|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj potrebujete za nego dojenčka?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
Vsaka mamica prisega na določene kose oblačil, kozmetike in drugih pripomočkov, ki jih potrebuje za svojega dojenčka. Vsi izdelki, ki vam in otroku odgovarjajo, so pravi, zato se ne obremenjujte s priporočili prijateljic, znank ali tašč. A verjetno se boste kljub vsemu kdaj pa kdaj v poplavi ljubkih oblekic in pripomočkov znašle v dilemi kaj kupiti. Preberite tudi, kaj priporočajo mamice!

image
/11


Vsaka mamica prisega na določene kose oblačil, kozmetike in drugih pripomočkov, ki jih potrebuje za dojenčka. Vsi izdelki, ki vam in otroku odgovarjajo, so pravi, zato se ne obremenjujte s priporočili prijateljic, znank ali tašč. A verjetno se boste kljub vsemu kdaj pa kdaj v poplavi ljubkih oblekic in pripomočkov znašle v dilemi kaj kupiti. Preden se za nakup odločite se vprašajte le dvoje:

1. Ali moj otrok to stvar res potrebuje? 

2. Kakšen je način uporabe?
Morda si boste s tem prihranili kakšen tolar in prostor v omarah.
Zato smo za vas, drage mamice pripravile nekaj praktičnih napotkov pri nakupovanju oblačil in pripomočkov za nego dojenčka:
* Otroci izjemno hitro rastejo, zato kupujte oblačila, ki so številko večja. Poleg tega preozka oblačila stiskajo otrokove okončine, pretesne elastike pa lahko ovirajo krvni obtok. Poleg tega upoštevajte, da se oblačila pr pranju skrčijo, zato je nakup večje številke še kako pomemben.

* Izbirajte mehke in naravne materiale in oblačila, ki nimajo ostrih robov ali šivov. Dojenčkova koža zelo nežna in občutljiva, groba tkanina lahko povzroči odrgnine, umetna vlakna pa alergije.
* Preverite način vzdrževanja in pranja oblačila, ali se lahko oblačilo opere v stroju in ali gre ob barvo. Pri pranju uporabljate blage pralne praške, mehčalca pa sploh ne, saj lahko povzroči alergije.

* Izbirajte oblačila ki se zapenjajo spredaj. Dojenčki ponavadi ne marajo da jim oblačila «vlečemo« čez glavo.
Bodi:
* Za majhne dojenčke izberite take bodije, ki se zapirajo ob straneh s pritiskači ali zavežejo z vrvico (se oblačijo kot jopica). Oblačenje takih bodijev je enostavnejše in hitrejše.
* Pri večjih dojenčkih, ki mu bodi lahko že oblečete čez glavo, pa naj se pritiskači zapenjajo med nogicami (zaradi previjanja), izrez okoli vratu naj ima širok  ali zelo raztegljiv.
* Bodite pozorni na kvaliteto pritiskačev, lahko so plastični ali kovinski, pomembno je le, da nimajo ostrih robov, ki bi poškodovali dojenčkovo kožo.
* Bodite pozorni na pravo velikost.
Pajacek:
* Pri majhnemu dojenčku (do pol leta) pajacek predstavlja osnovno oblačilo, ki ga nosi podnevi in ponoči kot pižamo.  Pravilno izbran in kvaliteten pajacek je zelo uporaben, lahko ga je obleči, predvsem pa je za otroka udoben.
* Material pajacka izberite glede na letni čas (pozimi iz frotirja, poleti iz tanjšega bombaža)
* Naj bo dovolj ohlapen in ne pretesen, žabice pajaca dovolj dolge.
* Zapenjanje spredaj je enostavnejše, sploh za majhne dojenčke
* Obstajajo različni modeli pajackov: z naramnicami ali z dolgimi rokavi ter pajaci s stopali ali brez njih.  Pajacek, ki ga boste imeli za pižamo naj ima vsekakor dolge rokave in stopala. Čez dan, so pajaci brez rokavov, ki ga oblečemo čez bodi uporabnejši. Kombinirajte ga z jopico, ki jo je lahko sneti ali le odpeti, če je otroku vroče. V primeru da se umaže, pa tudi ni potrebno preoblačenje celega pajaca.
Pižama:
* Kot smo že rekli  so uporabne enodelne pižame oz. pajaci s stopali in dolgimi rokavi.
* Praktično je zapenjanje spredaj, sploh ko je otrok bolan in mu tako ponoči lažje izmerite temperaturo.
Spalna vrečka:
* Za dojenčke od tretjega meseca naprej, ko se začnejo ponoči premikati in premetavati. Tako so celo noč »pokriti« in vaš spanec bo mirnejši.
Jopica:
* Naj bo iz bombaža, volnena jopica je za nežno dojenčkovo kožo pregroba in ga lahko »pika«.
* Jopico, ki se zapenja spredaj je enostavneje oblačiti, kot puloverje, ki jih »vlečemo« čez glavo.
Nogavičke:
* Ker so okončine pri dojenčkih najslabše prekrvavljene, imajo pogosto hladne dlani in stopala, zato so nogavičke obvezen del garderobe, dokler se otrok ne začne postavljati na noge. Takrat bo čas za prve čeveljce.
- Nogavičke oblečemo otroku kar čez pajacka
Žabice:
* bombažne žabice so primerne za večje dojenčke, ki mu jih oblečete pod hlače
* za novorojenčka so bolj kot žabe primerni pajacki s stopali.
Kapa:
* Dojenčki največ toplote izgubljajo preko glave, zato naj bodo pokriti vsakič, ko ste zunaj. (Tudi v poletnih večerih, če piha, ali je hladneje.)
* Pomemben del zimske garderobe so še zimski kombinezon, rokavice in volnena odeja. Poleti pa ne pozabite na klobuček in sončno kremo.
* Za nego otroka je na tržišču veliko krem, olj, mil ter drugih mazil in pripomočkov, da se je res težko odločiti in ugotoviti, katero je tisto pravo. Pomembno naj bo predvsem to, da so izdelki brez umetnih barvil in parfumov (oziroma naj imajo prijazen hipoalergenski parfum), da so dermatološko testirani in vsebujejo naravne sestavine. Preverite tudi rok trajanja.
Kozmetične potrebščine za nego dojenčka

