|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

ŠOLA ZA STARŠE: Zdrava prehrana v nosečnosti in po porodu (video)

UKC Ljubljana, Uredništvo Ringaraja.net, 5.1.2024
Obstaja veliko napačnih prepričanj in mitov v zvezi s prehrano nosečnice, vsekakor pa je uravnotežena in pestra prehrana najboljša izbira v nosečnosti in po porodu. Pomembno je uživati hrano bogato s hranilnimi snovmi, vitamini in minerali.

/11


Okrepite se s folno kislino, kalcijem, železom, cinkom in vlakninami

Folat oziroma folna kislina (sintetična oblika tega folata) je najpomembnejši vitamin B, saj lahko za kar 70 odstotkov zmanjša tveganje za napake živčne cevi pri plodu. Z njim so bogata naslednja živila: grah in stročnice, agrumi, cela zrn žitaric, temno zelena listnata zelenjava, perutnina, svinjina, ribe in školjke. Edina težava je, da se folati iz hrane ne absorbirajo tako dobro kot folna kislina, zato je dobro, da za vsak primer jemljete tudi prehranske dodatke.

 

PREBERITE TUDI: Folna kislina - kako zaužiti zadostno količino


Dnevni odmerek kalcija v nosečnosti bi moral biti približno 1200 mg. Dobite ga z uživanjem mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, temno zelene zelenjave in sveže stisnjenega pomarančnega soka ter izdelkov iz soje.

Ker se v nosečnosti poveča krvni obtok za 50 odstotkov, je ključnega pomena tudi železo, predvsem v tretjem trimesečju. Zaužiti ga morate 30 miligramov na dan, za boljšo absorpcijo železa, pa uživajte živila bogata z železom in vitaminom C.

Potreba po cinku v nosečnosti se poveča za 50 odstotkov, kar pomeni, da bi bilo dobro vzeti 15 miligramov dnevno v času nosečnosti. Čeprav so oreščki, celo zrnje žit in stročnic odlični viri, se minerali najbolje absorbirajo iz mesa in morskih sadežev.

 

Poskrbite za barvit jedilnik

S pestrim prehranjevanjem boste v telo zagotovo vnesli vse pomembne hranilne snovi, z barvitimi kombinacijami pa poskrbeli tudi, da bo otrok prek amniotske tekočne okusil različne okuse hrane.

 

Če je le mogoče, uživajte domačo, ekološko pridelano hrano

Obstaja veliko dokazov, da imajo nitrati (kemikalije, ki se uporabljajo v gnojilih) in pesticidi sposobnost, da v zelo nizkih odmerkih vplivajo na razvoj ploda. Sicer pranje sadja in zelenjave pomaga, vendar ne dovolj. Največje koncentracije pesticidov so običajno v sadju in zelenjavi s tanko kožo: breskve, jabolka, paprika in jagode.

 

PREBERITE TUDI: Najboljša hrana za nosečnice

 

Ne pozabite na kakovostne omega-3 maščobne kisline

Laneno olje, oreščki, jajca in mastne ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin. Nosečnice in dojenče mamice naj bi zaužile najmanj 300 miligramov DHA dnevno, pri tem pa se je potrebno izogibati ribam, ki vsebujejo več živega srebra, to so mečarice, morski pes, in nekateri strokovnjaki pravijo, da tudi tuna, čeprav je konzervirana tuna varnejša izbira, kot sveža. Najboljša izbira so divji losos (svež, zamrznjen ali konzerviran), skuša, slanik, sardine in inčuni.

 

Izbirajte živila, bogata s hranili

Beljakovine, kalcij in železo so hranilne snovi, ki so potrebne za pravilno rast in razvoj otroka, zato naj nosečnice izberejo živila, v bogate s temi hranili, kot so jogurt, arašidovo maslo, piščanec, goveje meso, jajca in mlečni izdelki. Na zdrav nosečniški krožnik sodijo tudi: nemastna svinjina, goveje meso, ki vsebuje beljakovine, skupaj z vitamini B, železom in cinkom, svež pomarančni sok, ki vsebuje folate vitamina C in pomaga absorbirati železo iz živil, kot sta grah in špinača. Cela zrna žitaric so polna vlaknin, vitamina B, magnezija in cinka.

 

Načela zdrave prehrane nosečnic in mamic po porodu lahko pogledate v video predstavitvi strokovnjakinje za prehrano, Ive Weingerl, dipl. san. inž., mag. dietetike z UKC Ljubljana.

 

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana za nosečnice


5 stvari, ki se jim v nosečnosti izogibajte

1. Ne jejte za dva

Teža, ki jo bote pridobili v nosečnosti naj bo določena glede na vašo težo pred zanositvijo in višino. V resnici ni pomembna količina hrane, ampak kakovost – jejte domače, ekološko pridelana živila, do občutka sitosti.

2. Ne pretiravajte z rafiniranimi ogljikovimi hidrati

Beli kruh, beli riž, bonboni in sokovi zvišujejo koncentracijo glukoze v krvi, zato jih zamenjajte z nerafiniranimi žitaricami, kot so ovsena kaša, rjavi riž, kvinoja ter polnozrnati kruh.

3. Ne spreglejte podatkov, zapisanih na deklaracijah izdelkov

Ne jejte surovega ali nezrelega mesa, surovih rib, nepredelane perutnine, morskih sadežev ali jajc in ne jejte ostankov hrane, ki stojijo več kot dve uri.. Jedi segrevajte, dokler ne zavrejo. Pri brie - modremu siru in drugimi mehkimi siri, preverite nalepko, da se prepričate, ali so narejeni iz pasteriziranega mleka. Če izdelki nimajo oznak, ne tvegajte.

4. Ne izpuščajte obrokov: jejte večkrat po malo

Ne dovolite, da preteče več kot 2-3 ure ne da bi jedli, saj boste z vmesnimi obroki zagotovili enakomeren pretok hranil do otroka in ohranjali stabilno raven sladkorja v krvi.

5. Ne pozabite na tekočino

Hidracija je v nosečnosti pomembna, da se prepreči prezgodnji porod. Zadostne količine tkočine pomagajo preprečevati tudi glavobole, ledvične kamne, omotico in pogoste tegobe, ki se pojavijo med nosečnostjo, kot so zaprtje in hemoroidi. Če je vaš urin svetlo rumene barve, potem pijete dovolj.


V rubriki ŠOLA ZA STARŠE najdete še več video vsebin o nosečnosti, porodu, dojenju, vzgoji in skrbi za novorojenčka.

 


Video predstavitev so pripravili v UKC Ljubljana kot pomoč bodočim staršem, ki so zaradi epidemije koronavirusne bolezni ostali brez možnosti, da obiskujejo predavanja v okviru Šole za starše. Bodoče staršev vabijo, da se Šoli za starše pridružite tudi v živo, ko bo le ta ponovno organizirana. Vse aktualne informacije o pričetku tečajev za starše boste našli TUKAJ >>>

 

RINGARAJIN NOSEČNIŠKI KOLEDAR: Spremljaj svojo nosečnost iz tedna v teden!

Nosečka, če želiš spremljati, kako se tvoj otrok razvija in raste iz tedna v teden, se naroči na naš nosečniški koledarček. Na svoje e-naslov boš tako vsak teden prejela novo sporočilo z zanimivimi, koristnimi in zabavnimi vsebinami, ki bodo popolnoma prilagojene tednu nosečnosti, v katerem boš.

KLIKNI IN NAROČI SVOJ KOLEDARČEK >>>

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
15
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
13
Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5



Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.