|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj naj otrok ostane doma?

Simona Korenčan, dr. med., 10.1.2022
Za uspešno prebolevanje katerekoli okužbe potrebuje otrok počitek doma. S tem mu omogočimo hitrejše zdravljenje in preprečimo širjenje bolezni na druge otroke.

image
Kdaj naj otrok ostane doma? Freepik.com
/11


Pozimi so dnevi hladnejši dnevi in s tem bolj pogoste okužbe, zato je v tem času še toliko bolj pomembno, da to upoštevamo. Včasih pa je ob prehladnih znakih težko presoditi, kdaj naj otrok ostane doma in kdaj lahko gre v vrtec ali šolo.

 

Kdaj naj torej otrok ostane doma?

- Kadar se ne počuti dobro, je bolj miren kot ponavadi, utrujen, neješč, jokav. V vrtcu namreč otroci ne počivajo, držati tempo igre in tekanja naokrog pa ni lahko, še posebej, če je otrok na pragu tega, da zboli.

Včasih že dan ali dva počitka doma naredi bistveno razliko v tem, kako hitro otrok preboli okužbo. Otroci nam pogosto ne znajo povedati, kako se počutijo, zato pa je pomembno, da znate sami opazovati otroka in na podlagi njegovega spremenjenega počutja predvidevate, da se z njem nekaj dogaja.

- Kadar ima otrok vročino. V primeru, da je imel, četudi za kratek čas povišano temperaturo, mora otrok biti brez vročine najmanj dva dni, da se lahko vrne v vrtec.

- Kadar otrok veliko kašlja. Kašelj se lahko sicer vleče tedne, tako da je razumljivo, da otrok ne more biti doma par tednov. Pomembno pa je, da otrok, ki kašlja med spanjem in zaradi tega ne more spati in je naslednji dan posledično utrujen in jokav, ostane doma.

- Kadar ima drisko ali njegovo blato zelo zaudarja ter kadar bruha. Otrok, ki je prebolel cˇrevesno nalezljivo bolezen, naj se vrne v vrtec šele, ko je minilo najmanj 48 ur po zadnjem odvajanju tekocˇega iztrebka oziroma bruhanju. Otrok obenem ne sme imeti drugih znakov okuzˇbe, na primer povisˇane telesne temperature, krcˇev v trebuhu ... Cˇe bi se driska in/ali bruhanje pri otroku, ki je izlocˇevalec povzrocˇitelja cˇrevesne okuzˇbe, ponovila, mora ponovno ostati doma.

- Kadar ima vnete oči.

- Kadar ima gnojno vnetje kože (impetigo).

- Kadar ima razjede v ustih ali se močno slini.

- In seveda v vseh primerih, ko ima kakšno nalezljivo otroško bolezen.

 

Simona Korenčan, dr. med. je mama, zdravnica in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok.

Njen spletni tečaj Najsrčekbije najdete TUKAJ

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Obolenja dihal
V Sekciji za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu (SPM) opozarjajo, da v obdobju po hitri ohladitvi v...
5
Prešeren »na otroški način«
Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj pa šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nek...
4
Je laringitis nevaren?
Laringitis pri otroku največkrat povzroči virus. Otrok lajajoče kašlja, ima bolečine v žrelu, ob napadu pa občutek dušen...
4
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?