|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koristi in pomen vadbe v nosečnosti

Saša Hribar Kuhar, 30.5.2018
Vas zanima kako in na kakšen način vadba v času nosečnosti pripomore k boljšemu spancu, zmanjšanju bolečin v križu, večji ravni osebne energije ter navsezadnje k zmanjšanju možnosti za nastanek različnih zapletov med nosečnostjo in pri porodu?

image
Ogrevanje kot uvod v nosečniško vadbo
/61


Verjetno je vadba v času nosečnosti nekaj, kar večini nosečnic sploh ne pride na misel ob vseh spremembah, ki jih slednje doživljajo v času nosečnosti (od nihanja razpoloženja, rasti nosečniškega trebuščka, slabosti ter navsezadnje nosečniške utrujenosti). Vendar je ravno vadba v času nosečnosti, tisto čudežno "zdravilo", ki omili nosečniške tegobe in težavice ter pripomore k temu, da se nosečnica počuti odlično kljub vsem spremembam, ki se ji dogajajo (tako fizično, kot psihično).

 

Koristi vadbe v času nosečnosti

Dejstvo, da različne oblike vadbenih aktivnosti pripomorejo k boljšemu počutju, izgubi odvečnih kilogramov ter navsezadnje k zmanjševanju možnosti za nastanek različnih bolezni je danes že vsem jasno. Na žalost, pa je zavedanje o pomenu in koristih vadbe v času nosečnosti, ko obstaja še več razlogov za aktivnosti (tudi če pred nosečnostjo niste bili aktivni), premalo in še preveč je nosečnic, ki se v času nosečnosti izogibajo aktivnostim, čeprav bi s tem koristile sebi, kot tudi svojemu dojenčku.

 

1. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI ZMANJŠA MOŽNOSTI ZA NASTANEK GESTACIJSKEGA DIABETESA!

Veliko je raziskav ki dokazujejo, da so nosečnice, ki so bile udeležene v različne vadbene aktivnosti tekom nosečnosti (vsaj 2x tedensko), manj nagnjene k gestacijskemu diabetesu oziroma k nosečnostni sladkorni bolezni, ki lahko negativno vpliva tako na samo nosečnico, kot tudi na dojenčka. V kolikor pa pride do nosečnostne sladkorne bolezni pa se slednja običajno zdravi s pomočjo ustrezne diete in telesne vadbe, pri nekaterih ženskah pa je potrebno zdravljenje z inzulinom.

 

2. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI ZMANJŠA MOŽNOSTI ZA MAKROSOMIJO PLODA!

Veliko je tudi raziskav ki dokazujejo, da aktivne nosečnice (vadba vsaj 2x tedensko), v času nosečnosti pridobijo manj teže, hkrati pa imajo posledično manj možnosti, da pri njih pride do makrosomije ploda. O makrosomiji ploda govorimo, ko mamice rodijo dojenčka, ki ob rojstvu tehta 4 kilograme ali več. Večji kot je plod oziroma dojenček v maternici, več je lahko problemov pri samem porodu, tako za mamico kot tudi za dojenčka.

 

3. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI PRIPOMORE K HITREJŠI POPORODNI IZGUBI KILOGRAMOV!

Bolj kot nosečnice vzdržujejo raven svoje fizične pripravljenosti v času nosečnosti, hitreje se bodo po porodu znebile odvečnih kilogramov. To isto velja za nosečnice, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne, pa so s samo aktivnostjo pričele v času nosečnosti. Zapomnite si zlato pravilo, ki velja na področju vadbe, tako v času nosečnosti kot nasploh: "Z vadbo je bolje pričeti pozno, kot nikoli".

 

4. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI IZBOLJŠA RAVEN ENERGIJE IN PRIPOMORE K BOLJŠEMU POČUTJU NOSEČNICE!

Dokazano je, da so nosečnice bolj kot kadarkoli prej v življenju, nagnjene k nastanku različnih vrst depresij. Glede na različne raziskave se depresija pri nosečnicah pojavi pri eni od dveh nosečnic, kar ni zanemarljiv podatek. Potrebno pa je tudi upoštevati, da se marsikatera nosečnica niti ne zaveda dejstva, da ima eno od oblik depresije. Vadba v času nosečnosti pa dokazano znižuje možnost nastanka depresij pri nosečnosti, saj se pri različnih vadbenih aktivnostih izloča hormon endorfin.

