|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Novosti: Pravice za družine

P.L., 9.9.2014
S 1. septembrom je prišlo do sprememb socialne zakonodaje, te prinašajo upoštevanje bolj realnega materialnega položaja vlagatelja pri dodeljevanju pravic.

image
September prinaša novosti za družine.
/11


Že s 1. januarjem so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vrnili državne štipendije mladoletnim dijakom. Z novo zakonodajo so dali več prostega preudarka centrom pri upoštevanju nepremičnine, omilili so dedovanje – (vračati ni potrebno denarne socialne pomoči in izredne denarne socialne pomoči, ki jo je oseba prejela za 12 mesecev ali manj, od celotne prejete pomoči, pa je treba vrniti 2/3 dane pomoči), razširili so splošne pogoje za upravičenost do pravice do varstvenega dodatka.

 

Spremembe socialne zakonodaje s 1. 9. 2014 prinašajo tudi upoštevanje bolj realnega materialnega položaj vlagatelja pri dodeljevanju pravic. Če bo družinski član npr. začel prejemati denarno nadomestilo, se upokojil, itd.,bo lahko oddal novo vlogo in bo center za socialno delo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

 

V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek. Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela za socialno najbolj ogrožene družine (prejemnike denarne socialne pomoči). Pri njih se pri ugotavljanju dohodka za pravice na letni ravni (otroški dodatek, državna štipendija, plačilo vrtca) študentsko delo ne bo upoštevalo kot dohodek, pač pa le njihovi tekoči (periodični) dohodki.

 

Od avgusta dalje je višji (usklajen) osnovni znesek denarne socialne pomoči, kar vpliva tudi na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina) in na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina). Denarna socialna pomoč tako znaša 269,20 evrov (prej 265,22); prav toliko znaša tudi posmrtnina; pogrebnina pa 538,40 evrov (prej 530,44).

 

Novela zakona s 1. 9. 2014 širi tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči, s tem, da se zvišuje znesek premoženja, ki se ne upošteva za pridobitev denarne socialne pomoči.

 

Zvišuje se dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu znaša 26,92 evrov, z mesecem septembrom pa bo ta znesek znašal 53,84 evrov. Zvišuje se denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo (tem se je socialni položaj po uvedbi nove socialne zakonodaje namreč najbolj poslabšal), in sicer iz 134,60 na 161,52 evrov.

 

Ob sprejemu popravkov zakona so napovedali, da pričakujemo predvsem povečanje števila prejemnikov denarne socialne pomoči in dijaških štipendij. V prvi polovici leta so se ta pričakovanja tudi uresničila, saj se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo število prejemnikov denarne socialne pomoči in izredne denarne socialne pomoči ter prejemnikov štipendije.

 

Prejemnikov denarne socialne pomoči (DP) je bilo v juliju 2014 50.895, izredne denarne socialne pomoči (IDP) v juliju 5.089. Julija lani je bilo prejemnikov DP 47.117, IDP pa 3.842 EUR.

 

V letu 2013 je bilo povprečno 22.812 prejemnikov državne štipendije. V letu 2014 je bilo povprečno 34.858 prejemnikov državne štipendije v obdobju januar - junij 2014, torej odkar veljajo zadnje spremembe na področju državnih štipendij. Ob koncu šolskega leta julija 2014 je bilo 44.853 prejemnikov državne štipendije, od tega 26.035 dijakov in 18.818 študentov.

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
3
Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
3
Certifikat Družini prijazno podjetje
Letos se je v projekt certifikat Družini prijazno podjetje na novo vključilo 36 slovenskih podjetij in organizacij, ki s...
3
Zabavni in poučni poskusi za mlade razisko...
Imate otroka, ki rad raziskuje in je nadvse radoveden? Ga zanimajo zakoni fizike, pa čeprav v resnici še ne ve, kaj je t...
3



Dodatek za veliko družino za leto 2019
Ker se z novim letom končujejo varčevalni ukrepi na področju družinskih prejemkov, bo v letu 2019 do dodatka za veliko d...
Žepnina: da ali ne?
Ali otrok potrebuje žepnino? Pri kateri starosti in koliko evrov mesečno? Ali se bo s pomočjo žepnine naučil ravnati z d...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?