|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako urediti sobico, da bo čim bolj udobna za vašega malčka

Martina Mally, E-baby.si, 24.1.2024
Otroška soba je prostor, kjer se otrok igra, uči, počiva in razvija svojo osebnost. Zato je pomembno, da je soba urejena tako, da otroku nudi udobje, varnost, spodbudo in veselje.

image
Soba naj bo urejena tako, da otroku nudi udobje, varnost, spodbudo in veselje. (Foto: e-baby)
/101


Predstavili vam bomo nekaj nasvetov, kako urediti sobico, da bo čim boljša za bivanje vašega otroka.

 

BARVA STEN

Izberite primerno barvo sten. Barve vplivajo na razpoloženje, energijo in koncentracijo otroka. Izogibajte se preveč živim in močnim barvam, ki lahko delujejo dražilno in motijo spanec. Raje izberite nežne in pastelne barve, ki delujejo pomirjujoče in sproščujoče. Lahko pa se odločite tudi za nevtralno belo barvo, ki jo popestrite z barvnimi dodatki, kot so nalepke, ki sobice v hipu spremenijo v gozdno pravljico, malčka popeljejo v dobo dinozavrov, v vesolje ali v svet mavric in samorogov, tapete, slike ali okrasne zavese.

 

ebaby

Tapeta na eni steni, sobici da novo dimenzijo. Zemljevid sveta je brezčasna tapeta in je lahko v sobici dlje časa. Na voljo v slovenskem jeziku. (vir: Malumi)

 


Vsi bralci Ringaraja.net prejmete kodo za 10-odstotni popust pri nakupu izdelkov za otroško sobico: SOBICA10


 

UREDITE POSTELJO

Postelja je ključni element otroške sobe, saj je namenjena počitku in spanju. Poskrbite, da je postelja dovolj velika, udobna in kakovostna. Izberite vzmetnico, vzglavnik in odejo, ki so primerni za otrokovo starost, težo in alergije. Posteljnina naj bo iz naravnih materialov, ki so prijetni na otip in dihajo. Izogibajte se sintetičnim materialom, ki lahko povzročajo potenje, srbenje ali draženje kože. Posteljnina naj bo v barvah in vzorcih, ki so otroku všeč in mu dajejo občutek domačnosti.

Sestavni del postelje so tudi zaščitne obrobe. Vedno bolj priljubljene so obrobe kitke, ki služijo ne le kot mehka zaščita, ampak tudi kot dekoracija. Piko na i dodajo okrasne blazine različnih barv in oblik, ki zagotavljajo večje udobje in mehkobo v postelji ter elegantni baldahini, ki sprva služijo za zastor svetlobe nad posteljo in kasneje kot igralni kotiček.

 

ebaby 

Postelja hiška za prikupen spalni kotiček čez dan postane tudi igralni kotiček, saj otroška domišljija nima meja. (vir: Atmosphera)


IGRALNI KOTIČEK

Igra je bistvena za otrokov razvoj, zato je pomembno, da ima otrok v sobi dovolj prostora za igro. Prostor za igro naj bo čist, urejen in varen. Odstranite vse ostre, lomljive ali nevarne predmete, ki bi lahko poškodovali otroka. Namestite mehke preproge, blazine ali podloge, ki bodo v prostor dodale udobje in toplino. Uredite tudi kotiček za ustvarjanje, kjer bo otrok lahko izražal svojo domišljijo in kreativnost. Tam lahko postavite otroško mizico, stole, pisala, papir, barve, škarje, lepilo, knjige, revije, igrače ali druge materiale, ki jih otrok potrebuje za svoje projekte.

 

ebaby

Risanje in ustvarjanje najmlajših spodbudimo tako, da mu za to pripravimo ustrezen kotiček. (vir: Atmosphera) 

 

 


Vsi bralci Ringaraja.net prejmete kodo za 10-odstotni popust pri nakupu izdelkov za otroško sobico: SOBICA10


PROSTOR ZA SHRANJEVANJE

Otroška soba je pogosto polna različnih stvari, ki jih otrok potrebuje ali ima rad. Zato je pomembno, da ima otrok dovolj prostora za shranjevanje, kamor bo lahko pospravil svoja oblačila in igrače. Ta prostor naj bo praktičen, pregleden in dostopen. Uporabite omare, predale, police, košare, škatle ali organizatorje, ki bodo otroku omogočile, da bo lahko hitro in enostavno našel ter pospravil svoje stvari.

 

ebaby

Naj bodo knjige in igrače dostopne in urejene. Uporabi knjižne omare, regali in škatle za shranjevanje. (vir: Atmosphera)

 

ČAROBNE LUČKE

Svetloba ima v otroški sobi pomembno vlogo pri razvoju otroka, zato poskrbite, da je otroška soba vedno dovolj svetla. Naravna svetloba spodbuja otrokov razvoj in veča njegovo ustvarjalnost. Več svetlobe lahko ustvarite tudi s pomočjo lučk in svetilk, ki bodo razpršile svetlobo po sobi. Za večerno osvetlitev so primerna izbira nežne bombažne lučke ali nočne lučke, ki niso preveč moteče za otroka in pomagajo pri ustvarjanju prijetne in sproščujoče atmosfere, ki otroku omogoča boljši spanec in počitek.

 

ebaby

Za dekoracijo in nežno svetlobo ob večerih priskrbijo bombažne lučke. (vir: Cotton Ball Lights) 

 

OSEBNI PRIDIH

Otroška soba naj bo odraz otrokove osebnosti, okusa in interesov. Zato je dobro, da otroku omogočite, da sodeluje pri urejanju svoje sobe in izrazi svoje želje in ideje. Otroku lahko dovolite, da izbere barvo sten, posteljnino, preprogo, svetilko ali lučke, obešalnik, ogledalo ali druge dekorativne elemente, ki bodo otroku dali občutek, da je soba njegova in se bo v njej počutil dobro. Otroku lahko tudi pomagate, da naredi svoje lastne okraske, kot so risbe, slike, kolaži, origami, nakit, magnetki ali drugi izdelki, ki mu bodo dali občutek ponosa in zadovoljstva.

 

ebaby

Izberi pravo kombinacijo izdelkov za izbrano tematiko sobice. Preveri povezane izdelke. (vir: Atmosphera)

 

Urejanje otroške sobe je lahko zabaven in koristen proces, ki bo otroku in staršem prinesel veliko veselja in zadovoljstva. Upamo, da vam bodo naši nasveti pomagali, da boste uredili sobico, ki bo čim bolj udobna za otroka.

 


Vsi bralci Ringaraja.net prejmete kodo za 10-odstotni popust pri nakupu izdelkov za otroško sobico: SOBICA10


Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

KOLUMNA: Pazi, ženska za volanom!
Da, da, še vedno so nekateri tega mnenja, da ženska za volanom ne pomeni nič dobrega. Še vedno so mnenja, da nam nekako ...
7
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
7
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
7
Nenadno šepanje otroka - moramo biti zaskr...
Dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, se lahko pojavi nenadno šepanje malčka ali otroka. Za kakšno ...
5



Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?