|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nehajte iskati nasvete na družbenih omrežjih, peljite otroka k zdravniku!

Uredništvo Ringaraja.net, 30.10.2021
Če razmišljate o tem, da bi se pridružili mamam, ki poskušajo na spletu diagnosticirati otrokovo zdravstveno težavo, tega ne počnite. Naredite nekaj drugega, nekaj, kar je veliko bolj smiselno.

image
Če je otrok bolan, ga odpeljite k zdravniku. Tako preprosto je. (FOTO: Freepik.com)
/11


Moj otrok bruha vse popoldne. Sinoči ni spal niti minute, jaz pa tudi ne. Zdaj ima temperaturo nad 39 in tudi s svečkami se temperatura ne spusti. Kaj naj storim?

Ne, ne sprašujem za nasvet. Samo kopiram objavo, ki je bila objavljena v eni skupini za mame na družbenih omrežjih.

In ta objava ni izjema. Obstaja na desetine – da, na desetine drugih objav, ki so neverjetno podobne in niso naključne. Pojavljajo se vsak dan. Nekateri starši gredo tako daleč, da objavljajo videoposnetke, ki prikazujejo, kako težko diha njihov otrok, kako se izpuščaj širi ali kako otrok brez prestanka kašlja.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

Sem mati štirih otrok in vam kot mati materi svetujem. Če razmišljate, da bi se pridružili mamam, ki poskušajo na spletu diagnosticirati otrokovo zdravstveno težavo, ne počnite tega! Namesto, da posodabljate objave tisočim neznanim ljudem o otrokovem zdravju, naredite nekaj drugega. Nekaj, kar je veliko bolj smiselno.

Če je otrok bolan, ga odpeljite k zdravniku. Tako preprosto je.

Zavedam se, da odhod v bolnišnico sredi noči ni nekaj, kar nas veseli. Razumem tudi, da sobotno jutro ni idealno preživeti na urgenci, obkrožen z drugimi bolnimi ljudmi. Sočustvujem z vsemi starši, ki v čakalnici pediatra objemajo vročične otroke – saj so vsi premočeni.

Neznanci v vaši skupini na družbenem omrežju, mame – tudi če gre za kakšne medicinske sestre ali zdravnike – niso tu, da bi vašega otroka pregledali, postavili natančno diagnozo in povedali, kaj morate storiti, da bo vaš otrok ozdravel.

 

PREBERITE TUDI: Katere mame boste spoznali v vrtcu?

 

Imam štiri otroke in sama sebe imam za precej izkušeno mamo. Ponorim vsakič, ko vidim še eno sliko otroka, ki bruha in ob vprašanju, kolikokrat je bilo to v eni uri in na koncu še vprašanje nekaterih mamic: "Koliko krvi je preveč?"

Trenutna bolezen vašega otroka je v tem letnem času lahko pogosta. To je sezona virusov, kajne? Kaj pa, če ni virus? Kaj pa, če se otrok bori proti nečem veliko bolj resnemu in nujnejšemu? Kaj pa, če je otrokova kratka sapa znak pljučnice? Kaj pa, če sta letargija in žeja vašega najstnika napad sladkorne bolezni tipa 1? Kaj pa, če sta nenavaden izpuščaj in bruhanje vašega sina posledica streptokoka v grlu – in potrebuje antibiotike?

Ne poskušam te odgnati, želim samo razložiti, da je najbolj strokovna oseba, ki postavi diagnozo in zdravi tvojega otroka, pravi zdravnik, ne starši, ki jih nikoli nisi videl, niti ne boš videl. Pojdite k osebi z uokvirjeno medicinsko diplomo na steni in zmožnostjo pisanja recepta. Ne dovolite, da vam neka mama v trenutku izčrpanosti proda eterična olja. Vsakič, ko preberem odgovore obupanemu staršu bolnega otroka, se začnem spraševati, ali sem na drugem planetu. Veliko nasvetov, ki jih dobijo starši, je popolnoma smešnih in prosim mamo ali očeta, naj bosta dovolj pametna, da tega nasveta ne upoštevata.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko nekdo pozabi svojega otroka v avtu?

 

Otroka, prekritega s skrivnostnim izpuščajem, verjetno ne bi smeli izpostavljati ledeni kopeli – kot predlaga babica treh otrok, saj je tako naredila in so njeni otroci v redu. Seveda sem za zdravo prehrano, svež zrak, probiotike, kiropraktiko in druge naravne načrte zdravljenja – če in kadar so smiselni. Toda kako zdraviti bolezen brez natančne diagnoze?

Vem - zveni nerealno, kajne? Toda vsi, ki so v skupinah mam na družbenih omrežjih, ve, da se ne šalim. Ostali smo mi, praktični, izkušeni starši, ki preprosto odgovorimo: "Čim prej peljite otroka k zdravniku."

Ne trdim, da vsaka povišana telesna temperatura, izpuščaj, suh kašelj ali driska zahtevajo obisk pediatra. Seveda ne. Če pa ima vaš otrok visoko temperaturo, ne more ničesar zadržati v sebi, je letargičen, prekrit s skrivnostnim izpuščajem ali ne more hoditi – ga zavijte v odejo in pojdite k zdravniku. Ne izgubljajte časa s slikanjem ali videoposnetki in pisanjem podrobnih opisov, da jih objavite v svoji najljubši skupini mam.

 

PREBERITE TUDI: Kako se vedemo pri 1., 2. in 3. otroku?

 

Porabite energijo za skrb za svojega otroka. Bodite odgovorna odrasla oseba. Kasneje bo dovolj časa za skupinski mami klepet.

 

Avtor: Rachel Garlinghouse

Vir: scarymommy.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
4
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
4



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...