|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petnajst živil za "kurjenje" kalorij

Tili Kojić, 2.9.2010
Predstavljamo vam živila, zaradi katerih se boste počutili bolj site, imeli boste več energije, hkrati pa boste pomagali svoji presnovi, da bo delovala bolje in hitreje.
Ključne besede:

image
/11


Pomagajte svoji presnovi

Predstavljamo vam petnajst živil, ki so zdrava, bogata hrana, polna vitaminov in hranilnih snovi, nekatera pa vsebujejo tudi posebne encime, s katerimi boste pri presnovi maščobe dodatno "pritisnili na plin". Svoji prehrani dodajte čim več teh živil in zadovoljno opazujte, kako se topijo odvečni kilogrami.

Urejene prehranjevalne navade so seveda nadvse pomemben del zdrave prehrane, vendar pa običajno ne prinesejo hitrih rezultatov, sploh če govorimo o številkah na tehtnici. Veliko učinkovitejša je premišljena izbira živil, s katerimi lahko jeziček na tehtnici "prepričate", da se bo hitreje premikal v želeno smer. Kombinirajte hrano s spodnjega seznama s katerimkoli programom vadbe ali telesno dejavnostjo in rezultati vas bodo osupnili.

Avokado

Številni ljudje se izogibajo avokadu, ker so prepričani, da vsebuje veliko maščobe. To sicer drži, vendar gre za nenasičene maščobne kisline, ki so zdrave in pospešujejo presnovo.

Oves

To žito slovi po tem, da znižuje raven holesterola. Ker vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, ki se v telesu razgrajujejo počasi, prispevajo k dolgotrajnejšemu občutku sitosti in zagotavljajo več energije.

Beluši

Ta vrhunska nizkokalorična zelenjava ima visoko hranilno vrednost in prispeva k večji pretočnosti prebavnega sistema. To obenem pomeni, da pomaga k hitrejšemu izločanju zalog maščobe.

Mandlji

Ti oreški so bogati z beljakovinami in vlakninami. Čez dan pojejte nekaj mandljev – zmanjšali boste občutek lakote in povečali vsebnost hranilnih snovi v svoji prehrani.

Špinača

Ta temnozelena zelenjava vsebuje zelo malo kalorij ter veliko železa, vlaknin in beta karotena, ki pomagajo znižati raven holesterola v krvi.

Zeleni čaj

Pri zelenem čaju presnove ne pospešuje kofein, marveč spojina, imenovana EGCG, ki spodbuja delovanje možganov in živčnega sistema, to pa v zameno povečuje potrebo po kalorijah in pomaga telesu, da jih tudi porabi.

Brokoli

Ta zelena zelenjava, bogata z vitaminoma A in C, vsebuje obilo vlaknin, ki vam pomagajo do občutka sitosti in urejene prebave. Najboljše iz brokolija boste dobili, če ga boste uživali svežega.

Orehi

Pojejte pest orehov pred obrokom. To ne bo le preprečilo, da bi pozneje pojedli preveč, pač pa vam bo tudi zagotovilo zdrav odmerek vlaknin, vitamina E in omega 3 maščobnih kislin, ki bodo pomagali znižati raven slabega holesterola.

Jabolka

To sladek, okusni sadež, ki je na voljo v številnih različicah, je bogat z vitamini in vlakninami, ki pomagajo do hitrejšega občutka sitosti.

Mleko

Ko gre za uživanje mleka in mlečnih izdelkov so mnenja resda deljena, vendar ne pozabite, da so bogati s kalcijem, ki zelo koristi zdravju. Mleko vsebuje tudi velike odmerke sestavljenih ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo. Nekatere študije kažejo, da kozarec mleka na dan poveča hitrost porabljanja maščobe.

Jalapeno pekoča paprika

Pekoča paprika hrani doda precejšen odmerek toplote in okusa. Kapsaicin je kemična spojina iz jalapano pekoče paprike, ki prispeva k povišanju srčnega utripa, s čimer tudi pospeši presnovo.

Losos

Meso te ribe ima visoko hranilno vrednost, saj je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo raven hormona leptina, to pa prispeva k večji porabi kalorij.

Fižol

Stročnice so bogate z beljakovinami in vlakninami. Te prispevajo k dolgotrajnemu občutku sitosti in doseganju rednega ritma prehranjevanja, ki je tudi pomemben za dobro presnovo.

Grenivke

To sočno južno sadje vsebuje galakturonično kislino, ki razgrajuje maščobo, medtem ko obilje vlaknin prispeva k občutku sitosti. Dvojna korist, ki vas bo ščitila pred kopičenjem odvečnih kilogramov.

Ananas

Sadež, bogat z vlakninami in vitaminom C, vsebuje tudi bromelin, encim, ki telesu pomaga hitreje razgrajevati beljakovine, zaradi česar zagotavlja več energije. Obenem je ananas zelo hranljiv, saj vsebuje veliko sladkorja, zato previdnost pri količini ne bo odveč.

 

Vir: Viva.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Formula vitkosti
Z malce matematike boste zlahka izračunali, koliko kalorij potrebujete, koliko energije porabljate in kaj lahko jeste, d...
Težave z debelostjo - otroke naučimo jesti
Otroci se med odraščanjem razlikujejo po marsičem, med te osnovne razlike pa spadata tudi potreba po hrani in občutek la...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?