|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
21. decembra uradni nastopi zima. Kaj je zimski solsticij? Spoznajte živali, ki pozimi počivajo oz. hibernirajo.

image
/11



Nekaj zanimivosti o zimi

 

21. december - prvi dan zime

 

21.decembra nastopi sončev obrat ali zimski solsticij, na ta dan je sonce najnižje in se začne dolžina dneva daljšati, nastopi tudi prvi dan zime. Koledarska zima traja do 21. marca oz. do pomladanskega enakonočja.

 

Letni časi so ena od razdelitev leta, povezana s spremembami vremena. Nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca (ekliptika). Tako ob različnih letnih časih sončni žarki padajo pod različnimi koti. Meteorološki letni časi se nekoliko razlikujejo in se nanašajo na tri cele mesece. Zima tako na severni polobli obsega december, januar in februar, na južni polobli pa junij, julij in avgust.

Sončev obrat ali solsticij je tisti trenutek v letu, ko je Sonce ob poldnevu navidezno najseverneje ali najjužneje na nebu, oziroma je najvišje ali najnižje nad nebesnim ekvatorjem.

 

December prvotno deseti mesec leta

December je sicer dvanajsti mesec gregorijanskega koledarja, z 31 dnevi. Ime je dobil iz latinske besede decem, ki pomeni "deset", saj je bil prvotno deseti mesec leta, preden so v koledar vstavili meseca januar in februar.

 

Veseli december

Izvirno slovensko ime za december je gruden. December ima svoj vzdevek "veseli december", saj ga polnijo številni prazniki in ljudske zabave. Krščanski verniki praznujejo božič, ko naj bi se 25. decembra rodil Jezus Kristus, 26. december je pa slovenski državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

 

Počitek tudi za živali

Zima je znana sicer tudi po zimskem spanju nekaterih živali. Hibernacija ali zimsko spanje je stanje telesne neaktivnosti živih bitij, pri kateremu se umiri srčni utrip, zniža telesna temperatura, presnova se upočasni, z namenom zmanjšati porabo energije predvsem v zimskem času, ko ni zadostnih virov hrane. Beseda izvira iz latinske besede hibernus za zimo. Hibernacija lahko traja več dni ali tednov, odvisno od živalske vrste, temperature okolice in letnega časa.

 

 

Med živalmi, ki hibernirajo, so netopirji, nekateri godalci, evropski ježi (ter drugi žužkojedi) in nekateri vrečarji. Hibernirajo samo srednje velike živali, težke vsaj nekaj sto gramov, ki lahko shranijo dovolj energijskih rezerv za "prebujanje". Najbolj znani hibernatorji so medvedi, čeprav pri medvedih ne gre za pravo hibernacijo, saj se temperatura telesnega jedra pri njih zniža samo za nekaj stopinj in se lahko zaradi višjih temperatur ali zunanjih motenj hitro prebudijo.


 

 

Hrup in vibracije, ki jih povzročajo motorna vozila v naravnem okolju, lahko prebudijo živali med zimskim spanjem. Mnoge od teh močno trpijo ali celo umrejo zaradi prekratke hibernacije in pomanjkanja hrane v času zime.

 

V zimskem času ne pozabimo na domače živali. Če bivajo zunaj poskrbimo, da so njihova bivališča suha in topla, da imajo dovolj vode in hrane.

Pokanje petard naj raje zamenja vaš smeh! Nič vas ne stane in še strašno zdrav je.

Lep začetek koledarske zime vam želimo.

 

Vir: Wikipedija, ARSO

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?
Če želimo, da bo otrok skrbel za naš planet Zemlja zares "iz srca", mu moramo pomagati "začutiti" Mater Zemljo. Mu j...
6
Kemična karantena rodnih žensk – 3.del
Bralkam svetujem, da se izogibajo stikov hrane in pijače s plastiko in da jedo hrano, ki izvira nižje na prehranski veri...
6
Išče se živ - rogač, bukov ali alpski kozl...
Letos ponovno vzpodbujamo bralce, da nam posredujejo podatek o pojavljanju katerega odnaslednjih vrst hroščev: rogača, b...
3
Palčke z okusom po papriki
Palčke z okusom po papriki so hitro pripravljen prigrizek za vse, ki radi grizljate kaj slanega, ter spominjajo na razli...
3



Zmenek z drugo obleko
Izmenjava oblačil poteka po principu prinesi 5 odnesi 5: vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različn...
Čemaževa omleta
Čemaž (medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi uč...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?