|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Neplodnost vpliva na partnerstvo

Uredništvo Ringaraja.net, 24.5.2023
Diagnoza neplodnosti lahko postavi na preizkušnjo partnerski odnos in seveda tudi doživljanje sebe. Pusti lahko močne psihološke posledice tako pri moškem, kot pri ženski. Kako naj se partnerja soočita s tem?

image
S partnerjem delujta kot celota. (Freepik.com)
/11


Neplodnost je vedno bolj pogosta težava današnjega sveta – z njo naj bi se srečeval kar vsak sedmi par. Najprej moramo vedeti, da čakanje na tisto drugo črtico lahko traja dlje časa. O neplodnosti govorimo takrat, ko do zanositve ne pride po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov.

 

Vzroki

Vzroke lahko ugotavljamo tako pri ženski, kot pri moškem, lahko pa tudi pri obeh.

Kar 80 odstotkov ženske neplodnosti zajemajo 3 vzroki: motnje ovulacije (sindrom policističnih jajčnikov, debelost), endometrioza in tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi.

Ostali dejavniki so: starost, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, prekomerna telesna teža, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (antidepresivi, steroidi).

 

PREBERITE TUDI: Nisi ti kriva, ker ne moreš zanositi

 

Pri moških pa so najpogostejši vzroki vnetja, poškodbe, genetske motnje, motnje v spuščanju moda, po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem maligne bolezni).

Včasih razlogov za neplodnost ne odkrijemo – takrat govorimo o nepojasnjeni neplodnosti.

 

Čustvene bolečine

Bolečina ob spoznanju, da smo neplodni, je lahko primerljiva z bolečino ob žalovanju ob izgubi bližnjega. Ženske in moški žalujejo za otrokom, ki ga ne bodo nikoli poznali, hkrati pa vsak mesec znova upajo, da se bo to vendarle spremenilo.

Diagnoza neplodnosti lahko postavi na preizkušnjo partnerski odnos in seveda tudi doživljanje sebe. Pusti lahko močne psihološke posledice tako pri moškem, kot pri ženski.

 

PREBERITE TUDI: 7 znakov, ki lahko pomenijo neplodnost


Kaj lahko storimo?


1) Brez obtoževanja

Pomembno je, da se poskušata izogniti obtoževanju in razglabljanju, čigava krivda je neplodnost.

 

2) V tem sva skupaj

Ne dopustite, da bi se zaradi diagnoze neplodnosti začela odmikati drug od drugega, v tem sta skupaj, samo vidva razumeta, kaj se dogaja.

 

3) Odprta komunikacija

Govorita o svojih pogledih, o jezi, o frustraciji … samo vidva se trenutno popolnoma razumeta.

 

Moški frustracije občutijo prav tako močno

Čeprav se kdaj zdi, da so moški manj emocionalno prizadeti, ko so soočeni z neplodnostjo, temu ni tako. Družba od moških pričakuje, da so bolj močni, da se lažje spopadajo s takšnimi težavami. Zato je pomembna komunikacija – tudi moški mora dobiti občutek, da je slišan, razumljen, da je lahko frustriran.

 

3 nasveti, s katerimi si lahko pomagata

 

1) Ne krivita se: ne razmišljajta, kar bi morala storiti. Spomnita se, da za neplodnost nista kriva vidva.

2) Delujta kot eno: priznajta si, da je to ena izmed najtežjih preizkušenj in da jo bosta premagala skupaj – tako ali drugače. Pogovarjajta se, vse zdravniške preglede in postopke opravljajta skupaj in si predvsem nudita oporo.

3) Drugi interesi: če se bosta ves čas ukvarjala samo z neplodnostjo, vaju to lahko psihično popolnoma izčrpa, zato poiščita dejavnosti, ki vaju sproščajo in v katerih uživata.

 

Kdaj poiskati psihično pomoč?

Če imate občutek, da sami ne zmorete, da neplodnost negativno vpliva na vajin odnos, če ste žalostni, depresivni ali brez volje, če težko zaspite, ste anksiozni in nimate več interesa za druge dejavnosti, takrat je čas, da poiščete psihološko pomoč.

 

PREBERITE TUDI: Neplodnost – žgoč pečat zanikanega starševstva


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
4
Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
3
Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z za...
3
HUMOR: O poroki in zakonu
Poroka je eden najstarejših in najpomembnejših obredov. Danes morda res ni tako priljubljena kot nekoč, kjub vsemu pa se...
3



Kako se obnašati po prenosu zarodkov?
Poskrbite za pretok krvi z gibanjem in svežim zrakom. Hoja zagotovo razbremeni stres. Bolj kot bo zanimiv vaš dan, hitre...
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?