|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Krajši delovni čas je lahko razporejen neenakomerno

Uredništvo Ringaraja.net, 13.7.2020
Če so tudi vam zaradi posledic epidemije skrajšali delovni čas, si boste po novem tedenski obseg zagotovljenega dela lahko v dogovoru z delodajalcem razporedili tudi neenakomerno.

image
Možnost neenakomerne razporeditve skrajšanega delovnega časa je zelo priročna predvsem, če trenutno delate od doma. (Foto: Pexels.com)
/11


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec junija sprejelo usklajeno strokovno stališče, povezano z razporejanjem subvencioniranega skrajšanega delovnega časa.

Če so tudi vam zaradi posledic epidemije skrajšali delovni čas, si boste po novem tedenski obseg zagotovljenega dela lahko v dogovoru z delodajalcem razporedili tudi neenakomerno - na način, da se tedenski obseg delovnega časa izravna v obdobju meseca, za katerega delodajalec uveljavlja subvencijo.

 

PREBERITE TUDI: Pravica do krajšega delovnega časa do otrokovega tretjega leta


Kaj pomeni skrajšani delovni čas?

V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 lahko delodajalec, ki izpolnjuje pogoje iz 12. člena tega zakona, z namenom ohranitve zaposlitve zaradi posledic epidemije in začasne nezmožnosti zagotavljanja dela delavcu, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, odredi delo s skrajšanim delovnim časom ob hkratni delni napotitvi na začasno čakanje na delo.

Vaš delovni čas se bo torej skrajšal na največ polovico, ostali čas oziroma največ polovico delovnega časa pa boste na čakanju. Za delovni čas, ko ste na čakanju, bo delodajalec po zgoraj omenjenem zakonu lahko uveljavljal subvencijo.

 

PREBERITE TUDI: Regres za letni dopust pripada tudi mami na porodniški

 

Delodajalec mora delo s skrajšanim delovnim časom delavcu odrediti pisno, obseg skrajšanega dela pa kot že rečeno ne sme biti krajši od polovice polnega delovnega časa. V dopisu mora biti točno navedeno, kako dolgo bo trajal takšen skrajšan delovni čas, kako bo razporejen, čas trajanja odmora med delom, višina povračila stroškov v zvezi z delom, možnost in način poziva delavcu, da delo ponovno opravlja s polnim delovnim časom, ter višina nadomestila plače. 

 

Čeprav neenakomerno, določeno za en mesec vnaprej

Novost glede razporeditve skrajšanega delovnega časa je, da je po dogovoru med delodajalcem in zaposlenim oziroma z odredbo na ravni enega tedna delo lahko odrejeno tudi neenakomerno. Pri čemer je manj ali več ur oziroma dni na teden treba razporediti tako, da bo ob koncu meseca, za katerega delodajalec uveljavlja subvencijo, delavec dosegel najmanj polovični delovni čas.

Kot opozarjajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je pomembno, da se s takšnim načinom razporejanja skrajšan delovni čas odredi samo tistim delavcem, katerim zaradi narave delovnega mesta oziroma vrste dela skrajšanega delovnega časa ni mogoče razporediti v enakomernem tedenskem obsegu zagotavljanja dela.

 

PREBERITE TUDI: FURS - Državna pomoč ob epidemiji za družine

 

Hkrati pa mora biti v odredbi določena razporeditev delovnega časa oziroma način razporeditve delovnega časa tako, da je za referenčno obdobje enega meseca vnaprej razvidno, katere dneve ima delavec delovno obveznost in v kakšen obsegu oziroma točno koliko ur.

In kot dodajajo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mora delavec skrajšani delovni čas opravljati na način kot je določen v pisni odredbi.

Ne delavec ne delodajalec si torej ne moreta vsak dan znova zmišljevati, kako bo delavec opravljaj svoje delo!

Če bi recimo delodajalec skrajšani delovni čas želel drugače razporediti kot je določeno v odredbi, mora določiti novo odredbo ali pozvati delavca nazaj na delo s polnim delovnim časom.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zadolževanje za vsako ceno?
Spremljanje osebnih izdatkov lahko olajša marsikatero določitev o tem ali se zadolžiti ali ne ter predvsem ali se sploh ...
3
Kako se lahko izogneta pastem potrošništva?
Ali ste vedeli, da trgovine izdelke z najvišjo maržo postavijo na raven oči? Znanstveno je namreč dokazano, da ljudje po...
3
Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Vprašanje vlagatelja:
Imam denar, ki ga ne potrebujem več kot 10 let. Ker bi rad kupil delnice a nimam še nobenih izkušenj me zanima katere mi...
3



Kako se najceneje ločiti?
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?