|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nad komarje z naravnimi sredstvi

Uredništvo Ringaraja.net, 17.6.2015
Bzzzz bzzzz, pazi, komar! Poletje je tu in z njimi nadležni komarji! Preženemo jih lahko tudi z naravnimi sredstvi.

image
Naravno nad komarje! (Freedigitalphotos.com)
/41


 

Predstavljamo vam nekaj naravnih načinov s katerimi se zaščitite pred piki komarjev.


Poskrbimo, da v našem bivalnem območju ni večjih luž, posod z vodo in drugih podobnih razmnoževalnih mest, kjer se lahko zaredijo komarjeve ličinke.


Med izredno učinkovita naravna sredstva sodijo: sivkino olje, olje čajevca, limonska trava, bazilika, melisa, pelargonije in paradižnik. V terilniku za začimbe stisnemo sveže liste bazilike, sivke in limonske trave. Mešanico stresemo v manjšo posodo z vodo, dodamo steblo svežega paradižnika in postavimo na okno. Vonjave preverjeno odganjajo komarje.

 

Moti jih tudi vonj kadila (dišečih palčk) ali raznih dišečih sveč. Pomagamo si lahko tudi tako, da v izparilnik kanemo nekaj kapljic sivkinega olja ali olja čajevca.


Mešanica proti komarjem

Pripravite si lahko tudi mešanico iz naslednjih olj:

• 20 kapljic eteričnega olja bazilike

• 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali citronele

• 10 kapljic eteričnega olja evkaliptusa globulus

• 100 ml osnovnega olja* jojobe


Naravna zaščitna sredstva za na pot

Kadar se odpravljate na pot s seboj vzamete tudi hidrolat* sivke, ki vam bo prišel prav v različnih situacijah. Največkrat ga lahko kupite v obliki spreja in ga lahko uporabljate kot tonik za obraz ali po britju, za dezinfekcijo rok ali pri urezninah in praskah. Hidrolat sivke vam bo olajšal težave kot so srbečica, piki insektov, opekline od sonca, posledice izpostavljenosti vetru ali suhemu zraku.

Pri težavah s spanjem si poškropite hidrolat sivke po obrazu ali ga razpršite v prostor. Hidrolat sivke je tako nežen, da se lahko uporablja tudi pri otrocih in dojenčkih. Za uporabo pri dojenčkih je bolje, če hidrolat razredčite z destilirano vodo v razmerju 1:1.

 

Namig za konec

Pred mravljami se lahko obranite z eteričnimi olji poprove mete, citronele, pomaranče ali bora. To naredite tako, da eterična olja nakapljate na vato ali storž in jih postavite na mesto, kjer mravlje lezejo v hišo.

 

Želim vam prekrasno dišeče poletje!


* Osnovna olja, ki jih uporabljamo v aromaterapiji, se proizvajajo iz istih surovin kot tista, ki jih uporabljamo v pripravi hrane pri čemer je pomembno, da so olja uporabljena v aromaterapiji proizvedena s postopkom hladnega stiskanja, brez uporabe visokih temperatur, različnih topil ter dodanih stabilizatorjev in dodatkov - na ta način se ohranijo njihove blagodejne lastnosti.


* Hidrolat je soproizvod procesa destilacije rastlinskega materiala, pri katerem se pridobivajo eterična olja. Hidrolat vsebuje v vodi topne komponente destilirane rastline in majhne količine drobno razpršenega eteričnega olja.


Melani Kovač, aromaterapevtka

 


 

PRIPOROČAMO:

Zaščitite otroke pred komarji na naraven način

NEEM - zdravilno drevo

 



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
3
Okoljevarstvo doma
Kako lahko že otrokom pokažemo, da je treba živeti v sožitju z okoljem?
3
Natečaj - Rjavi medved v Sloveniji
Fotografska zgodba»RJAVI MEDVED pod notranjskim Snežnikom«
3
Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
3



Gomasio, sezam in še več
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Upo...
Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?