|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ob porodu ne pozabite na svoje oči

Grčar Barbara , 24.1.2024
Pomembno je, da mamice, še posebej tiste, ki že imajo težave s slabovidnostjo, v napornih trenutkih poroda poskrbijo tudi za svoj vid.

image
Porod je velik napor tudi za oči! (Foto: Freepik.com)
/11


Kaj imajo porod in oči mamice skupnega?

Zelo veliko. Že babice so govorile, da mora ženska pri porodu in šest tednov po njem zelo paziti na svoje oči. A kadar pogovor nanese na to, opažam, da dragoceni nasvet toni v pozabo ali pa mu ne pripisujejo več bistvenega pomena. Pa vendar je zelo pomembno, da mamice, še posebej tiste, ki že imajo težave s slabovidnostjo, v teh lepih, a za telo napornih trenutkih poskrbijo tudi za svoj vid.

Odštevanje tednov, dnevov. Bodoča mamica se skrbno pripravlja na najpomembnejši trenutek nosečnosti, porod. Sestavi si porodni načrt, da bi vse potekalo tako, kot si želi dočakati prihod svojega otroka. Da bo nepozabno in lepo doživetje.

In dete potrka na njena vrata. Želim priti k tebi, moja mamica. Želim priti k tebi, moj očka. Bodoča starša odideta od doma sama … Ko se bosta vračala, bodo trije, morda celo štirje. Predvsem pa nova srečna družinica pod soncem.

Pri vsej pozornosti do otročka, v želji, da se bo uspešno rodil, da ga bo takoj stisnila k sebi in ga pristavila, pa včasih ženska pozabi nase.

 

Porod je velik napor tudi za oči!

Telo ženske se je spreminjalo devet mesecev, nato pa čez noč doživi šok. Velik telesni napor. Obstajajo srečnice, ki imajo krasno izkušnjo, da jim je otrok, kot pravijo, brez posebnega truda kar »ven padel«. Velika večina ostalih pa mora pri zaključnem iztisku otroka iz porodnega kanala zelo močno napeti svoje mišice. »Zdaj pa dobro pritisnite,« vam takrat pravijo porodne babice. In kakšna pri tem ne pozabi dodati: »Pa mižite med potiskanjem.«

Če porodnica pri iztisku pravilno potiska otroka navzdol, je vse v redu. Če pa ne zna pritiskati tako, kot je treba, in porablja energijo za glasove ter hlipanje zaradi onemoglosti, se pritisk telesa koncentrira v glavi. Posledično naraste pritisk v očeh in porodnici lahko razpokajo žilice v očesni veznici. Sicer nič nevarnega, le grdo je videti nekaj časa. V slabšem primeru pa premočan pritisk vpliva na mrežnico, v kateri se odvija proces vida. Spremembe na roženici lahko povzročijo motnjo oziroma poslabšanje vida.

Da do teh neprijetnosti ne pride, je pametno, da porodnica ob koncu poroda miži. Miže se tudi laže osredotoči na pravilno potiskanje.

Končno ima mamica v naročju svojo štručko. Prekipeva od sreče. Samo da je otrok zdrav, ji po glavi roji najpomembnejša misel. V nepopisnem veselju ne čuti utrujenosti. Prve noči sploh ne more spati, saj bedi nad svojim zakladom, da se mu ne bi kaj zgodilo.

 

Nasveti naših babic

Da je porod dobro izčrpal njeno telo, se zave kakšen teden, dva kasneje. Pravijo: »Devet mesecev se je tvoje telo spreminjalo, devet mesecev potrebuje, da bo postalo takšno kot prej.« Ni malo mamic, ki so razočarane nad svojim spremenjenim videzom, odvečnimi kilogrami in šivi tam spodaj. Začnejo se neprespane noči, kronična utrujenost. V prvih mesecih je naporno biti v službi »mama«. Traja 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Dan za dnem eno in isto. Ni čudno, da se ženska znajde v manjši krizi. Da preživlja poporodno depresijo, pa si redkokatera prizna. Ta fraza se zdi kot črna pika, ki si je nobena noče nalepiti na obraz.

Naše babice so dejale tudi, da »ima ženska dva meseca po porodu trugo pod posteljo«. Da mora torej v tistih tednih zelo, zelo paziti na svoje zdravje.

Dojen otrok je v prvih dveh mesecih zdravstveno bistveno manj izpostavljen kot njegova mamica. Ta si še ni opomogla od poroda, je kronično utrujena in v želji biti super mamica in gospodinja želi kar najbolje skrbeti za svojega otroka ter biti tako pridna gospodinja, kot je bila pred prihodom novega družinskega člana.

Žal tako ne gre v nedogled. Slej ko prej ti zmanjka tal pod nogami. Treba je začeti drugače razmišljati. Si v glavi jasno začrtati nove prioritete. In si priznati, da ne zmoremo vsega same. In da ni grdo ali pomilovanja vredno, če od bližnjih pri gospodinjstvu ter pri negi otroka pričakujemo pomoč ali zanjo prosimo.

 

Prvih šest tednov

Pomoč imamo ali pa naš dojenček zelo veliko spi. Hitro želimo izkoristiti proste trenutke. V roke vzamemo časopis, revijo. Usedemo se pred televizor ali celo pred računalnik. Kako prija malo preusmeriti svoje misli.

Zato na tem mestu omenjamo še eno misel, ki je del ustnega izročila: »Pazite na svoje oči prvih šest tednov in čim več počivajte.«

Zaradi pritiskanja ob porodu so oči prve tedne zelo občutljive. Ne smemo jih obremenjevati, ker si lahko zaradi tega trajno poslabšamo vid. Če pa ste bile slabovidne že prej, toliko slabše.

 

Izkušnja

Tako kot so porodi različni, je tudi okrevanje telesa po porodu različno. Obstajajo mamice, ki z očmi nimajo nobenih težav, pa imajo lahko tri otroke in še vedno krasno vidijo.

A naj opišem svojo izkušnjo. Vedela sem, da moram mižati, tik preden se rodi otrok. In na to v tistih trenutkih nisem pozabila. Vedela sem tudi za obvezni šesttedenski počitek oči, a žal nisem zdržala toliko časa. Po dveh tednih sem preprosto »morala« začeti brati. Najprej čisto malo, potem pa sem ob vsaki priložnosti vzela v roke branje ali se usedla pred računalnik.

Cena za mojo nespametnost pa danes ni majhna. Že od otroštva sem slabovidna, zdaj pa se mi je ostrina vida še poslabšala. Čeprav dokaj redno delam vaje za oči, se moj vid po porodu ni izboljšal.

Podobno zgodbo lahko pove dosti mamic. O nosečnosti, porodu in prvih mesecih otrokovega življenja lahko veliko preberemo v knjigah in revijah. Tokrat pa bi radi s temi vrsticami bodoče mamice spomnili na nasvet naših babic:

»Pazite na svoj vid ob porodu in prve tedne po njem!«

Samo ene oči imamo. Dokler je z njimi vse v redu, jih sprejemamo kot samoumeven organ. Da je vid eden najdragocenejših darov, ki nam jih je dala mati narava, se zavemo šele takrat, ko postane svet okoli nas nejasen in meglen. Zato skrbite za svoje »učke«. Samo ene imate in one so vaše okno v svet.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
13
Spremembe na dojkah v nosečnosti
Spremembe dojk so pogosto eden prvih znakov nosečnosti. Že v šestem do osmem tednu nosečnosti se lahko dojke opazno pove...
7
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5



Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v ...
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...
Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....