|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj podariti ob rojstvu?

Maja Črepinšek, 24.1.2010
Kaj bi lahko podarili ob rojstvu otroka, da bo obdarjenčevi družini to res v veselje in korist?
Ključne besede:

image
/11


Bo vaša prijateljica, sodelavka ali sestra kmalu rodila in bi ji radi nekaj podarili, pa ne veste kaj? Vi sami imate doma gotovo kup daril, ki ste jih dobili ob rojstvu otroka - nekatera so vam neskončno ljuba, druga pa le povečujejo kup nepotrebnih stvari, od katerih se je skoraj nemogoče ločiti. Kaj bi lahko podarili ob rojstvu otroka, da bo obdarjenčevi družini to res v veselje in korist?

Najlepše darilo ob rojstvu je nekaj, kar izrazi vašo toplo dobrodošlico novorojenčku, hkrati pa razveseli njegove starše. Kaj je torej boljše - električna črpalka za materino mleko ali en teden v toplicah? Trije bodiji za dojenčka ali redka lončnica? Poglejmo nekaj različnih zamisli, vi pa presodite, kaj bo najboljše za vašega obdarovanca. In tudi za vas - kajti darilo pove zelo veliko o tistem, ki je darilo izbral...



Praktično: seznam želja

Tisti mladi starši, ki so zelo praktični, bodo najraje izbrali vsa darila za novorojenčka že vnaprej, napravili seznam želja v kakšni veliki trgovini in o tem obvestili vse možne obdaritelje hkrati s sporočilom, da je otrok rojen. To bo seveda preprečilo, da bi dobili v dar štiri spalne vreče, pet odejic in dvajset kompletkov kapic in copatk. Lista želja ima svoje prednosti, saj boste lahko izbrali sami tisto, kar bi želeli, in dobili večino tistega, kar res potrebujete. Učinkovito in racionalno. Ampak roko na srce - obdaritelje boste s tem praktičnim pristopom postavili v položaj, ki jim morda ne bo všeč.


Lista želja je izum, ki se je prvič pojavil v najbolj potrošniški izmed družb - v ameriški družbi v petdesetih, šestdesetih letih in sicer na začetku predvsem pri porokah. Pri nas se je navada razširila šele pred dobrim desetletjem ali dvema, tudi predvsem pri porokah. Ni dvoma, da ima seznam želja prednosti za obdarovance, še zlasti v materialnem smislu - ampak hkrati jih okrade vsega presenečenja, domišljije obdariteljev, njihovih osebnih, izvirnih idej - torej tistega, kar nima zgolj materialne, temveč tudi duhovno vrednost.

Po drugi strani pa imata mlada starša ob rojstvu otroka vedno velike izdatke, ki jih mnogi mladi pari zmorejo le stežka. Solidarnost širše družine in prijateljev je v takšnem trenutku zelo dobrodošla. V tej luči ni mogoče zanikati prednosti liste želja.   



Luksuzno oblačilo za dojenčka: nekaj za spomin

Le malo Slovencev lahko dojenčka oblači v najdražja oblačila svetovno znanih modnih oblikovalcev. Zvečine novorojenčki dobijo precej oblekic v dar od vaših prijateljic, sodelavk, sorodnic... Še nekaj novih, lepih in mehkih pa mu jih kupite, ampak to prav gotovo niso najdražja možna oblačila za dojenčke. Ampak, ali ne bi bilo kraljevsko imeti vsaj en ali dva kosa oblačil, lepih in razkošnih, mojstrsko oblikovanih, skrojenih in sešitih, da jemlje dih? Seveda bodo tudi ta draga oblačila otroku takoj premajhna, ampak potem jih boste spravili za spomin, da bo otrok nekoč videl, kaj je dobil v dar ob rojstvu, kako zelo smo se ga vsi razveselili! In mlade mamice prav rade oblečejo svojega malčka v kakšen razkošen kos oblačila, kajti v njih so dojenčki res videti ljubki.

Pa je potrebno, da so dojenčki videti kot iz izložbe? V naši kulturi je pač tako, da je zunanji videz pomemben, celo za dojenčke. Je že tako, da je fenomen lepega videza in oblačil priznane blagovne znamke zajel ljudi vseh starosti, tudi novorojenčke. Pa gre res le za to? Morda pa gre pri starših tudi za globoko željo, da bi bili drugačni, posebni, unikatni, kar draga in zato redka oblačila tudi nudijo. Kaj si želijo starši za svojega čudovitega in izjemnega otroka? Oblačilo, ki bo prav tako dragoceno, lepo in izjemno. Nekakšen amulet, ki bo otroka pospremil v življenje z željo, da bi bilo takšno tudi vse njegovo prihodnje bivanje. Razumljiva želja, kajne?



