji potrebi po ogrevanju ter emisijam iz prometa. Letos so iz agencije za okolje (ARSO) že dober mesec po začetku kurilne sezone opozorili, da so koncentracije trdnih delcev PM10 skoraj  v vseh slovenskih mestih, v katerih izvajajo meritve, že presegale z zakonodajo predpisano povprečno dnevno mejno vrednost, 50 mikrogramov/m3.

Glavni vir trdnih delcev v zraku je namreč promet v mestih, na podeželju pa individualna kurišča na drva in premog. Ob tem v ARSO opozarjajo, da problem ni toliko v energentih, temveč v kurilnih napravah, ki so stare.

V dneh, ko koncentracije delcev PM10 presežejo predpisano mejno vrednost, na ARSO odsvetujejo daljše zadrževanje na prostem bolnikom z boleznimi dihal (bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, astmatiki, bolniki z akutnimi vnetji dihal, bronhitisi) ter bolnikom z boleznimi srca in ožilja,še posebej tistim, ki imajo koronarno bolezen srca. Izpostavljenost onesnaženemu zraku doma lahko zmanjšate s tesno zaprtimi vrati in okni.

Onesnaženost s prašnimi delci je resen problem v Sloveniji, saj nam zaradi kršenja predpisov o kakovosti zraka grozi tožba Evropske komisije. Dnevna mejna vrednost 50 mikrogramov/m3 je namreč po direktivi lahko presežena le 35 dni na leto, to pa je letos zgodilo že v sedmih mestih. Med temi je rekorder Zagorje (vrednost je bila do konca oktobra presežena 51 dni). Druga mesta, v katerih je bila mejna vrednost prekoračena v več kot 35 dneh, so še Murska Sobota (45 dni), Novo mesto in Trbovlje (43 dni), Celje (42 dni), Maribor (41 dni) in Ljubljana (37 dni).

Ukrepi za zmanjšanje koncentracije trdnih delcev

Stare kurilne naprave na les ali premog zamenjajte z okolju prijaznejšimi. Starinski kamin na les je res lep in pričara čarobno vzdušje, vendar pa izpušča velik delež emisij in trdnih delcev. Tehnološko naprednejše kurilne naprave se ponašajo z enostavno uporabo, nizkim onesnaževanjem in visoko učinkovitostjo. Posledično so tudi tekoči stroški ogrevanja nižji in se vam investicija skozi prihranke lahko kar hitro povrne. Za lažjo odločitev o menjavi kurilne naprave lahko posamezniki zaprosijo tudi za subvencije s strani Evropske unije.

Ponudba na tržišču je različna, tako glede na material, ki se uporablja za kurjenje, kot vrsto kotlov. Kotli s pregorevanjem so starejši tipi, ki imajo nepopolno zgorevanje in zato slabši toplotni izkoristek ter bolj onesnažujejo, prav tako pa pri njih ne moremo ustrezno dozirati goriva. To so kotli, pri katerih kurišče napolnimo s poleni in dovajamo zrak. Drugi tip kotlov ima spodnje odgorevanje. To omogoča doziranje goriva in določitev stopnje odgorevanja, zgorevanje plinov pa je zaradi višjih temperatur boljše. Poznamo tudi kotle z nadtlačnim ventilatorjem, s pomočjo katerega zagotovimo popolno zgorevanje plinov pri visokih temperaturah. V kotlih s sesalnim ventilatorjem, ki odvaja pline pred vstopom v dimnik, lahko kurimo tudi z ostanki lesa in večjimi sekanci.  

Če že uporabljate trda goriva, naj bo material suh. Nikakor pa ne kurite smeti, posebej ne plastike, gume, pen in barv!

Razmislite tudi o uporabi avtomobila in tem, kaj lahko naredite, da bo njegov vpliv na okolje čim manjši. Če upoštevate pravila varčne vožnje, boste zmanjšali tudi emisije:

-          upoštevajte optimalno hitrost, saj je tako poraba goriva nižja, s tem pa tudi emisije;

-           med daljšimi postanki ugašajte motor;

-          vozite enakomerno, brez hitrih pospeševanj in zaviranj, v višjo prestavo pa prestavljajte pri primernih obratih;

-          vozilo redno vzdržujte in pri tem ne pozabite na primeren tlak v pnevmatikah;

-          ne prevažajte nepotrebnih bremen.

Drugi drobni ukrepi, s katerimi lahko zmanjšate emisije iz prometa:

-          Uporabljate alternativna prevozna sredstva namesto avtomobila (javna prevozna sredstva, kolo).

-          S sodelavci se dogovorite za skupne vožnje v službo in nazaj.

-          Pri nakupu vozila upoštevate tudi njegov vpliv na okolje (izbirajte vozila z vgrajenimi filtri za delce, električna vozila, vozila na plin). Upoštevajte tudi, da dizelski motorji veljajo za enega od glavnih virov emisij.

Več:

-          Obvestilo ARSO: Povišane koncentracije delcev PM10

 -         Dnevne koncentracije delcev v slovenskih mestih lahko spremljate na spletni strani ARSO

-          Ukrepi posameznika za zmanjšanje onesnaževanja okolja 

-          EKO uporabni nasveti: varčna vožnja 

 

Preberi še:

Nosečnost in elektromagnetno sevanje

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
6
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
6
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
5
Čestitke in verzi ob rojstvu
Kaj napisati v voščilnico staršem, ki so preliti z ljubeznijo do novorojenčka? Da bo pisanje lažje, smo zbrali najlepše ...
5



Zbirka: NODIJEVE ZABAVNE POSTAVLJANKE
photo
3 zgodbice o Nodiju.
Mamica, nauči me kuhati
photo
Knjiga, ki je odličen pripomoček za vsako mamo,ki je vesela idej za zdravo in raznovrstno prehrano. Ponuja celo jedilnik...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?