|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zaključil se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

P.R., 14.4.2024
Letos je v Ljubljani 62 producentov pripravilo 130 dogodkov, ki se jih je udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev, potekali pa so na 58 prizoriščih v Ljubljani, petih v Domžalah ter enem v Sežani.
Ključne besede:

image
Zaključil se je 16. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. (Foto: Urška Boljkovac)
/11


Zaključek je že tradicionalno potekal v Centru urbane kulture Kino Šiška, kjer je v soboto, 6. aprila, premiero razgibanega koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred, pospremila več kot 900-glava množica. Na odru je nastopilo trinajst glasbenikov in pripovedovalka Anja Štefan. Projekt je nastal v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mladinsko knjigo.
Prireditvi so sledile ustvarjalne delavnice z mentoricami javnega zavoda Mala ulica, Katjo Poznič in Evo Lederer, ter zunanjima sodelavkama, Matejo Lukežič in Špelo Poznič. V peddverju dvorane Katedrala pa je pod mentorstvom umetnice Klare Kracina nastala skupna razstava učencev OŠ Riharda Jakopiča.
Zaključni dan je potekal slovesno tudi v Kinodvoru, koproducentu festivala Bobrov, kjer je premiero doživel film Dunja in princesa iz Alepa, ki predstavlja osupljivo in čustveno popotovanje deklice Dunje v Sirijo.

Organizatorji smo nad letošnjo izvedbo navdušeni, z mislijo pa smo že pri snovanju teme in idej za 17. edicijo!  

Prirediteljica celotnega festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče.

 

O programu 16. edicije festivala ...

TEMA FESTIVALA
Program festivala se je vil okoli teme Prepletanja. Program (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, delavnice in vodstva ter druge dejavnosti) je spregovoril o grajenju vzajemnih odnosov, in tudi sicer smo skozi celoten festival spodbujali premislek o načinih, kako se lahko povezujemo in sklepamo vezi. Pod drobnogled smo vzeli, kako pomembni so pri povezovanju in grajenju skupnosti ljubeznivost, sočutje, občutljivost, empatija in uvidevnost. Posebno pozornost smo namenili umetnosti kot enemu izmed sredstev za povezovanje. Verjamemo namreč, da ima prav umetnost moč, da poveže ideje in domišljijo, pa tudi ljudi; da odpira nova obzorja in ponuja varen prostor za izražanje in spodbujanje dialoga med posamezniki.

 

bobri

 

PROGRAM 

Program je bil sestavljen tako iz prireditev (gledaliških, knjižnih, glasbenih, plesnih in filmskih), ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč, kinodvoran, oziroma ostalih zavodov, ki pripravljajo program za otroke in mlade, kakor tudi iz številnih novosti. Z mislijo na festival in njegovo temo so bili zasnovani tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti, ki so potekali v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani.

 

Bobri na potepu

Bobri so se tudi letos potepali po Domžalah in Sežani. V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, Mestnem kinu Domžale, Knjižnici Domžale, Slamnikarskem muzeju, Menačenkovi domačiji, v Sežani pa v Kosovelovem domu, kjer so razveseljevali male in velike.  

 

Gostovanja iz tujine

Program so obogatile predstave iz drugih držav, tokrat iz Slovaške, Francije in Češke. V Centru kulture Španski borci je bilo moč videti minimalistično plesno predstavo Mikrosvetovi iz Slovaške, ki s pomočjo subtilnih gibov in igre z majhnimi predmeti usmerja pozornost na pogosto spregledane malenkosti ter igrivo in poetično raziskuje krhkost našega obstoja. V Plesnem Teatru Ljubljana je gostovala poetična in igriva predstava Tok tok tok iz Francije v režiji slovenske ustvarjalke Mateje Bizjak Petit, ki deluje med Slovenijo in Francijo.

 

Izpostavljamo

Letos je bil program sestavljen tako iz prireditev, namenjenih najmlajšim (celo tistim, ki še niso dopolnili enega leta starosti), kot tudi takih za najstnike. Programsko Bobri sodelujejo s sorodnimi kulturnimi prireditvami, ki potekajo v istem obdobju; letos sta bila to Pripovedovalski festival in Kavč festival. V sklopu tega se je v Cankarjevem domu odvil pripovedovalski dogodek Dekle, obljubljeno soncu. Na igrišču Športnega društva Tabor je zaigrala dinamična šestčlanska mednarodna zasedba Fekete Seretlek, ki motive iz svetovne glasbe tako samosvoje uporablja, spreminja in povezuje, da nastajajo čisto nove, izvirne kompozicije. Na odru Centra urbane kulture Kino Šiška pa je občinstvo zarajalo s hiphop rock-funk skupino Noflipe iz Francije.

 

V goste iz Maribora smo povabili nagrajeno gledališko predstavo Alma: Popotne skice gospodične A. in lutkovni kabaret Čuk na palici. Med novimi prizorišči, kjer se je odvijal letošnji program, gre izpostaviti že omenjeno igrišče športnega društva Tabor in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, poleg tega pa še kavarno v Cukrarni, kjer sta bila na sporedu dva koncerta za mlade, kantavtorice Kiki in glasbenega dua Zajtrk.

 

bobri

 

Bobrova izmenjevalnica misli

Novost letošnjega festivala je bil medgeneracijski projekt Bobrova izmenjevalnica misli, ki je obiskovalce festivala vabila, naj s svojimi lepimi željami, mislimi, spodbudnimi besedami in modrostmi nekomu polepšajo dan.

Medgeneracijski projekt je bil namenjen prepletanju idej, domišljije in stikov ter odpiranju novih obzorij, hkrati pa je ponujal varen prostor za izražanje, spodbujal dialog med posamezniki in oživljal pisano besedo.

V projektu je sodelovalo 500 učencev iz ljubljanskih osnovnih šol, več kot 300 starejših iz domov za ostarele in univerze za tretje življenjske obdobje. V nabiralnike na petnajstih prizoriščih festivala smo prejeli več kot 200 kartic. Prejeli smo izredno ustvarjalne in dobrosrčne izdelke; tako lepe misli, želje, recepte, vice in risbe, ki so bili del medgeneracijske izmenjave.

 

Bobrov dnevnik

Festival je spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki so ga pripravili v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon. Tudi ta je raziskoval osrednjo temo festivala - z bobrom Borom in bobrovko Brino so lahko otroci iskali odgovore na vprašanja, kaj pomeni beseda prepletanje, kako se družimo in povezujemo, kaj imamo radi in kako se spletajo zgodbe.

 

Pester nabor dodatne literature

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki so tako ali drugače spregovorile o tematiki letošnjega festivala in je dostopen na spletni strani festivala.

 

Program festivala je na ogled na spletni strani: www.bobri.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
6
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
10 stvari, ki jih otroci potrebujejo in 10...
Kaj otroci resnično potrebujejo in česa ne? Preberite, si zapomnite in delite s starši, ki jih poznate.
4
Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...
4



20 namigov za poslikavo otroškega obraza
photo
Konec tedna bodo ceste in ulice spet preplavile prave pustne šeme. Otroci se bodo za nekaj dni prelevili v svoje najljub...
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?