|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pravilno ravnamo s kartonsko embalažo?

Eko-paket, 4.1.2012
Kartonska embalaža za mleko in sokove« oziroma »embalaža Tetra Pak« je embalaža, v katero polnimo tako imenovana tekoča živila. Kljub temu, da je večinoma sestavljena iz kartona, jo moramo po uporabi odložiti v zabojnik za odpadno embalažo.

image
/31



Z izrazom »kartonska embalaža za mleko in sokove« oziroma »embalaža Tetra Pak« označujemo vso embalažo, v katero polnimo tako imenovana tekoča živila. Kljub temu, da je večinoma sestavljena iz kartona, jo moramo po uporabi odložiti v zabojnik za odpadno embalažo ali v rumeno vrečo. S takšnim ravnanjem prispevamo k zmanjševanju količin končno odloženih odpadkov na odlagališčih, zmanjšujemo obremenitve okolja in ohranjamo naravne vire.

 

V Sloveniji smo v lanskem letu ločeno zbrali več kot 1.000 ton odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove. Omenjena količina predstavlja samo 14-15 % vse tovrstne embalaže na slovenskem trgu, zato si moramo prizadevati, da z njo pravilno ravnamo tudi, ko jo izpraznimo.

 

Iz česa je sestavljena?

Embalažo Tetra Pak najbolj pogosto sestavljajo:

• karton, ki ji daje obliko in trdnost,

• polietilen (plastična masa), ki varuje embalažo in izdelek v njej pred vlago ter hkrati povezuje različne plasti v embalaži, ter

• aluminij, ki varuje izdelke pred svetlobo, mikroorganizmi (npr. škodljivimi bakterijami) in zrakom.

 

Embalaža Tetra Pak

 

 

Pravilno zložena odpadna embalaža Tetra Pak zavzame do 20-krat manj prostora

Ko je embalaža Tetra Pak popolnoma prazna, je priporočljivo, da jo izperemo z vodo, nato odvihamo robove in jo stisnemo. Če ima pokrovček, jo tudi zapremo. Tako zavzame do 20-krat manj prostora kot embalaža, ki je ne zložimo. Odložimo jo v zabojnik za odpadno embalažo na ekološkem otoku ali v rumeno vrečo in tako omogočimo recikliranje vseh sestavnih materialov embalaže ter izdelavo novih izdelkov. Odpadna embalaža Tetra Pak torej ne sodi v zabojnik za papir, četudi je večinoma sestavljena iz papirja oziroma kartona.

 

Zlaganje embalaže Tetra Pak


Kaj nastane iz odpadne embalaže Tetra Pak?

S pravilnim odlaganjem odpadne embalaže omogočimo recikliranje vseh njenih sestavnih delov. V postopku recikliranja v papirnicah pridobimo recikliran papir in karton, ki ju je mogoče nadalje uporabiti za proizvodnjo različnih izdelkov: lepenke, kartona, valovitega kartona, kartonske embalaže za jajca, papirnate vrečke, papirnate brisače, tulce, pisarniški papir in drugo.

 

Projekt Eko-paket

Ozaveščanju o pravilnem ravnanju z odpadno embalažo Tetra Pak je namenjen tudi projekt Eko-paket, ki poteka v sodelovanju s programom Ekošola v slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Tudi letos je razpisan nagradni natečaj v štirih starostnih skupinah na temo kreativnega ustvarjanja iz tovrstne embalaže. Otroci, učenci in dijaki lahko svojo ustvarjalnost s pomočjo mentorjev dokažejo z izdelovanjem skulptur, maket in plakatov. Več o projektu in nagradnem natečaju: www.eko-paket.si.

 

Preberi še:

Eko pranje

Krepimo energijo Vranice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

V teh okoliščinah ne seksajte
Preverite, v katerih primerih in okoliščinah je po daoistični seksologiji seks odsvetovan oziroma celo prepovedan.
11
Vazektomija ni nepovratni proces
Čeprav je včasih veljalo, da je vazektomija nepovratna metoda kontracepcije oziroma moške sterilizacije, to danes več ne...
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3



Novosti na področju ginekologije
Po 5. kongresu ginekologov in porodničarjev Slovenije so strokovnjaki izpostavili ključne novosti: od uporabe laserske t...
Nasilja nad ženskami je še vedno preveč
25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Raziskave kažejo, da se je to v obdobju epidemije žal še...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?