Telesna vadba namreč spodbuja izločanje endorfinov, telesu lastnih opioidnih snovi. Endorfini med vadbo tako zmanjšujejo občutke neugodja in bolečine.

 

5. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI ZNIŽUJE RAVEN KRVNEGA TLAKA!

Raven krvnega tlaka se dostikrat poviša tekom nosečnosti, vendar če se poviša preveč je to lahko alarmantno in dostikrat predstavlja opozorilen znak za možnost nastanka preeklampsije. Preeklampsija je edinstvena oblika hipertenzije povezane z nosečnostjo. Zanjo so značilne številne multisistemske abnormalnosti, ki se kot na novo odkrita hipertenzija (krvni tlak nad 140/90 mmHg) in proteinourija (pojav več kot 300 mg beljakovin v dnevnem urinu) običajno pojavi po 20. tednu nosečnosti.

 

6. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI LAJŠA BOLEČINE V KRIŽU TER MEDENICI!

Nobena skrivnost ni, da se dojenček v maternici razvija in pridno pridobiva na svoji teži, kar pa vse pripomore k temu, da nosečnica to občuti kot dodaten pritisk na spodnji del hrbta in križa. Vadba v času nosečnosti pripomore k zmanjšanju tovrstnih težav in tegob, saj se bo aktivna nosečnica, lažje spopadla z dodatno težo, ki jo mora nositi v obliki svojega nosečniškega trebuščka, kot pa tista nosečnica, ki ji je vadba tuja in postane zadihana ter utrujena že ob misli da mora na toaleto.

 

7. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI PRIPOMORE K MANJŠI UTRUJENOSTI SAME NOSEČNICE!

Utrujenost v času nosečnosti mnoge nosečnice zaznajo v prvem tromesečju. Vendar pa ob utrujenosti in željenem počitku pridemo do paradoksalne situacije. Velikokrat se zgodi, da ravno dodatna mera počitka pripelje do tega, da je nosečnica še bolj utrujena ter izčrpana. Ravno iz tega razloga nam vadba v času nosečnosti pomaga pri tovrstnem problemu utrujenosti, saj lahko drugače nosečnica zapade v začaran krog utrujenosti in počitka in obratno. Seveda na sami vadbi za nosečnice nikoli ne poskušamo dosegati maksimalnih rezultatov oziroma izvajati obremenitev, kot so jih nosečnice izvajale pred nosečnostjo. Vadba v času nosečnosti je namenjena ohranjanju fizične in psihične pripravljenosti nosečnosti, kar vse pripomore k prijetni nosečnosti in še lepšemu porodu.

 

8. VADBA V ČASU NOSEČNOSTI IZBOLJŠA SPANEC SAME NOSEČNICE!

Veliko nosečnic, ki niso aktivne v času nosečnosti se pritožuje nad slabim spancem ter nad dejstvom, da se zjutraj zbudijo nenaspane in utrujene. Aktivne nosečnice (nosečnice, ki obiskujejo vadbo vsaj 2x tedensko) pa so dokazale ravno nasprotno in sicer, da je kvaliteta njihovega spanca boljša ter da se zjutraj zbudijo spočite in naspane.

 

Priporočljive vaje za nosečko

ogrevanje korak
Ogrevanje Izpadni korak
   
počep bicepsi
Počep Vaja za bicepse
   
rame stegna
Vaja za rame Vaja za stegenske mišice

 

Seveda se je na koncu potrebno zavedati, da tudi vadba v času nosečnosti ni 100 % zagotovilo, da bo nosečnost in kasnejši porod potekal brez težav in zapletov. Nekaj pa zagotovo drži in to je dejstvo, da nosečnica skozi vadbo v nosečnosti poveča raven vzdržljivosti in moč v mišicah, kar vse pripomore k lažjemu porodu in hitrejšemu poporodnemu okrevanju.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prisrčne ideje, kako razkriti, da si noseča
To je osem prisrčnih načinov, kako lahko s svojimi najbližjimi in celotnim svetom deliš, da se bo družini pridružil nov ...
5
Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4
Brezplačno: Čudovita nosečnost (e-knjiga)
Povsem brezplačno vam je na voljo e-knjiga Čudovita nosečnost, polna korisnih nasvetov za vitalno, fit telo v nosečnosti...
4



Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.
Nosečniška sladkorna bolezen in pridobivan...
Nove raziskava, v katero so zajeli 8352 nosečnic kaže, da prekomerno povečanje telesne teže med nosečnostjo ni pomemben ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?