|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Strah me je poroda ...

Helena Primic, 8.11.2018
Pri predstavljanju svojega idealnega poroda se vprašajte, kaj vas najbolj sprošča, kaj v vas vzbuja napetost, kaj vam pomaga, ko vam je težko, kaj se obnese, ko vas kaj boli, in podobno.

image
Česa vas je najbolj strah, ko pomislite na porod?
/11


Če nekatere nosečnice pravijo, da jih ni prav nič strah poroda, saj če so vse ženske do sedaj rodile, bodo pa še one, je med nosečnicami tudi veliko takšnih, ki jih je strah tega prehoda dojenčka iz maternice v svet.

Še posebej, ker smo v zahodni kulturi ženske obkrožene s številnimi neprijetnimi porodnimi zgodbami, ki govorijo o strašnih bolečinah, ki jih ženska pač mora pretrpeti, da lahko dobi svojega težko pričakovanega dojenčka v naročje.

Kako se lotiti teh strahov?

 

Poglejte strahu v oči

Strahov pred porodom je toliko vrst kot je žensk. Vsaka ženska je namreč telesno in psihično drugačna, z drugačnimi življenjskimi izkušnjami in pričakovanju od poroda. Zato je na nek način vsako žensko strah drugih reči - nekatere se bojijo porodne bolečine (Jo bom prenesla?), druge morebitnih zapletov (Kaj, če bo šlo kaj narobe?), tretje poškodbe telesa (Nočem imeti telesnih posledic za vedno!), četrte izgube kontrole, pete ...

Za to, da lahko svoj strah pred porodom odpravite, ga morate najprej torej spoznati oziroma mu pogledati globoko v oči. Tako, da se vprašate: Česa me je v resnici najbolj strah? Kaj je tisti najbolj črn porodni scenarij, ki me straši tam zadaj in ga nikakor ne morem odgnati?

 

Informirajte se

Sedaj, ko veste, česa vas je strah, se dobro informirajte. Preverite tako strokovne kot laične odgovore in rešitve, se pogovorite z ostalimi ženskami, ki so že rodile, in ne pozabite za mnenje zaprositi tudi porodne pomočnice oziroma dule.

Pri iskanju informacij, s katerimi poskušate pomiriti in zmanjšati svoje porodne strahove, ne pozabite tudi na porodne zgodbe. Vendar pozor: bodite pozorni, da boste slišali in prebrali več pozitivnih porodnih zgodb kot tistih "groznih". Obvezno vključite tudi porodne zgodbe, ki pričajo o ekstatičnem in orgazmičnem porodu, ki ga nekatere ženske zares doživijo, četudi večina porodnic ob tej besedni zvezi nejeverno zmajuje z glavo.

 

Moj idealni porod

Čeprav vemo, da poroda v resnici ne moremo načrtovati, pa ne more prav nič škoditi, če si ga zmoremo predstavljati takšnega, kot si želimo. Pri tem lahko zapišete porodni načrt, ki bo pomagal zdravstvenemu osebju, da vas bodo bolje spoznali in lažje sledili vašemu individualnemu ritmu, ali zgolj vizulizirate svoj idealni porod.

Pri predstavljanju svojega idealnega poroda se vprašajte, kaj vas najbolj sprošča, kaj v vas vzbuja napetost, kaj vam pomaga, ko vam je težko, kaj se obnese, ko vas kaj boli, in podobno. Tako boste že vnaprej vedeli ter lahko zapisali ali povedali partnerju, duli in zdravstvenemu osebju, katere so tiste okoliščine, v katerih se boste najlažje predali porodnemu procesu.

 

PREBERITE TUDI: Moj porod - moja odločitev in odgovornost

 

Prepustite se porodnim silam

Stavek "Prepustite se porodnim silam." je sicer slišati zelo preprosto, toda če nas je strah, je to lahko zelo težko. In ker je za tekoč porod potrebno, da je porodnica čim bolj sproščena, strah pa je tisti, ki nas zakrči ne le psihično, temveč tudi telesno, lahko strahovi porod pomembno podaljšajo, okrepijo porodne bolečine ali celo povzročijo zastoj poroda. 

Če se torej pred porodom niste uspeli povsem rešiti vseh porodnih strahov, jih poskušajte dokončno odgnati med porodom tako, da se zavestno usmerite na sprostitev telesa oziroma tistih delov telesa, kjer čutite, da ste najbolj zakrčeni. Poleg tega si predstavljajte, da so popadki valovi, ki vašega dojenčka val po val peljejo bliže vašemu ljubečemu naročju, zato jim dopustite, da stečejo čez vaše telo. In brez skrbi: čeprav je čutiti, da vas bo moč popadka raztrgala, to nikakor ni namen popadka. Zato pozabite na kontrolo in se zares povsem prepustite porodnim silam, da opravijo svoje.

 

Ko vas je zelo strah ...

Če čutite, da so vaši strahovi pred porodom vse močnejši in vplivajo tudi na potek nosečnosti, nikar ne omahujte in si poiščite strokovno pomoč. Še posebej, če ste bili žrtev kakršnekoli zlorabe - v teh primerih so močni strahovi pred porodom, kjer povsem izgubimo kontrolo nad sabo, nekaj povsem normalnega in pogostega. Za pomoč lahko zaprosite pri osebnem zdravniku, psihologu ali psihiatru, pa tudi pri porodnih svetovalkah in dulah. Vsekakor iščite tako dolgo, da boste našli pomoč, ki vam bo pomagala.

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
16
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
VIDEO: Od spočetja do rojstva
Oglejte si zanimiv video, ki prikaže trenutke od spočetja do rojstva. Dokaz, kako neverjetno čudežen je začetek novega ž...
4
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Strah me je poroda ...
Pri predstavljanju svojega idealnega poroda se vprašajte, kaj vas najbolj sprošča, kaj v vas vzbuja napetost, kaj vam po...
Duda
Michonne RR

Do kdaj je imel vaš otrok dudo?