|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nove ugotovitve glede uživanja kofeina med nosečnostjo

M. T., 15.12.2023
Najnovejše študije kažejo, da že majhne količine kofeina med nosečnostjo (tudi manj od trenutno priporočene količine) vplivajo na nekoliko nižjo rast otroka.

image
Trenutne smernice o uživanju kofeina med nosečnostjo priporočajo, da ženske zaužijejo manj od količine v tipični skodelici kave. (Freepik.com)
/11


Trenutna priporočila o uživanju kofeina v nosečnosti so manj 200 miligramov na dan - kar pomeni dve majhni skodelici (kot so včasih kavo pile naše mame) ali eno večjo skodelico kave na dan. Najnovejša študija ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) pa kaže, da izpostavljenost kofeinu v maternici, tudi v majhnih količinah, lahko privede do nižje rasti v otroštvu.

 

Ugotovitve, ki so jih objavili konec oktobra 2022 v JAMA Network Open kažejo, da so bili otroci nosečnic, ki so redno uživale manjše količine kofeina (vključno s tistimi, ki so zaužile manj od trenutnega priporočila 200 miligramov na dan), nekoliko nižji od otrok, rojenih ženskam, ki med nosečnostjo niso uživale kofeina. Razlike v višini so se med 4. in 8. letom starosti povečale celo na dva centimetra. 

"Naše ugotovitve kažejo, da ima lahko celo nizek vnos kofeina med nosečnostjo dolgoročne učinke na rast otroka," je v sporočilu za javnost povedala so-avtorica študije, dr. Katherine Grantz. Pomembno je omeniti, da so bile opažene višinske razlike majhne in potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali te razlike kakor koli vplivajo na zdravje otrok, je dejala dr. Grantzeva. 

 

PREBERITE TUDI: Koliko kave lahko spije nosečnica? 

 

Novo priporočilo nosečnicam: Manj kot 200 mg kofeina na dan

Trenutne smernice o uživanju kofeina med nosečnostjo priporočajo, da ženske zaužijejo manj kot 200 mg na dan, kar je količina v tipični skodelici kave. Pri tem ne smemo pozabiti na čaj, energijske pijače, brezalkoholne pijače in čokolado, ki prav tako vsebujejo različne količine kofeina.

 

Te smernice temeljijo na raziskavah, ki kažejo, da manj kot 200 mg kofeina na dan ne povzroči spontanega splava ali prezgodnjega poroda. Potrebne pa so nadaljnje študije, da bi ugotovili, ali ima izpostavljenost kofeinu v maternici kakšen vpliv na otroka po rojstvu. Raziskava NIH, objavljena leta 2021 je sicer pokazala, da lahko zmeren vnos kofeina med nosečnostjo privede do nižje telesne višine ob rojstvu.

 

Uživanje majhnih dnevnih količin kofeina med nosečnostjo je povezno z nižjo rastjo otrok

Da bi ocenili, kako bi lahko materino uživanje kofeina vplivalo na višino, težo, indeks telesne mase (ITM) in tveganje za debelost otrok, so raziskovalci analizirali koncentracije kofeina in njegovega razgradnega produkta, paraksantina, v vzorcih krvi, zbranih pri 2410 nosečnicah v dveh prejšnjih študijah. Ob tem so nadzorovali tudi več drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na rast otroka, vključno z višino matere, težo pred nosečnostjo in statusom kajenja.

 

Medtem ko raziskovalci niso ugotovili, da bi uživanje kofeina pri bodočih materah vplivalo na težo, ITM ali tveganje za debelost otrok, pa so našli povezavo med večjim uživanjem kofeina pri materi in nižjo teesno višino v obeh študijskih populacijah.

Med 788 otroki so bili tisti, rojeni ženskam, ki so uživale največ kofeina, v povprečju 1,5 cm nižji od otrok, katerih matere so uživale najmanj kofeina. V povprečju so nosečnice zaužile manj kot 50 mg kofeina na dan. Rast otrok so merili enkrat, pri povprečni starosti sedem let.

 

Otroke 1.622 mater so merili v rednih intervalih od rojstva do starosti osem let, kar je raziskovalcem omogočilo spremljanje sprememb v višini skozi čas. Poraba kofeina pri nosečnicah je bila v tej skupini večja, v povprečju okoli 200 mg na dan.

Od 4. leta starosti so bili otroci žensk, ki so zaužile največje količine kofeina, nižji od otrok, rojenih ženskam v skupini z najnižjo porabo kofeina, ta razlika se je povečala z 0,68 cm pri 4. letu starosti na 2,2 cm pri 8. letu.

Študija je pokazala, da so bile majhne dnevne količine kofeina med nosečnostjo povezane z nižjo rastjo otroka, ki se je nadaljevala vsaj do starosti osem let, so zapisali raziskovalci.

 

PREBERITE TUDI: Priprava na porod: Čaj iz malinovih listov


Nižja rast ni povezana z nobenimi zdravstvenimi tveganji

Čeprav je bila to dobro načrtovana in dobro izvedena študija, ugotovitve o višini nimajo kliničnega pomena, pravi Talla Motakef Widelock, dr. med., porodničarka-ginekologinja pri Atrium Health Wake Forest Baptist v Winston-Salemu v Severni Karolini, ki ni bila vključena v raziskavi.

"Če bi na primer ugotovili, da imajo otroci indeks telesne mase, ki nakazuje, da so pod ali nad zdravo težo, bi to lahko vplivalo na njihovo zdravje," pravi dr. Widelock. "Toda dva centimetra razlike v višini v tej posebni starostni skupini od 4 do 8 let - ni bilo dokazano, da to vpliva na zdravje," pravi.

In čeprav so preiskovalci poskušali nadzorovati več dejavnikov, obstaja veliko stvari, ki lahko vplivajo na višino otrok v tej starosti in niso bile vključene v študijo, kot je na primer višina očeta, ugotavlja Widelock.

 

Ali naj ženske prenehajo piti kavo med nosečnostjo?

Vsaka ženska se mora pogovoriti s svojim zdravnikom, da se odloči o varni ravni uživanja kofeina med nosečnostjo, pravi Widelock.

»Na podlagi teh ugotovitev ne bi spremenila svojih trenutnih priporočil glede uživanja kofeina svojim pacientkam. Trenutno ne poznamo nobenih neželenih učinkov uživanja manj kot 200 mg kofeina na dan – in to so trenutne smernice,« pravi.

 

Čeprav so te ugotovitve zanimive, je treba opraviti še veliko raziskav, preden ugotovimo, ali obstajajo dolgoročni neželeni učinki za otroke zaradi te ravni uživanja kofeina, pravi Widelock.

 

VIR: Everydayhealth.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
8
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
6
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?