|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Opičje koze pri otrocih - glavna dejstva

M. T., 23.5.2022
Okužbo z opičjimi kozami so potrdili že v več evropskih državah, to nedeljo tudi pri naših sosedih Avstrijcih in tudi pri nas. Predstavljamo štiri ključne informacije o tej nalezljivi bolezni, ki zanimajo vse starše.

image
Opičje koze običajno niso smrtno nevarne in potek bolezni je običajno blag. (Breakinglatest.news)
/11


Okužbe z opičjimi kozami so potrdili že v več evropskih državah ter v ZDA, Kanadi in Avstraliji. Bolezen se še naprej širi in tako so prvi primer opičjih koz že odkrili v Italiji, to nedeljo pa so ga potrdili tudi pri naših sosedih Avstrijcih. V Avstriji so bolezen so ugotovili pri 35-letniku, ki so ga hospitalizirali na Dunaju s tipičnimi simptomi opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu. V ponedeljek pa je bil prvi primer opičjih koz potrjen tudi pri nas.

 

Epidemiologi še niso ugotovili, kako se je bolezen pojavila. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da primera opičjih koz v Sloveniji še niso zaznali. 

 

Kaj so opičje koze?

Bolezen povzroča virus opičjih koz, ki je precej podoben virusu, ki povzroča črne koze. Bolezen so prvič zaznali leta 1958, in sicer med opicami v enem od laboratorijev v Kopenhagnu na Danskem. Prvi primer bolezni pri človeku so zabeležili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Od takrat se bolezen opičjih koz pojavlja v različnih državah Afrike, zaznali pa so tudi širjenje na zahod.

Prvi večji prenos bolezni v skupnosti zunaj Afrike so zabeležili maja 2022 v Združenem kraljestvu, o primerih lokalne okužbe pa so v tem času poročali tudi v drugih državah Evrope, v Severni Ameriki in Avstraliji. 

 

Kot poroča spletni protal N1, so prvi primer opičjih koz potrdili tudi pri nas. Gre za moškega, ki se je po informacijah omenjenega portala vrnil iz Kanarskih otokov. V ponedeljek so pri moškem posumili, da bi šlo lahko za okužbo z virusom opičjih koz. Bolezen so danes (torek) potrdili, bolnika pa v ponedeljek niso hospitalizirali na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana. Iz tega lahko sklepamo, da gre za blažjo obliko bolezni. Več informacij o prvem potrjenem primeru opičjih koz v Sloveniji bodo danes v izjavi za javnost, ki je predvidena ob 10.30 uri, pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

 

Belgija je kot prva država na svetu uvedla obvezno 21-dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z opičjimi kozami.


PREBERITE TUDI: Vodene koze ali norice: naravna pomoč


Kateri so najbolj tipični simptomi bolezni?

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Izpuščaj je najbolj značilen znak bolezni, ki jo povzročajo virusi koz. Pri opičjih kozah gre namreč za virus iz skupine t. i. poxvirusov, ki je podoben virusu črnih koz.

Sprva se sicer pojavijo simptomi, kot so vročina, bolečine v mišicah, glavobol, mrzlica, otekle bezgavke in utrujenost ter izčrpanost.

Pozneje lahko pride do izpuščajev, podobnih noricam in ran, ki so občasno tudi boleče.

 

norice

Izpuščaji, podobnih noricam in rane, ki so občasno tudi boleče, so najbolj tipičen znak bolezni opičjih koz. (FOTO: Freepik.com) 

 

Kako se bolezen prenaša?

Najpogosteje do okužbe pride prek okuženih divjih živali, z ugrizom ali prasko, rezanjem njenega mesa, prek krvi in izločkov. Opičje koze se lahko prenašajo tudi prek uživanje premalo kuhanega mesa okužene živali.

Do prenosa virusa med ljudmi prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali z materiali, ki so se dotikali kože okuženega, pa tudi z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

 

Pri tokratnem pojavu opičjih koz je nenavadno, da so bili prej ti primeri vedno povezani s potovanji, torej s potniki, ki so potovali v endemične dežele in prišli v stik z živalmi. Pri konkretnem pojavu pa se ta prenaša lokalno s človeka na človeka, vira okužbe pa še niso identificirali.

 

PREBERITE TUDI: Nalezljive otroške bolezni


Virus se med ljudmi ne širi zlahka, saj mora biti stik z okuženo osebo tesnejši in dolgotrajnejši, zato naj bi bilo tveganje za širšo javnost majhno, javnost mirijo na NIJZ. Vendar je evropski regionalni direktor WHO-ja, Hans Kluge opozoril, da ga ob vstopu v poletno sezono z množičnimi druženji, festivali in zabavami skrbi, da bi se prenos bolezni lahko pospešil.

 

Nekateri raziskovalci menijo, da so bolj ogroženi otroci in odrasli, rojeni po letu 1981, ki niso bili cepljeni proti črnim kozam, zato se je zmanjšala imuniteta med prebivalstvom, pogosta potovanja pa spodbujajo širjenje virusa. Vendar je število okužb tudi v teh skupinah majhno, zato je pretirana panika odveč.

 

Kako resna je bolezen?

Opičje koze običajno niso smrtno nevarne in potek bolezni je običajno blag. Po podatkih britanske nacionalne zdravstvene službe večina ljudi okreva v nekaj tednih. V afriških državah je kljub temu stopnja smrtnosti med enim in 15 odstotki.

Kot navajajo britanski raziskovalci naj bi se smrtnost v razvitih državah gibala pri treh odstotkih, in sicer je bolezen bolj nevarna za male otroke in za imunsko oslabljene osebe. V evropskih državah naj bi bila uspešnost zdravljenja bolezni dobra, vendar je vedno potrebna določena mera pazljivosti.

 

Posebnega cepiva proti opičjim kozam ni, cepljenje proti črnim kozam pa zagotavlja 85-odstotno zaščito, saj sta si virusa precej podobna, še navaja BBC.

 

VIRI: Različni domači in tuji spletni viri

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
6
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
4



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...