|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kuhajmo zdrave dobrote skupaj

Grilc Petra, 2.2.2010
Vsi bi radi zrasli v velike in zdrave junake, bistrih glav in z mnogo energije in moči za igro. Če želimo to postati, moramo jesti zdravo in raznoliko hrano. Zdrava hrana je lahko prav okusna, samo malo se moramo navaditi nanjo.

image
/11


Ali znate, dragi otroci, našteti nekaj živil, ki vašemu organizmu ne prinesejo nič dobrega? V družbi »neprijateljev« so v prvi vrsti sladkor, pa sol in pregreta maščoba, zelo nevarni pa so tudi dodatki in različne kemične snovi, ki jedem sicer dajo lep videz in dober okus, so pa škodljivi in se jim moramo čim bolj izogibati.


Skutina torta Mica

V kuhinji zaropota posoda, odpre se hladilnik, mamica začne nekaj mešati, prestopati na mestu in mmm, čez nekaj časa prav vabljivo zadiši iz kuhinje. Le kaj se dogaja? Vam je znano? Gotovo bo nekaj sladkega iz pečice.

In res je. Danes bomo skupaj pripravili skutino torto Mico, ki je zdrava in slastna hkrati. Model za pito ali torto obložimo s peki papirjem, nato zdrobimo polnozrnate kekse, jih potresemo po dnu modela in pokapamo z nekaj žličkami raztopljenega masla. Posebej zmešamo 250 g puste bio skute z 2 bio jajcema in s 3-4 žlicami sadnega sladkorja. V to mešanico vmešamo še 200 g poljubnih gozdnih sadežev in/ali jagodičevja (sadje je lahko tudi zamrznjeno). Mešanico enakomerno porazdelimo po zdrobljenih keksih, postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut pri temperaturi 190 °C. Nastane prav okusno pecivo.

Ker je priprava sila preprosta, lahko mali gospodinjci pomagate mamicam in očkom pri izdelavi. Pa še bolj bo teknilo, če boste sladico pripravili skupaj.


Miška je skuhala marmelado, mi jo bomo pa pojedli

Včasih si privoščimo tudi kakšen priboljšek. Mi doma že vrsto let sami kuhamo marmelado, ki jo včasih uporabimo v pecivu ali pa enostavno namažemo na kruhek. Pripravimo jo vedno iz prvovrstnega sadja. Tako imamo v kleti pripravljeno zalogo za celo leto. Za vsak okus nekaj.

Da pa vemo, katero sadje je skrito v lončku, na vsak lonček posebej nalepimo sadež, ki ga narišemo z barvami za steklo. Ker je že pomlad in ker bo kmalu na trgu na voljo sveže sadje, tudi vam predlagamo, da si skuhate marmelado, lonček pa okrasite z barvami za steklo. Mamica ali očka naj narišeta sadež oz. sliko ter ga obrobita s konturo, vi otroci, pa le vzemite barve v roke in ga pobarvajte.

In ko marmelado pojemo in je lonček prazen, z njega enostavno odlepimo sliko, lonček operemo in že je pripravljen, da ga napolnimo z novo sladko in slastno vsebino.


Urimo spomin

Mi se zelo radi igramo različne družabne igre. Gotovo poznate igro spomin. Zakaj si ne bi tokrat naredili spomina kar sami?

Vzamemo debelejši bel papir in iz njega izrežemo kvadratke. Mi smo naredili 40 kvadratkov, lahko pa jih naredite tudi manj. Nastane dvajset parov in na vsak par narišemo enako sliko. Mi smo na naš spomin narisali (in napisali) različno hrano in pijačo. Kaj narisati na posamezne kvadratke, pa naj bo izključno domena otrok. Ob igranju spomina se lahko tudi pogovorimo, zakaj je koristna posamezna hrana in pijača, ki jo rišemo.

In mi imamo še eno posebno pravilo, ki se glasi: najmlajši začne prvi.


Sadimo v lončke

Vsaka rastlina potrebuje nekaj časa, da zraste. Tako tista, ki jo bomo pojedli, kot tudi vse okrasne rastline.

Da bi ponazorili rast, smo izdelali iz papirja lončke, v katerih so skrite rastline, ki potem zrastejo. Kako to naredimo? Iz tršega papirja izrežemo podobne oblike, kot so cvetlični lončki. In sicer sprednjo stran posebej ter zadnjo stran posebej. Nato narišemo še rastlino iz papirja in jo pobarvamo ter obstrižemo. Vstavimo jo v »lonček«, nato zalepimo obe stranici lončka. Mi smo naredili cvetočo rožico v lončku. In ko jo potegnemo navzdol, se skrije v lonček in čaka, da bo zrasla, ko pa jo potisnemo navzgor, zraste in se pokaže v vsej svoji lepoti. Poskusite.

Imejte se lepo. Za vas smo ustvarjali, kuhali in se igrali Neža, Gregor, očka Edi in mamica Petra. Pa dober tek vam želimo.

 

Preberi še:

Emilija Pavlič: Mamica, nauči me kuhati


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, April 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazlič...
4
Zdrav zajtrk za šolarja – teden 3
Za zdravje, počutje in učno sposobnost je zelo pomembno, da otrok vsako jutro zajtrkuje. Tukaj najdete nove ideje za zdr...
4
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.
3
TOP 7 juh za hladne zimske dni
Tople juhe nas v hladnih dneh ne le pogrejejo, temveč so lahko vir številnih zdravilnih snovi, ki jih potrebujemo v času...
3



Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?