|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se počutijo novi očki? (+ nasveti, ki bodo pomagali)

Uredništvo Ringaraja.net, 24.5.2023
Postati starš je ena največjih sprememb, ki jih doživimo. Morda se boste včasih počutili utrujene, celo odveč. To so nasveti, kako si pomagati v prvih dneh, tednih in mesecih v novi vlogi.



Odvija se največja sprememba v vašem življenju - iz partnerja ste postali starš. To je velik izziv: vpliva na odnos s partnerko, prijatelji, družino in sodelavci.

Raziskave so pokazale, da novi očetje med prehodom v starševstvo lahko začnejo videti drugače - tako sebe, kot odnos do partnerke. Nekateri potrebujejo več časa, da se navadijo, drugim lahko ta vloga prinese veliko negativnih občutkov in stres. 

 

Odnos s partnerko

Normalno je, da se v odnos s partnerko pokažejo nekateri izzivi v zgodnjih dneh, ko se navajate, da skrbite za novo bitje, na novo odgovornost in se spopadate s pomanjkanjem spanja. Mnogi novopečeni starši pravijo, da se po rojstvu otroka počutijo bližje en drugemu. Nič nenavadnega pa ni, da tudi najmočnejše zveze včasih občutijo napetost, zlasti ko sta obe strani izčrpani zaradi pomanjkanja spanca.

Pomembno je, da negujete vajin odnos, saj bo to eden najboljših sistemov podpore za vas in vašega odraščajočega otroka v prihodnosti. Pomaga lahko, če se osredotočite na stvari, zaradi katerih uživate v paru – pa naj bo to gledanje filma ali sprehod. To lahko pomeni, da morate nekoga drugega, ki mu zaupate, na primer starega starša, prositi, da pazi vašega otroka za nekaj ur. Vendar se bo splačalo.

Neizogibno bo prišlo do sprememb tudi na fizični strani odnosa. Nobenemu od vaju morda nekaj časa po rojstvu otroka ne bo do seksa zaradi utrujenosti, telesnega okrevanja po porodu in spreminjanja prioritet.

 

PREBERITE TUDI: Kako krepiti partnerski odnos v nosečnosti?

 

Prilagajanje vaši vlogi očeta: dobro se je pogovarjati

Verjetno vas skrbi, kakšni starši boste in kako boste reševali nesoglasja glede starševstva. Nosečnost je odličen čas, da si vzamete čas za pogovor.

V zgodnjih dneh novopečenega starševstva – in seveda tudi po tem – poskusite biti odkriti s svojo partnerko in se čimveč pogovarjajta o tem, kako se počutita in kaj potrebujeta.

 

 

Pomanjkanje spanja

Pomanjkanje spanja bo vplivalo na razpoloženje, vendar si ne dovolita, da bi se začelo "tekmovanje", kdo je najbolj utrujen.

Priznajmo si – z novim otrokom nikomur ni enostavno. Namesto tega se osredotočite na pozitivne stvari, ko gredo stvari dobro, in poskrbite, da bo vaš partner vedel, da cenite to, kar počne za vašo družino.

Karkoli počnete, se pogovarjajte s svojim partnerjem in mu povejte o vseh težavah, skozi katere greste. Tako se jih lahko lotite skupaj, preden postanejo prevelike. To bo pomagalo ohranjati vajin odnos na pravi poti.

 

Nove naloge in odgovornosti

Oče se lahko počuti negotov, ko gre za njunega otroka, če je mama zdaj osredotočena na svojega malčka ali preživi več časa z njim. Še več, morda boste ugotovili, da se vaš prehod v starševstvo razlikuje od prehoda vaše partnerke in se soočata z drugačnimi izzivi in ??skrbmi.

 

Povezovanje z otrokom

Za očete je pomembno, da imajo možnost vzpostaviti stik s svojim otrokom, zato se poskušajte vključiti, ko lahko, pri vsem, od previjanja do kopanja. Očki lahko preoblečejo, okopajo in pomirijo dojenčka ali pojejo, berejo in se igrajo, medtem ko je mama nekaj časa odsotna, in obratno. Potem lahko drug drugemu dovolita 'čas zase', da si oba privoščita odmor.

 

Vir: nct.uk

 

PREBERITE TUDI: Porodna zgodba: Porod skozi očetove oči

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
7
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
4



Vzemita si čas za romantiko!
Vsakodnevno hitenje, služba, stres, otroci, govorilne ure, učenje, v službi zahtevajo vse več, plačevanje računov in še ...
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?