|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kdo smo "google starši"?

Helena Primic, 6.3.2023
Javno priznam - ne verjamem ne v nezmotljive starše, ne v nezmotljive strokovnjake! Tako kot se otrok rodi kot kompetentno bitje, smo po mojem "nestrokovnem mnenju" tudi starši v bistvu kompetentni.

image
Če odvzemamo kompetenco staršem, jo moramo vzeti tudi strokovnjakom. In pravzaprav vsakemu človeku, saj je vsak človek zmotljivo bitje. (Foto: Pexels.com)
/11


Besedna zveza "google starši" je v resnici žaljivka, ki namiguje, da gre za starše, ki se delajo pametne na področjih, kjer niso strokovnjaki.

Ki mislijo, da lahko pametujejo samo zato, ker so na googlu prebrali nekaj člankov z nepreverjenimi viri. Ker google starši seveda ne znamo ločiti med strokovnim in lažnim besedilom. Ker nismo strokovnjaki. Ker smo "samo" starši.

Kaj pa mi vemo, kakšno zdravljenje je najboljše za našega otroka, saj vendar nismo zdravniki, ki so dolga leta študirali medicino! In itak, da nimamo pojma, ali je naš otrok zrel za vpis v prvi razred ali ne, saj nismo psihologi, ki obvladajo otrokov razvoj!

Za vsa ta starševska vprašanja imamo vendarle strokovnjake, ki bodo brez čustvene vpletenosti namesto nas odločili, kaj je najbolje za našega otroka.

 

V resnici gre za analogijo odnosa, ki še vedno prevladuje med večino staršev in otrok. Otrok nima nobene pravice preveč spraševati, sploh pa ne dvomiti v starševske odločitve, saj je le neveden in neizkušen otrok. Medtem, ko je starš sposobnejši, pametnejši in izkušenejši ... tako rekoč nezmotljiv. Kot so nezmotljivi vsi strokovnjaki, ki jim moramo starši pohlevno in hvaležno slediti. 

 

Javno priznam - ne verjamem ne v nezmotljive starše, ne v nezmotljive strokovnjake!

 

Tako kot se otrok rodi kot kompetentno bitje, smo po mojem "nestrokovnem mnenju" - pač nimam diplome ali doktorata iz psihologije, ker bi potem moje mnenje baje več štelo - tudi starši v bistvu kompetentni.

Četudi delamo napake in na svoji poti starševanja lahko delujemo tudi v škodo otroka. Kot delajo napake strokovnjaki, ki s svojo na strokovnosti slonečo močjo lahko škodijo ne samo posameznemu otroku in družini, temveč državi in celotni družbi ter celemu svetu. 

Če torej odvzemamo kompetenco staršem (pa naj gre za zdravje in razvoj ali vzgojo in izobraževanje), jo moramo vzeti tudi strokovnjakom. In pravzaprav vsakemu človeku. Vsak človek je namreč zmotljivo bitje. Ne glede na to, koliko diplom ima in kako zelo strokovno je usposobljen. In ne glede na to, koliko let izkušenj je za njim ter kaj vse zna in zmore.

 

Več kot očitno živimo v družbi, ki je povsem pozabila na skromnost. In ponižnost. Pa ne ponižnost starša v odnosu do vsevednega strokovnjaka. Toda ponižnost do samega sebe in vsega človeškega.

Prav iz te človekove ponižnosti, ki se zaveda majhnosti človeka in omejitev človekovega znanja - in to navkljub temu, kako zelo smo kot družba kao napredovali in se razvili -, se rojeva zdrava radovednost in še bolj pomembna zmožnost sobivanja z drugačnostjo.

Pa četudi gre za spoštljivo sobivanje laičnega "google mnenja", ki dvomi v strokovno in znanstveno potrjeno "resnico"!

 

Šele, ko bomo kot družba sposobni misliti s svojo glavo tako, da si bomo dovolili podvomiti v tako imenovane strokovnjake in uradne institucije, se bo lahko začel pravi dialog. In prava rast družbe.

Tako kot se lahko družina začne razvijati šele takrat, ko odrasli tudi otroke jemljemo resno. Jih povabimo k mizi in jim prisluhnemo, pa čeprav imajo manj znanja in izkušenj. Se tudi mi od njih učimo in marsikaj naučimo.

Gre pravzaprav za temeljno človečnost, ko v odnosih - tako z otroki kot bolj ali manj strokovno podkovanimi odraslimi - delujemo najprej kot človek in šele potem kot strokovnjak. Ko svoje strokovnosti ne zlorabljamo za to, da kakorkoli diskreditiramo tistega na drugi strani. Ko naša strokovnost ni sredstvo zlorabe za rušenje integritete drugega.

Smo kot družba že zreli, da stopimo na pot zares spoštljivih, enakovrednih in kompetentnih odnosov v vse smeri? Odnosov, ki temeljijo na spoštovanju, zaupanju in ljubezni (Ja, tudi ljubezen mora biti obvezno zraven, čeprav nas uradni strokovnjaki poskušajo prepričati, da človeku jemlje objektivnost in strokovnost!), ki se požvižgajo na to, kdo je "pravi" in kdo "google" strokovnjak.       

 

 

helena primicHelena Primic je sodelavka Uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
5
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?