|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj storiti po močni rasti delniških tečajev

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 24.1.2010
Pomembnejši razlog za varčevanje v vzajemnih skladih je, da si z daljšanjem ročnosti varčevanja zmanjšujemo verjetnost izgub.

image
/11


 
Dogodki na finančnih trgih so kratkoročno zelo nepredvidljivi. Raziskave iz preteklosti so pokazale, da gibanja v naprej je praktično nemogoče napovedati. Zato je odločanje o naložbah na podlagi kratkoročnih dogodkov (negativnih ali pozitivnih) čista špekulacija.

Pomembnejši razlog za varčevanje v vzajemnih skladih je, da si z daljšanjem ročnosti varčevanja zmanjšujemo verjetnost izgub. Zato bi morala biti ključna odločitev vsakega vlagatelja ta, da razmisli o tem v kolikšni meri naj finančno premoženje na daljši rok razprši v delnice, obveznice in bančne depozite. Od te odločitve bo donosnost in tveganje prihrankov najbolj odvisno.

Časovni horizont

Dolgoročni pogled pri naložbah v delniške vzajemne sklade kaže povsem drugačno sliko od kratkoročnega. Na kratek rok so nihanja tečajev v večji meri odvisna od psihologije vlagateljev oziroma od njihove interpretiacije tržnih informacij, medtem ko na dolgi rok v ospredje stopi gospodarska rast in uspešnost poslovodstva podjetij.

Iz tega lahko potegnemo, da recept do uspešnega investiranja ni odvisen od odzivanja na tekoče dogodke na trgu ampak to, kako znamo pravilno presoditi svoje finančne razmere, finančne cilje in odnos do tveganja. Na podlagi tega svoje finančne prihranke razporedimo tako, da bomo prevzeli ravno toliko tveganja, kot si ga lahko privoščimo in prenesemo.

Prekomerno spremljanje trga

S spremljanjem in s prekomernim odzivanjem na dogodke na finančnih trgih si vlagatelji lahko ustvarijo več škode kot koristi. Zgodovina kapitalskih trgov nas uči, da med preteklo kratkoročno rastjo in prihodnjo donosnostjo ni omembe vredne povezave. Tisti investitorji, ki mislijo, da bodo lahko izstopili in/ali vstopili v pravem trenutku, živijo v iluziji, saj so večji obrati na finančnih trgih ponavadi zelo hitri, časa za izstop pa ponavadi ni. Izstopijo šele, ko so trgi na dnu, pogosto pred začetkom pozitivnega trenda.

Kratkoročni borzni padci so po močnih rasteh pričakovani. Tisti dolgoročni investitorji, ki tveganje delnic presojajo glede na kratkoročne borzne dogodke, bodo njihovo tveganje precenili, in bodo zaradi strahu, ki nima racionalne osnove, bodisi varčevali manj, kot bi bilo zanje ustrezno, bodisi bodo iz naložbe celo izstopili.

V kolikor  ocenjujete, da ste delniškim naložbam preveč izpostavljeni (glede na tveganje in ročnost varčevanja) potem je modro del svojega delniškega premoženja postopoma prerazporedi v manj tvegane vzajemne sklade.

Kako torej ravnati po visokih borznih padcih ali rasteh?

Rasti ali padci tečajev na borzah ne smejo biti ključna podlaga za vaše odločitve o naložbah. Vedeti morate, da so delniški vzajemni skladi vedno enako ustrezni ne glede na rasti ali padce tečajev.

Kako bo vlagatelj reagiral v takšni situaciji pa je odvisno od več dejavnikov. Med pomembnejše sodijo cilji in dolžina varčevanja ter še sprejemljiva stopnja tveganja. Vlagatelj ima v takšnih trenutkih vedno tri možnosti.  

Lahko se odloči, da ne bo tvegal in se umakne s trga in čaka na pravi trenutek za ponoven vstop pri nižjih cenah. Če se njegova predvidevanja uresničijo je zmagovalec, v primeru nadaljevanja rasti bo imel precej težav pri ponovnem vstopu na trg. Drugi vlagatelj ne stori ničesar, ker varčuje dolgoročno in se z nihanji ne obremenjuje. Zadnji, tretji vlagatelj, pa ubere drugo strategijo in presodi koliko tveganja je v takšnih okoliščinah še pripravljen sprejeti in se umakne le toliko, da zadosti kriteriju še sprejemljive stopnje tveganja ob upoštevanju dolžine varčevanja in zastavljenega cilja.

V primeru, da gre pri vas za dolgoročno naložbo pozitivni ali negativni donosi ne smejo imeti pomembnejšega vpliva na vaše tekoče naložbene odločitve. Razmisliti morate le v smeri ali si tveganje, ki ga kratkoročno delniške naložbe prinašajo lahko privoščite.

Kam po nasvet

V osmih letih delovanja spletnega mesta www.vzajemci.com smo svetovali in omogočili pristop k vzajemnim skladom več kot 12 tisoč vlagateljem. Naša ključna prednost je kapitalska neodvisnost. Edino tako lahko vlagateljem svetujemo resnično nepristransko in v njihovo korist. Trenutno ponujamo vzajemne sklade 15 družb za upravljanje: 12 domačih in 3 tujih. 

Vsa vprašanja lahko posredujete našim svetovalcem preko elektronske pošte info@vzajemci.com. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. 

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
4
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Izredni limit – le če ne gre drugače!
Marsikdo najame limit, da bi z njim prebrodil krajšo finančno stisko in poravnal nepričakovane stroške, nekateri pa »v m...
3
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...
3



Za znižano plačilo vrtca ni potrebno oddaj...
Na ministrstvu za delo pred začetkom šolskega oziroma študijskega leta in vpisi v vrtec poudarjajo, da za določene letne...
Pravica do krajšega delovnega časa
Veliko staršev ne ve, da lahko izkoristijo pravico do krajšega delovnega časa, pri čemer je plača res manjša, toda polov...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?