|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kampiranje za vso družino

Tina Južnič, 11.7.2018
Spati pod milim nebom ali v čisto pravem šotoru je super ideja za poletni dopust. Preden se na družinsko kampiranje odpravite, pa se je dobro prej pripraviti, da bo ta izkušnja varno, udobna in nepozabna za vso družino.

image
Kampiranje je za otroke pravo doživetje. (F: Freepik)
/11


Če ste kdaj že kampirali, verjetno okvirno veste, kaj vse potrebujete. Zdaj, ko imate otroka, dodajte med prtljago samo še stvari za otroka. Najverjetneje, potem ko boste vse spakirali, v vašem avtomobilu ne bo več prostora niti za mravljico. Da bo vožnja kljub temu varna, vse potrebščine za kampiranje lepo zložite in jih po potrebi pritrdite. Ob morebitnem hitrem zaviranju lahko namreč kakšen kos dopustniške opreme pade na otroka in ga poškoduje ali vsaj prestraši.


Brez načrtovanja ne gre!

Poznavanje poti, opreme in predvsem nevarnosti, ki lahko prežijo na našo družino je zelo pomembno. Varnost je kot vedno na prvem mestu, še posebej, ko smo na dopustu z otrokom.

Ko se odpravljate kampirati, je zelo priporočljivo, da svojo dogodivščino skrbno načrtujete, še posebej tisti, ki ste v tem še neizkušeni. Najpogosteje se takšno načrtovanje prične z dolgim seznamom potrebščin, ki jih seveda nikakor ne smete pozabiti doma.


Pozanimajte se o okolju, kamor se odpravljate

Ne glede na to ali boste dopust preživljali v avtokampu ali ste bolj pustolovske narave in načrtujete spanje kar na prostem, se je dobro predhodno pozanimati, v kakšnem okolju boste bivali. Vsekakor je dobro proučiti lokacijo, relief območja in vremenske značilnostih kraja: ali gre za območje, kjer je veliko vlage in posledično tudi veliko insektov (komarji, mušice ipd.); kakšne temperaturne spremembe lahko pričakujete; bodo jutra in večeri sveži, dnevi pa vroči in sončni … Načrtujte in premišljeno izberite vaš prostor za kampiranje. Prej se malo pozanimajte glede bližine ljudi, pomoči in ostalih zelo pomembnih dejavnikov.


Obvezna oprema

Da bo kampiranje kar se da udobno, smo vam pripravili seznam stvari, ki jih je pametno vzeti s seboj:

  • osnovna oprema: vodoodporen šotor, podlaga za šotor, spalne vreče, dodatni vzglavniki, zložljivi stoli, zložljiva miza, vžigalnik in nož, vse za osebno higieno, kompas in zemljevid, torbico s prvo pomočjo (obliži, povoji, razkužila ipd.), vsa potrebna oblačila
  • oprema za kuhanje: zadostna količina hrane in pijače (s seboj vzemite samo nepokvarljivo, saj lahko večino tudi nabavite v kampi oziroma v kakšni trgovini na poti), jedilni pribor, voda, gorilnik oz. namizni žar ter oglje, odpirač, hladilnik ali vsaj hladilno torbo
  • dodatna oprema oz. pripomočki: plastične vrečke, papirnate brisače, vrv in lepilni trak, baterijsko svetilko z rezervnimi baterijami, žepni nožek, zložljivo žago, vrv, sveče ...

Vse te potrebščine seveda prilagodite glede na to, kje boste dopust preživljali, v gorskem svetu ali na morju. Kjerkoli pa že boste, ne pozabite na zaščito pred soncem: sončna krema, sončna očala, kopalke in klobuk, so nepogrešljiva oprema!

 

imgŠest zlatih pravil za kampiranje z dojenčkom                

 

Primerna oblačila in obutev

Če se odpravljate v gore, vam priporočamo lahka oblačila za čez dan in vetrovko ter dežni plašč, da vas ne preseneti nepredvidljivo gorsko vreme. Nikar ne pozabite na topla oblačila, ki vam bodo prišla prav v hladnih večerih, nočeh in zjutraj.

Med pohajkovanjem po naravi, razmislite o poteh, kjer boste hodili. Če so te precej zaraščene, je najbolje, da sebe in otroka oblečete v tanka oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, ki vas bodo dodatno ščitila pred odrgninami, praskami ali morebitnimi alergijskimi reakcijami.

Ne pozabite na primerno obutev, ki je udobna in ne povzroča žuljev. Odsvetujemo vam, da se na dolgo pohajkovanje odpravite z novimi pohodnimi čevlji. Veliko bolj sproščeno in z manj žulji, boste hodili, če bodo ti že nekoliko shojeni.


