|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

MAMA IN DAMA: Nehajmo že komplicirati!

Irena Pfundner Tkalec, 28.6.2022
Lahko je biti pameten, ko si že nekaj dal skozi. In prav zaradi tega, bi rad svetovala vsem, ki se šele podajajo v kakšno izkušnjo. A ti bodo težko sprejeli kakšne nasvete. Vse preveč jih je naokrog, da bi verjeli še enemu.

image
Nasvet bodočim mamicam: Nikar ne poslušajte nasvetov!
/11


No, če bi morala dati en splošen nasvet mamam v pričakovanju, potem bi bil to nasvet, da naj nikar ne poslušajo preveč nasvetov. Še zdaj se spomnim koliko sem jih slišala že v nosečnosti, kaj šele po porodu. Vse bolj je v meni zorel občutek, da o materinstvu ne vem kaj dosti in bo bolje, če prisluhnem drugim. Ampak, zakaj si njihova mnenja tako nasprotujejo?

 

Današnja družba je sicer zelo napredna, a na marsikakšen področju je zabredla v slepe ulice. Vsakič znova pozabljamo, kako smo kapitalistična družba, ki jo vodi prodaja izdelkov in storitev in da največkrat nasveti pridejo iz teh vod. Mame imamo vse v sebi šesti čut, ki točno ve, kaj otrok rabi, a smo se ga naučile spretno utišati.

In ko enkrat pride otrok se vse spremeni. Otrok spremeni partnerstvo, otrok spremeni dnevne navade, otrok spremeni prioritete. Si predstavljate, takšno majhno bitjece, pa tako velika moč! Kaj se tukaj dogaja?

Tukaj, dragi moji, se dogaja ena velika zabloda. Zadnjič sem pri Ani Drevenšek iz Rdečega šotora prebrala izjemno dober citat, ki je zadel z glavico na žebljico:

“Naša družba je osredotočena na otroka, namesto na odrasle, kar je v čistem nasprotju z naravnim redom - odrasli je tisti, ki je bolj izkušen in zrel in od kogar se otrok uči. Otrokov evolucijski kontimuum si želi opazovati zaposlenega odraslega, ki ga nosi naokrog in se učiti o svetu. Ne želi si biti center pozornosti, kar ga spravlja ob pamet!”

 

PREBERITE TUDI: 5 napak, ki jih kot mama začetnica ne bi ponovila

 

In kaj delamo mi? Spreminjamo svoj način prehranjevanja, zaradi gestacijskega diabetesa začnemo meriti koliko gramov česa pojemo, ne upamo se premakniti, ker bi lahko poškodovali dojenčka, ne upamo dvigovati težkih reči, biti pod stresom, se voziti s kolesom. Nato tehtamo otroka in merimo koliko ml je pojedel, ne upamo ga stisniti v naročje, ne upamo ga dojiti po šestem mesecu, "babyproofamo" celo stanovanje, da se ne bi kam zaletel, ne upamo imeti več mačk in psov pri hiši, otroka ne spustimo k štedilniku, da se ne bi spekel, ne damo mu škarij v roke, da se ne bi urezal in obujemo mu čevlje, da se ne bi revež preveč utrudil. Vsa gospodinjska opravila počakajo na čas, ko gre otrok počivati, pa še to si ne upamo biti preveč glasni, da ga ne bi prebudili.

 

PREBERITE TUDI: 6 dejstev, da ste popolni starševski neuspeh


Starši smo po dnevu preživetim z otrokom utrujeni. Utrujeni od varovanja otroka pred svetom in od skrbi, če delamo vse prav. Starši v današnji družbi smo pozabili, da smo odrasli mi in da se otroci želijo učiti od nas. Če jim sporočamo, da bomo delali vse, kar bodo nakazali, da rabijo, potem v njihovih očeh verjetno kar izgubimo kredibilnost. Kaj pa če so tisti nejevoljni dojenčki, ki veliko jokajo, le znervirani, ker starši ves čas rinemo vanje? Naloga staršev naj bo pustiti otroku, da stopa ob staršu, se od njega uči in osamosvaja. Z babicami pa ne vem čisto dobro, kaj bi še lahko naredili, a o tem kdaj drugič. ;)

 

Irena

 

mama in dama

Irena Pfundner Tkalec je mama in žena, ki se uči biti podjetnica. Je v večnem iskanju ravnovesja med temi tremi vlogami. Močno verjame v moč človeškega uma in obenem v moč gibanja.

Zato, zlasti za mame, ki želijo ostati dame, ustvarja učinkovite programe, ki urijo oboje.

In piše brezplačne lekcije, ki jih uči življenje.

Vesela bo vašega pisma ali obiska v živo.

Pokukajte na: www.plesem-zase.si.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
177
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
27
S temi dejavnostmi si otroci bogatijo bese...
Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v...
19
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
18



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?