|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najin porod, najina izbira - priprava na porod

Špela Slovša, Inštitut Umbilica, 22.9.2022
V Sloveniji je na voljo veliko programov, ki bodoče starše izobražujejo o normalnem poteku nosečnosti, poroda ter poporodnega obdobja. Vendar v praksi bodoči starši pridobljenega znanja ne znajo uporabiti in prenesti v svojo porodno zgodbo.

image
Delavnica, s pomočjo katere boste lahko svoj porod pričakali samozavestno in opolnomočeno. (Freepik.com)
/11


V Sloveniji je na voljo veliko odličnih programov, ki bodoče starše izobražujejo o normalnem poteku nosečnosti, poroda ter poporodnega obdobja, lajšanju porodnih bolečin, vseh možnosti, povezanih s porodom ter sodelovanju partnerja, da lahko svoji nosečnici kar najbolje pomaga.

Vendar pa se v praksi pojavlja problem – bodoči starši pridobljenega znanja ne znajo uporabiti, skomunicirati z osebjem ter prenesti v svojo porodno zgodbo.


Mnogi postopki pri porodu izvedejo brez vednosti rojevajočega para

Slovenski obporodni sistem namreč na celotno reproduktivno oskrbo še vedno gleda zelo medicinsko – mnogi postopki se izvedejo brez vednosti rojevajočega para, marsikateri poseg se predstavlja kot edino možnost, par ni informiran o vseh možnostih in njihovih prednostih ter tveganjih, pogosto pa je odnos osebja tudi povsem neprimeren; vključuje diskriminacijo na podlagi odločitev, ne upošteva individualnosti in osebnih preferenc, prav tako pa pari pričajo o siljenju in pritiskih v postopke, ki jih ne želijo. Slišati je celo zgodbe o žaljivih komentarjih tipa “a ko ste ga delali, ste se tudi tako drli” in podobno.


Vse to je v Sloveniji družben problem, saj ima osebje v porodnišnicah pogosto občutek, da je njihovo delo odločati se v imenu drugih, ranljivost rojevajočega para pa je zares enostavno izkoristiti s strašenjem, s katerim se doseže pristanek na posege, za katere se par pri polni informiranosti in spoštljivem odnosu sploh ne bi odločil. Na drugi strani so ženske naučene poslušati in ubogati avtoriteto, pri tem pa pozabljamo, da smo zase in svoje telo najvišja avtoriteta ravno mi sami.


Delavnica, s katero boste pripravljeni na porod

Delavnica NAJIN POROD, NAJINA IZBIRA zapira to pomanjkanje s temami, kot so:

- kaj določa zakon o pacientovih pravicah

- kakšna bi morala biti spoštljiva komunikacija s strani osebja

- kako postaviti meje in jasno skomunicirati svoje želje ter pričakovanja

- kako vprašati za pojasnila in obrazložitve

- kako sprejemati odločitve, ki so za VAJU najboljše

- kako se izogniti stisnjenosti v kot in ostati miren ter spoštljiv do osebja


Vse to bomo v treh urah odkrili s pomočjo scenarijev iz resničnega življenja, igranjem vlog in iskanjem rešitev. Vsaka delavnica bo posebej obravnavala tudi skrbi in vprašanja udeleženih parov, da boste lahko svoj porod pričakali samozavestno in opolnomočeno.

 

PRIPRAVE NA POROD

TERMIN DELAVNICE: Sreda, 28. september 2022, 17.30. uri (Dodaten termin: Sreda, 30. november 2022)

LOKACIJA: Ljubljana, Zibelka življenja, Slovenčeva cesta 22

Delavnica je primerna za vsak par; takega, ki želi carski rez, takega, ki želi porod z epiduralno, takega, ki si želi roditi povsem naravno, takega, ki ima doulo, takega, ki ima otročka v medenični vstavi, takega, ki si želi vaginalno roditi po predhodnem carskem rezu … posvetili se bomo prav vsem scenarijem, da doživita porod, kakršnega si želita.


Delavnica poteka v Ljubljani, ob zadostnem povpraševanju pa se bo izvedla tudi v drugih krajih po Sloveniji. Minimalna udeležba je 5 parov, največja možna pa 10, saj se le tako lahko zagotovi kvaliteta dela in čas za individualna vprašanja.


VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA TUKAJ >>

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
5
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4



FOTO: Lepota poroda - čudež življenja
videophoto
Poglejte si čudovite fotografije poroda in prvih trenutkov, ko starša zagledata svojega novorojenčka, ob katerih ne bost...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?