|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Naj izbrišem Facebook profil ali ne?

Moderna babi, 15.6.2020
Za vsako pozitivno lastnost, ki jo lahko najdem pri Facebooku in ostalih družbenih omrežjih, lahko najdem tudi negativno. In tako še naprej ostajam razdvojena.

image
Naj stisnem tipko delete in izbrišem svoj Facebook profil?
/11


Že pred leti sem razmišljala, da bi izbrisala svoj Facebook profil in znova zaživela brez nepotrebnih vznemirjanj, radovednosti in nevoščljivosti, ki se pojavljajo tudi na tem socialnem omrežju.

A znova in znova me je tam zadržalo dejstvo, da sem rada v stiku z ljudmi; sploh s tistimi, s katerimi sem s pomočjo Facebooka po letih molka znova v navezi.

Ko sem pomislila, kako lepo je bilo ponovno stopiti v stik z vsemi temi "izgubljenimi prijatelji" in kako lepo je vsaj na tak virtualen način ohranjati stik s tistimi, ki živijo v oddaljenih krajih, je moj »delete Facebook profila« ponovno padel v pozabo.

 

S pomočjo Facebooka lahko s sorodniki, prijatelji in znanci ali pa tistimi, s katerimi si ne vzamemo dovolj časa za obiske, večkrat klepetam, se smejim ter ob večerih vsaj virtualno družim. Čeprav je res, da nismo zares skupaj, pa na nek način vendarle smo.

Seveda je takšno virtualno druženje drugačno in ni tako pristno, kot če se vidimo v živo, toda še vedno nam omogoča, da ostanemo povezani in se na nek način družimo, pa čeprav le preko ekrana.

Velikokrat so prav družbena omrežja tista, ki nas ponovno povežejo s prijatelji iz mladosti, z bivšimi sošolci in morda celo simpatijami. In ponovno "srečati" nekoga, s katerim si deliš čudovite spomine izpred 30 let ali več, pa četudi le virtualno, je neprecenljivo.

 

Toda za vsako pozitivno lastnost, ki jo lahko najdem pri Facebooku in ostalih družbenih omrežjih, lahko najdem tudi negativno. In tako še naprej ostajam razdvojena.

Ko recimo med brskanjem po Facebooku naletim na posnetke zlorabljenih in nemočnih živali, otrok ter starostnikov, se počutim grozno. Hudo mi je tudi ob pogledu na naravne katastrofe, ki se dogajajo po svetu.

Še danes me stiska v srcu, ko se spomnim občutkov, ko sem pred dnevi naletela na video očeta, ki je svojega nekajmesečnega otročička postavljal na nogice ter ga nato z vso jezo in zlobo metal ob tla. Ali video, v katerem zavezanega in nemočnega psa na vrvici vlečejo za avtomobilom. In kako mamico s dojenčkom na hrbtu vodijo do jame, kjer ju z mitraljezom hladnokrvno pokončajo. Ali, kako psa obesijo v gozdu na drevo in ga še živega oderejo.

 

Kaj je to v ljudeh, da so sposobni do smrti pretepsti sočloveka in vse to še snemati in v živo objavljati?

Sama sem prepričana, da človek do tako krutih dejanj ne pride sam po sebi, ampak je to rezultat odraščanja oziroma travmatičnih dogodkov v zgodnjem otroštvu. Travmatične izkušnje do tretjega leta starosti lahko namreč v človeku pustijo globoke in neizbrisljive sledi okrutnih okoliščin, v katerih je otrok živel in se po svojih najboljših močeh boril za svoje preživetje.

Človekovo nezavedno področje je veliko globlje in širše kot zavest o sebi. Verjetno si sploh ne moremo predstavljamo, kako naše nezavedno vpliva na vsa naša ravnanja, čustva in reakcije v vsakdanjem življenju.

 

Priznam, sama večino tovrstnih posnetkov in videov zaradi zelo nazorne krute vsebine nikakor ne morem pogledati do konca, saj mi pogled na vse to vzbuja slabost in omedlevico. Pogosto se še nekaj časa po ogledu počutim zelo nemočno, ranljivo in prizadeto.

Pa vendar si moram priznati, da so se takšne krutosti dogajale tudi takrat, ko še ni bilo interneta. Le da takrat vse te grozote niso prišle do nas in se jih zato nismo v takšni meri zavedali.

Zato sem včasih zelo hvaležna, da tudi takšne "novice" pridejo do nas, četudi jih je težko gledati, saj nas ravno to zavedanje o krutostih pogosto vodi v pomoč tistim, ki so je potrebni. Velikokrat ravno zaradi krutega videa recimo brezdomna žival najde svoj dom. In velikokrat ravno zaradi tovrstnega ozaveščanja ljudje stopimo skupaj in pristavimo kak evro za tiste, ki potrebujejo tovrstno pomoč.

A že naslednji trenutek postanem jezna, da so vsi ti kruti posnetki javno dostopni, saj so tako dosegljivi tudi za najranljivejšo populacijo, ki je komajda začela živeti - otroke.

 

Dejstvo je, da se bo na Facebooku in ostalih družbenih omrežjih še zmeraj pojavljala takšna nasilna in kruta vsebina, ki bo nekatere vodila do globokega razmišljanja in žalosti, ko žrtvam takorekoč ne moremo pomagati.

Pa vendar me tolaži dejstvo, da se na socialnih omrežjih objavljajo tudi lepi trenutki, spomini in veselje, ki bodo ostali za zmeraj zabeleženi na spletu in tako tudi v našem spominu.

Prav zaradi vsega lepega, ki nas povezuje, dela močne in pri tem tudi bogati, ostajamo tudi na Facebooku povezani v dobrem in slabem. In se lahko tudi na socialnem omrežju veliko naučimo.

Zato sama še vedno ostajam v stiku svojimi dragimi tudi preko Facebooka in se tudi tukaj veselim vsega dobrega. In se trudim tudi na socialnih omrežjih podpreti vse, kar je lepo, zdravo in prijetno. Ko pa naletim na kaj težkega in slabega, pa poskusim pomagati po svojih najboljših močeh. Če ne gre drugače, vsaj s svojimi pozitivnimi mislimi.

Kajti ne smemo pozabiti - dobro se z dobrim vrača.

 


 

moderna babiModerna babi ali Mojca Cimerman je profesorica razrednega pouka in že vrsto let zaposlena kot učiteljica na osnovni šoli, sicer pa mama in babica, ki je skupaj s svojo hčerko ustanovila podjetje BOOST UP - digitalno agencijo za internetni marketing. Več o njej najdete na njeni spletni Modernababi.si in na njeni Facebook strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
6



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?