Krema za ritko-hladilno mazilo:

* Priporočamo goste kreme, ki ščitijo nežno kožo pred urinom in blatom, ter kožo hkrati ščitijo, že pordelo kožo pa blagodejno negujejo.
* Nasvet: po vsakem umivanju nanesite kremo na suho kožo okrog ritke in med kožne gube, kjer koža rada pordi zaradi potenja.
*Praško pasto so poznale že naše mamice. Učinkovito mazilo za zelo vneto ritko se kupi v lekarnah.

Fiziološka raztopina, za nego popka ter čiščenje noska:
* Za čiščenje nosu je zaradi načina uporabe zelo praktičen Sterimar, ki ga kupimo v lekarni. Steklenička je pod pritiskom in tako dojenčku enostavno in hitro vbrizgamo tekočino dovolj globoko v nos.
* Pri negi popka uporabljajte sterilne zložence iz gaze.
Pumpica  za nosek:
* Nekatere mamice imajo z uporabo pumpice dobre izkušnje, druge ne. V vsakem primeru ne pozabite noska izpirati s fiziološko raztopino, še posebej, če je otrok prehlajen.
Mleko za telo, otroški šampon, tekoče ali trdo milo za občutljivo otroško kožo.
* Ne pretiravajte z mazanjem in miljenjem nežne otroške kože z raznimi kremami, losioni in mili. Za umivanje naj bo voda dovolj, milo ter kreme pa uporabljajte le občasno.
* Pozimi pa je pomembno, da pred mrazom izpostavljene dele telesa (obraz, roke) zaščitite z zaščitno kremo. Poleti pa ne pozabite na faktor.

Mandljevo ali olivno olje za boj proti temencem
Mokri robci za nego (za na pot)
Vata cik-cak
Krtačka,  gost glavnik  in škarjice za nohte

 
Kaj priporočajo mamice?
Petra, mamica Eme:
"Obvezen del garderobe moje hčerke, če temu sploh lahko rečem garderoba, je spalna vrečka. Emav njej spi že od četrtega meseca. Ker vem, da jo v spalni vrečki ponoči ne bo zeblo, so moje noči mirne. Res ne razumem  mamic, ki se za vrečko ne odločijo in raje ponoči vstajajo in pokrivajo svojega otroka."
Tamara, mamica Anžeta:
"Anže je star 10 mesecev in je kar naprej prehlajen. Ker ima zamešen nosek slabo spi. Poskušala sem mu ga čistiti s pumpico. Kupila sem kar tri pumpice različnih proizvajalcev (seveda ne vseh hkrati). Zapravila kup denarja in na koncu ugotovila, da s pumpico nikakor ne bo šlo. Neuspešno in neuporabno.  V lekarni so mi priporočili Sterimar-fiziološko tekočino v steklenički pod pritiskom z nastavkom, ki tekočino vbrizgne direktno v nos.  Anže seveda glasno protestira, a sluz iz nosu mu na ta način dobro očistim."
Tina, mamica Anje:
"Ko sem bila še noseča sem kupila čudovit puli za novorojenčka priznane blagovne znamke. Zdelo se mi je  »ful fancy«. Kmalu sem ugotovila, da je bil to najbolj zgrešen nakup v vsej moji zgodovini nakupov. Le kako naj malemu nebogljenemu bitjecu, ki vratek še skriva med ramenci čez glavo navlečem puli??? Torej drage mamice: Bodiji na preklop in jopice z zapenjanjem spredaj so zakon! Sploh prve tri ali štiri mesece."
Urška, mamica Marka:
"Najbolj praktično oblačilo? Vsekakor plišasti in  bombažni pajaci, brez rokavov, ki se zapenjajo na ramenih.  Spodaj Marku oblečem bodi, sam pajacek je hkrati kot brezrokavnik, če pa se shladi, mu dam čez jopico. Enostavno, poleg tega se mi zdi, da mu je v takih pajacih udobno. Še sedaj, ko je star 11 mesecev mu jih rada oblečem. Za doma ali za spanje. »Za lepše« mu pa seveda »nataknem« kaj bolj frajarskega."
Preberi še:

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
24
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
6
Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
6
Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
5



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?