|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kam s kartonsko embalažo za mleko in sokove?

www.eko-paket.si, 28.12.2010
Projekt je namenjen ozaveščanju otrok, staršev, vzgojiteljev in učiteljev, o pomenu pravilnega zlaganja, zbiranja, ločevanja in odlaganja kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS).

image
/21



Projekt Eko-paket v letošnjem šolskem letu petič zapored spodbuja ločeno zbiranje in odlaganje kartonske embalaže za mleko in sokove (KEMS) med slovenskimi učenci in dijaki.

Odpadna KEMS namreč ne sodi v zabojnik za papir, četudi je večinoma sestavljena iz papirja oziroma kartona, temveč spada v zabojnik za odpadno embalažo oziroma odpadno plastiko. Pravilno ravnanje s KEMS omogoča recikliranje vseh sestavnih materialov embalaže.

 

Največjo pozornost v okviru projekta Eko-paket namenjajo spodbujanju pravilnega ravnanja z izpraznjeno KEMS, ki jo je potrebno stisniti in odložiti v zabojnike za odpadno embalažo oziroma odpadno plastiko.

Stisnjena KEMS pri odlaganju v kuhinji in kasneje v zabojniku na ekološkem otoku zavzame do 20-krat manj prostora kot embalaža, ki je ne zložimo. S pravilno odloženo KEMS omogočimo njeno predelavo.

Obstaja več načinov recikliranja in predelave KEMS:

  • recikliranje v papirnicah,
  • sežig v sežigalnicah,
  • kompostiranje in recikliranje brez ločevanja materialov.


 

Recikliranje KEMS v Sloveniji poteka v papirnicah Lepenka Tržič in Karton Količevo.

 


Vsako leto na svetu reciklirajo več kot 400.000 ton KEMS, kar predstavlja več kot 25 milijard kosov KEMS. Odgovorno ravnanje s KEMS omogoča nadaljnjo predelavo embalaže, zmanjševanje količin končno odloženih odpadkov na odlagališčih, manjše obremenitve okolja in ohranjanje naravnih virov. V Sloveniji bo v letu 2010 ločeno zbrane več kot 1000 ton KEMS, kar predstavlja približno 14-15 % vse tovrstne embalaže na slovenskem Tetra Pak, vodilni proizvajalec kartonske embalaže za živila na svetu, izvaja projekt Eko-paket v sodelovanju s programom Ekošola kot način življenja.


 

Projekt je namenjen ozaveščanju o pomenu pravilnega zlaganja, zbiranja, ločevanja in odlaganja KEMS, še posebej med mladimi, njihovimi učitelji in starši.

 

Eko-paket je v letošnjem šolskem letu eden izmed štirih projektov tematskega sklopa »odpadki«, ki ga izvaja program Ekošola kot način življenja. Podjetje Tetra Pak je razpisalo tudi nagradni natečaj, s katerim otroke, učence in dijake spodbuja k izdelavi kreativnih projektov iz KEMS.

V projektu Eko-paket so v prvih treh letih sodelovali vrtci in šole predvsem z območja štajerske regije, v zadnjih dveh letih pa je postal vseslovenski projekt, v katerem sodeluje več kot 600 vrtcev in šol.

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravstvene trditve na živilih pod drobnog...
Večina trditev zavaja - drži le vsaka peta
4
Kako vzgojiti sočutnega otroka?
Reciklirajte ljubezen in ne pozabite da se množi, ko se deli :). Naučite otroke skrbeti za OKOLJE.
4
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
3
Prva plus energijska hiša v Slovenij
Še malo, pa bo gotova. Prva plus energijska hiša v Sloveniji.
3



Dnevnik: 10-dnevni post na Jezerskem
photo
Med potjo se mi poraja cel kup pomislekov, mi je res tega treba, po stresu še en stres zaradi odpovedovanja hrani. Bom z...
Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko