|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko je predviden datum poroda že mimo ...

Helena Primic, 12.3.2024
Kaj lahko storite, če vaš dojenček zamuja, ginekolog pa vam je potrdil, da je z njim vse v redu in lahko povsem varno še malo počakate?

image
Zatopite se v zanimivo knjigo, toda pazite na vsebino. (Freepik.com)
/11


"Si še kar v enem kosu?" je le ena od običajnih pripomb okolice, ki nosečnice, ki je že preko predvidenega roka poroda, gotovo ne podpre in ji prav nič ne pomaga. Kot da si je sama to zaželela in načrtno zadržuje porod!

Kaj torej lahko storite, če vaš dojenček zamuja, ginekolog pa vam je potrdil, da je z njim vse v redu in lahko povsem varno še malo počakate?


1. Pozabite na Facebook.

Zdaj zares ni pravi čas za Facebook in vsa tista, sicer dobronamerna, toda nadležna vprašanja iz tisoč strani: A še nisi rodila? Zato se zavestno odrtgajte od Facebooka. Svet se ne bo podrl, vi boste pa te zadnje dni pred porodom preživeli mirnejši, v svojem ritmu in brez nepotrebnih motenj.

 

PREBERITE TUDI: Predviden datuma poroda je vedno samo okviren


2. Večkrat na dan izklopite telefon.

Bolj, ko boste sproščeni, prej se bo začel porod. Zato večkrat na dan - pa tudi za cel dan ali vikend - izklopite mobilni telefon. Sedaj se vam pa res ni treba ubadati z radovednimi vprašanji in težavami drugih ljudi. Prav nič niste nevljudni in hudobni, če si boste vzeli nekaj dni odklopa od sveta in okolice, da začutite svoje telo in se mirno pripravite na enega od najpomembnejših življenjskih trenutkov - porod.


3. Privoščite si čim več kopeli in domačega razvajanja.

Dobro počutje v lastnem telesu naj bo glavno vodilo teh zadnjih dni pred porodom. Bolje, kot se boste namreč počutili v lastni koži, lažje boste začutili in se predali porodnemu procesu. Zato si brez slabe vesti dneve organizirajte tako, da se bo vse vrtelo okrog vašega samorazvajanja - s kopelmi, počitkom, sprehodom, masažo, okusnim obrokom, spancem kar tako ... prisluhnite svojemu telesu in mu dajte čim več tega, kar potrebuje. 



4. Pojdite na kosilo ali kavo s prijatelji.

Če čutite, da vas čakanje na porod stiska za vrat predvsem, ko ste sami doma, si zapolnite urnik s kosili, kavicami in čaji s prijatelji, sosedi in drugimi nosečnicami. Pojdite v mesto, na tržnico, na sprehod in kratek izlet po bližnji okolici ter se odločite, da boste uživali v družbi drugih ljudi ne glede na to, da vas morda že čez nekaj ur čaka porod. Pa ne pozabite spregovoriti tudi o svojih morebitnih strahovih, ki dobijo še veliko večjo moč, če si jih ne priznamo.


5. Privoščite si nosečniško masažo.

Masaža vas bo ne le pošteno sprostila in tako morda sprožila porod, temveč vas bo tudi odmaknila od nenehnega pričakovanja na velik dogodek. Prepustite se izkušenim rokam maserja in ne pozabite izbrati masaže, ki je prilagojena nosečnicam! In ne pozabite: sproščena čeljust sprošča tudi spodnje sfinktre, torej tudi nožničnega, zato je morda dovolj le, da vam partner nežno zmasira obraz.


6. Spite in naspite si. Tudi le za nekaj minut. 

Spanje v zadnjem mesecu nosečnosti je lahko pravi izziv. Zato izkoristite vsak trenutek, ko zadremljete kar tako - na kavču, v naslanjaču ali v avtu. Prepustite se spancu, kjerkoli že vas ujame. Dokler ste seveda na varnem in lahko brezskrbno zaspite. Četudi gre le za nekajminutni spanec, je ta lahko zelo okrepčilen. Tako kot veliko žensk na kratko zaspi tudi med popadki med porodom, ki ga tako lažje speljejo do konca. Ste imeli zanimive sanje? Preverite pomen nosečniških sanj!


7. Predajte se branju zanimive knjige.

Zakaj bi morali ves čas razmišljati samo o porodu in dojenčku, ki prihaja? Izposodite si kakšno knjigo s povsem drugačno tematiko - ljubezenski ali zgodovinski roman, kriminalko ali priročnik ... Pazite le, da vas vsebina ne bo preveč razburjala in boste ob branju predvsem uživali. Zakaj bi sebe in dojenčka razburjali zadnje dni pred velikim dogodkom?


PREBERITE TUDI: Aromaterapija v nosečnosti


8. Vsak dan pojdite na sproščen in počasen sprehod. Lahko tudi sami.

Dovolj je razmišljanja, načrtovanja in pripravljanja na porod. Udobno se obujte in pojdite na sprehod v naravo. V dobri družbi ali sami. Pomembno je, da se vam na sprehodu nikamor ne mudi, da sledite svojemu nosečniškemu telesu, se na poti ustavite, ko začutite potrebo po počitku, občudujete okolico in se popolnoma predate trenutku v naravi. Da začutite življenje okrog sebe in v sebi. V takšnih trenutkih lahko svojemu otročku tudi na glas poveste, da ste pripravljeni na njegov prihod in da je že pravi čas, da pride.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
6



Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?