Nadležne nezgode in nevšečnosti

Tako tisti z izkušnjami v kampiranju kot tudi neizkušeni ne pozabite na nevarnosti in nevšečnosti, ki vas lahko doletijo v naravi:

     1. Kjerkoli boste bivali, se vam lahko zgodi, da vam bodo nagajali nadležni komarji. Njihovi piki lahko zelo srbijo in tudi njihovo brenčanje okoli ušes ni zvok, ki bi si ga želeli slišati sredi noči. Zato nikar ne pozabite na ustrezno zaščito ali sredstvo za odganjanje komarjev.

     2. V primeru, da boste kampiranje združili s pohodništvom se ne pozabite zaščititi pred klopi. Ob koncu dneva opravite obvezen pregled celega telesa, ki naj bo še posebej natančen pri vaših otrocih. Klopi se najraje skrijejo na mesta, kjer jih težko najdete. Preverite za ušesi, v lasišču, pod pazduho, v področju dimelj. Pozorni bodite na rdeč izpuščaj, ki se lahko pojavi na mestu ugriza klopa.

     3. Če boste hodili po skalnatih in drugih površinah, kjer bi lahko srečali strupene plazilce, se pred odhodom naučite, kako se braniti pred kačami ter kako ravnati, v primeru da pride do ugriza.

     4. V primeru, da se odpravljate v »divjino« kjer obstaja možnost, da boste naleteli tudi na kakšno zver (medveda, divjega prašiča ipd.) še pred odhodom razložite vašemu otroku, da se divjim živalim ne sme približevati; tudi najmanjšim ne. Naučite jih naj ostanejo čim bolj mirni, se tiho umaknejo in pokličejo pomoč.

     5. V okolju, ki ga vaše ali otrokovo telo ni vajeno, se pogosto pojavijo tudi različne alergijske reakcije, bodisi zaradi pikov oziroma ugrizov ali zaradi okolja. Da se temu izognete, je dobro v naprej poskrbeti za ustrezno preventivo. Najbolje je, da se o tem posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Poskrbite za preventivno varnost – mazila za klope, zdravila ter vso ostalo nujno prvo pomoč !


Kampiranje z otroki

Kampiranje je za otroke posebna izkušnja, zabavna in zanimiva, lahko pa tudi zelo nevarna. Naučite svoje otroke osnov kampiranja, torej kako prepoznamo drevesna znamenja, mejnike, pohodniške poti ter ostale pomembne zadeve, ki bi jih vi že morali dobro poznati.

Ne glede na to ali se odpravljate na lastno popotniško pustolovščino ali v turistični kraj, je zaželeno otroka poučiti, kako ravnati v primeru, da bi se izgubil. Najboljša rešitev je dogovor, da se ne oddaljujete drug od drugega in predhodno družno spoznavanje ter ogled kraja, kjer boste bivali. Če je vaš otrok še premajhen, da bi imel svoj lastni mobilni telefon, mu lahko okrog vratu obesite obesek z vašimi kontaktnimi podatki. Če boste bivali v kakšnem turističnem kraju, kjer je možna gneča, ga oblecite v oblačila izstopajočih barv ali mu vsaj nadenite pokrivalo v močnih barvah. Tako boste otroka v gneči hitreje opazili.

Pri pohodnikih naj ima otrok pri sebi piščalko, ki je veliko glasnejša od njegovega glasu. Tako vas lahko v primeru, da skrene s poti s pomočjo piskanja prikliče. Če je otrok dovolj velik, ga lahko naučite tudi svetlobnih znakov za klic na pomoč.


Tako, sedaj imate verjetno vse. Srečno pot in veliko veselih ter nepozabnih dogodivščin vam želimo.


Preberi še:

Počitnice z družino: San Marino ali Mirabilandija

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

TOP petkove ideje za družinske vikend izlete
V TOP petkovih idejah vam bomo v sodelovanju s portaloma Družinski izleti in Kam z mulcem v naslednjih tednih predstavil...
3
Vikend izlet: Divje jezero Idrija
Namig za krajši družinski izlet:Divje jezero, Idrija
3
Dobrodelna misija v Afriki: Kaj smo spoznali?
Naša dogodivščina bo definitivno pustila velik pečat tako na nas, odraslih, kot seveda tudi na otrocih. Že do sedaj smo ...
3
Z vlakom v Šentjur
Šentjur je mesto v Sloveniji, središče istoimenske občine, ki leži okoli 11 km vzhodno od Celja.
3



Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...
Družinsko potepanje: Lignano
photo
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?