Teden dni v toplicah: hvala, prijatelji!

Mlada mamica, ki je od sodelavcev in sodelavk dobila v dar vikend v toplicah, kjer prijazno sprejmejo mamice z dojenčki, je bila presrečna - to ji je dalo občutek, da se bo lahko resnično odpočila in okrepila po porodu. Seveda pa je pred tem dobro preveriti, ali bodo v toplicah lepo sprejeli mlado mamico. Vedeti je treba tudi, da mati v prvih šestih tednih po porodu v toplice ne more - bon za toplice naj zato velja vsaj za eno leto.

To darilo je izvirno in je res pravo darilo, ker upošteva potrebe mlade matere in dojenčka. Mati potrebuje počitek in nove moči. Razvajanje v toplicah bo zelo dobrodošlo. Okrepila si bo telo, ki sta ga oslabila in preoblikovala nosečnost in porod, je pa tudi darilo za dušo. Pa tudi dojenček bo ob tem darilu veliko pridobil, saj mu bo lepo z mamico, ki se bo imela dobro. Mati, ki se počuti srečno in sproščeno, se laže navezuje z dojenčkom.
Darilo je lepo tudi zato, ker je skupno darilo ljudi, ki mamici sicer niso tako zelo blizu, da bi ji podarili nekaj osebnega ali kaj večjega, s skupnimi močmi pa so ji podarili nekaj resnično dobro izbranega. Najbrž ni potrebno povedati, da je prišla zamisel za darilo od dobre sodelavke, ki je tudi sama pred kratkim postala mamica. To nam pove, da je materinstvo še vedno predvsem nekaj, kar si delimo ženske, in je nekaj lepega in toplega v svetu, ki ga sicer oblikujejo predvsem moški.



Celoletna naročnina na revijo Moj malček: hvala, ker verjamete vame!

Naročnina na revijo Moj malček je lepo darilo za mlade starše, ki bi si opremo za dojenčka najraje izbrali in kupili sami, marsikaj za dojenčka pa so dobili od drugih mladih staršev. Če vas ob vrnitvi iz porodnišnice v nabiralniku že čaka Moj malček s čestitko tistih, ki so vam revijo podarili, je to lepo priznanje vam in vašemu starševstu - tisti, ki vas je obdaroval, je prepričan, da boste dobri starši, ki bi o svojem otroku radi izvedeli čim več. Skrbni starši namreč ne mislijo, da otrok rase kar sam in so se vedno pripravljeni naučiti še česa novega. Poleg tega boste revijo prejemali na dom vsak mesec, kar vas bo vedno znova s toplino spomnilo na tistega, ki vam je revijo podaril. To je darilo, ki resnično ne stane veliko, ima pa veliko duhovno vrednost. Primerno je tudi kot darilo sodelavcev, ki vam sicer niso zelo blizu.
In če se komu zdi naročnina na revijo kot darilo ob rojstvu premalo, lahko reviji doda še kakšno drugo, praktično darilo, ki ima večjo materialno vrednost...



Redko drevo ali lončnica - lep simbol

Najlepša darila ob rojstvu so osebna darila, tista, ki so tudi simbolna. Nekoč je med Slovenci veljalo, da je ded zasadil drevo ob rojstvu vnuka. Običajno je bilo to orehovo drevo, ker da dobre in dragocene sadeže in ker zrase visoko in močno. Če ga vsadimo blizu doma, bo obvarovalo hišo pred strelo. Lep simbol, kajne? Če ima vaš obdarovanec vrt, bi mu lahko podarili tudi kakšno drugo sadiko, recimo, kakšno redko staro sorto sadnega drevja ali sadiko kakšnega simbolnega drevesa, kot je lipa. In če vrta nimajo? Potem bi lahko izbrali kakšno redko lončnico. To bo obdarovancem povedalo, da niste na hitro kupili instant darila, ampak ste res premišljevali, kaj bi bilo najbolj primerno. Včasih pa so zadetek v polno tudi nenavadni predmeti, ki nimajo prave uporabne vrednosti, zato pa veliko simbolne vrednosti. Recimo - par pohodnih čevljev, najmanjše številke, kar se je da dobiti. S pojasnilom, da je to zato, da bo otrok dobro in trdno hodil skozi življenje... To nenavadno darilo je pravzaprav najbliže smislu darila: za obdarovanca je presenečenje in veselje, smeh, simbolno sporočilo in izraz prijateljstva, naklonjenosti do staršev in do otroka. Tisti, ki je darilo podaril, je dobro vedel, kakšen je okus obdarovancev, hkrati pa je podaril nekaj res svojega, izvirnega, košček svojega srca v svetu, ki je vsak dan bolj instanten.



Vsemogoča darila od ljudi, ki jih skoraj ne poznamo. Zakaj?

Mladim staršem se pogosto zgodi, da dobijo ob rojstvu otroka vse mogoče - od majhne rožnate pižame do kompleta glavnika in krtače za dojenčka. Preberejo, kdo je darilo poslal in so presenečeni - kdo pa sploh je ta pošiljatelj, ta Marija Horvat? A, seveda, sestrična tvoje matere, ki smo jo videli le enkrat, na pogrebu starega strica! In zakaj potem ljudje, ki vas komaj poznajo, pošiljajo darila vašemu novorojenčku?

To pač ni tako zelo presenetljivo. Darila novorojenčku Slovenci darujemo po dolgi tradiciji. Nekoč je največje darilo novorojenčku dala botra, toda pri obdarovanju je sodelovala z manjšimi darili vsa skupnost, prav vsi, ki so bili kakorkoli povezani s širšo družino. Darilo taščine sestrične je prišlo kot poklon družinski vezi s starimi starši, kot ljubeč pozdrav novorojenčku in prijateljski pozdrav starim staršem. Prav je, da ta darila cenite, pa čeprav so morda takšna, da jih res ne potrebujete. Olika zahteva, da se za prav vsako darilo zahvalite. To lahko storite s telefonskim klicem ali s kratkim pismom zahvale, če vam je neprijetno govoriti z ljudmi, ki jih ne poznate dobro. Priložite še otrokovo fotografijo, pa boste razveselili tistega, ki se mu zahvaljujete. Ker je pomembno, da se prav vsakomur zahvalite, si je pametno zapisati, od koga ste kaj dobili.


Nekaj zlatega - za večen spomin.

Manjši kos zlatega nakita ni tolikšna dragocenost, da bi je ne zmogli kupiti. (Večje vrednosti imajo predvsem tisti kosi, ki so posebno lepo oblikovani, zelo masivni, ali okrašeni z dragimi kamni.) Pri darilu ob rojstvu ni treba, da gre za kaj velikega - dovolj je recimo obesek v obliki srca, ki je simbol ljubezni, v obliki sidra, ki je simbol upanja, v obliki pikapolonice, ki je simbol sreče... ali v obliki prve črke otrokovega imena, lahko pa je to tudi zapestnica za dojenčka. To je lahko kos nakita, ki ga nosi že dojenček (zapestnica) ali kos, ki ga bo nosil nekoč, ko odraste. Vrednost nakita je v njegovi simbolni vrednosti, saj zlato prihaja z zvezd in za vedno ostane takšno, kot je bilo, ko smo ga kupili. Zlato je večno, kot naj bo večno otrokovo življenje. Najlepše je, če vam v zlatarni še vgravirajo v nakit kakšno sporočilo. Nekateri vgravirajo otrokovo ime in datum rojstva, drugi ime tistega, ki darilo podarja.



Dojenčkova prva spominska knjiga - darilo, za sladke spomine

Kaj pa, če bi mladim staršem podarili lepo spominsko knjigo, kamor bi starši vpisovali spomine na otrokova prva leta in vanj tudi lepili slike? Takšna spominska knjiga je dragocen zaklad, ker hrani najslajše in najnežnejše spomine, ki sicer tako radi zdrsnejo v pozabo, nekoč pa bodo postali dragocen pomnik preteklega časa in ljubezni do otroka. Že malo večji otroci z zanimanjem gledajo slike samega sebe, kakšni so bili, ko so bili »še majhni«. Pa tudi starši čez leta radi prelistajo spominsko knjigo in se raznežijo...

Takšno spominsko knjigo, obogateno z razvojno shemo otroka od rojstva do tretjega leta lahko naročite tudi pri Mojem malčku!


Članek objavljen v Moj malček, oktober 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
Boste dobili dojenčka? Potem odmislite to ...
Dojenčke prinaša s sabo čudovito obdobje. Kljub temu pa obstajajo stvari, na katere boste morali z njegovim prihodom kar...
7
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
6
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
4



Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Zgodbe malih junakov: Roditi bi se morala ...
photo
7. 11. 2019, ob 9.34 se je rodila naša Klara, v 25. tednu nosečnosti, težka 730g in velika 34cm. Teh podatkov si nisem m...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?