|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroška zobna pasta naj bo brez fluoridov

Helena Primic, 24.10.2019
Najbolj običajni spojini, ki se uporabljata za preprečevanje kariesa - natrijev fluorid in hidro-fluoro-silicijeva kislina - sta bolj strupeni kot svinec in le malo manj kot arzenik!

image
Zdravje zob poleg redne higiene gradite od znotraj in celostno.
/11


"Fluorid se vgrajuje v sklenino zoba in jo utrdi, kar pomeni, da je tako zob bolj odporen na ustne bakterije in nastanek zobne gnilobe," še vedno trdi veliko slovenskih otroških zobozdravnikov in pediatrov, ki staršem priporočajo, da otrokom in dojenčkom, starejšim od šest mesecev, zobe umivajo z zobnimi pastami s fluorom oziroma fluoridom.

Mlajšim seveda z manjšo, starosti primerno količino, po šestem letu, ko imajo že prve stalne zobke, pa je po njihovih trditvah vsa previdnost in skrb glede zobnih past s fluorom nepotrebna.

Toda, ali so otroške (in tudi odrasle!) zobne paste s fluorom zares tako nedolžne?

 

PREBERITE TUDI: Rast zob

 

Posebna opozorila!

Na otroških zobnih pastah, ki vsebujejo fluorid, boste v drobnem tisku lahko prebrali tudi posebna opozorila, na katera opozarjajo tudi zobozdravniki, ki sicer priporočajo tovrstne zobne paste. In sicer:  

- Pri otrocih od 6. meseca do 3. leta starosti lahko uporabimo le za madež (za velikost riževega zrna) zobne paste s 500 ppm fluorida. Za primerjavo: standardna fluoridna pasta za odrasle vsebuje 1.450 ppm fluorida, saj je najvišja dovoljena koncentracija fluorida v zobnih pastah na tržišču 1.500 ppm (parts per million oziroma delcev na milijon) na sto gramov zobne paste.

- Pri otrocih starejših od treh let lahko uporabimo zobno pasto s 1.000 ppm fluorida, pri enem čiščenju pa lahko uporabimo količino le v velikosti zrna graha oziroma velikosti otrokovega nohta ali prečnemu iztisu na glavo otroške zobne ščetke.

- In še posebno opozorilo, ki ga najdemo na zobnih pastah s fluoridom: Otroci do šestega leta starosti zobne paste s fluoridom ne smejo pogoltniti, ampak jo morajo vedno izpljuniti. Zato mora čiščenje otrokovih zob vedno potekati pod nadzorom staršev!

Se vam po takšnih opozorilih zobna pasta s fluoridom še vedno zdi povsem nedolžna?

 

PREBERITE TUDI: Kaj storiti, ko otrok noče k zobozdravniku?

 

Natrijev fluorid - stranski produkt pri industrijski proizvodnji

V naravi je fluor sestavni del mineralov, pa tudi hrane. Najdemo ga v ribah, krompirju, jajcih, jabolkah in veliko tudi v algah.

Žal pa zobne paste s fluoridi, ki jih lahko kupimo v trgovinah, ne vsebujejo naravnega fluora, temveč je v njih večinoma natrijev (sodium) fluorid, ki pa ni naravna snov, temveč stranski produkt pri proizvodnji aluminija, železa, cementa in fosfatov. Pa tudi nuklearne industrije!

Kanadski stomatolog dr. Hadrdy Limeback je bil dolga leta kot šef oddelka za preventivno stomatologijo na Univerzi v Torontu in predsednik kanadskega združenja za stomatološka raziskovanja glavna kanadska avtoriteta za fluoridacijo vode. Leta 1998 pa je javnosti začel sporočati ravno nasprotno in ljudi svariti, naj se fluoridom izogibajo, saj večina fluoridnih dodatkov prihaja iz zaliva Tampa - iz floridskih čistilcev dimnikov.

 

PREBERITE TUDI: Starši, ne bojte se umazanije in mikrobov!

 

Fluoridi bolj strupeni kot svinec in le malo manj kot arzenik!

Kot opozarja slovenski naravovarstvenik, aktivist, predavatelj in avtor številnih družbenokritičnih uspešnic Anton Komat, sta obe najbolj običajni spojini, ki se uporabljata za preprečevanje kariesa - natrijev fluorid in hidro-fluoro-silicijeva kislina - bolj strupeni kot svinec in le malo manj kot arzenik!

Kot opozarja Komat, fluoridi uničujejo predvsem življenjsko pomembne funkcije encimov, zelo škodljivo vplivajo na ledvice, šibijo imunski sistem, lahko povzročijo nastanek raka ter simptome podobne fibriomalgiji in Alzheimerjevi bolezni, kot Trojanski konj prenesejo aluminij v možgane, nižajo IQ, prizadenejo pinealno žlezo in posledično povzročajo težave s ščitnico in celotnim endokrinim sistemom ter nenazadnje šibijo kosti ... in ironično zobe.

Po mnenju Komata so najbolj ogroženi prav otroci. Patološke spremembe ledvic namreč nastajajo že pri koncentraciji fluora, ki je manjša od 100 ppm. To je petkrat manj kot ga otroški zobozdravniki priporočajo za šestmesečne dojenčke! Najnovejše študije so do fluora še bolj neprizanesljive - že koncentracije 1 ppm fluora povzročajo spremembe kromosomov in zavirajo obnovitvene mehanizme DNA!

Ni čudno, da imajo vse zobne paste s fluoridi v drobnem tisku zgoraj opisana opozorila. Da se proizvajalci fluoridnih zobnih past seveda zaščitijo.

Zaščita otrok pred nevarnimi fluoridi pa je prepuščena njihovim staršem.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
6
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5



Prehlad pri dojenčku in majhnem otroku
Prehlad je neprijeten za vsakogar, za otroke pa še posebej, saj so otroci občutljivejši na prehladna obolenja, poleg teg...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...